Everdell

Liczba graczy: 1 - 4
Czas gry: 60 - 120 minut
Wiek od: 14 lat
Trudność: Trudność Trudność Trudność
Autorzy: James A. Wilson
Wydanie polskie: Rebel
Wydanie oryginalne: Starling Games (II)
W uroczej dolinie Everdell, pod gałęziami wysokich drzew, wśród omszałych głazów, rozwija się cywilizacja leśnych zwierząt. Wiele lat minęło od jej początków i wreszcie nadszedł czas, by odkryć nowe tereny i zakładać zupełnie nowe miasta. Gdy zasiądziesz do gry, wcielisz się w lidera grupy stworzeń, które wyruszą na podbój nieznanego. Trzeba będzie zbudować wiele budynków, poznać nowe st... czytaj dalej
Zaloguj się aby dodać komentarz
Użytkownik
Ocena
Opinia
Liczba wystawionych
opinii: 57
09.10.2023 18:05
5.0
ocena
Gra wydana przepięknie, nie jest skomplikowana. Niski próg wejścia. Idealna by zarazić innych grami planszowymi. Kiedy nam już się ogra jest pełno dodatków które urozmaicają rozgrywkę dodając nowe mechaniki, zwierzątka i karty równie dobrze wydane.
Liczba wystawionych
opinii: 69
20.09.2023 09:48
2.5
ocena
Nie rozumiem zachwytów nad tą grą. Wydanie jest przepiękne, ale poza tym gra nie ma wiele więcej do zaoferowania.
mepel
KLW
Liczba wystawionych
opinii: 1
30.08.2023 23:02
3.5
ocena
Grafika 5, jakość 5, rozgrywka zbyt krótka, budowana talia zbyt mała, czuję lekki niedosyt.
Liczba wystawionych
opinii: 71
16.08.2023 09:12
2.5
ocena
Pasjansik dobrze zrobiony.
Liczba wystawionych
opinii: 94
22.02.2023 02:10
5.0
ocena
Liczba wystawionych
opinii: 134
24.03.2024 06:33
3.5
ocena
Gra jest pięknie wykonana i ilustrowana. Jest to dobrze zbalansowany pasjans. Trochę brakuje interakcji z innymi graczami. Rozgrywka jest wciągająca ale nie jest to najlepsza gra tego rodzaju. Może dodatki dają więcej ale z drugiej strony ich cena trochę zniechęca.
Liczba wystawionych
opinii: 96
08.03.2024 21:50
4.0
ocena
Moja pierwsza z tych trochę bardziej nowoczenych gier. Od niej się zaczęło szaleństwo kupowania gier i mam do niej sentyment. Najlepszy geteway do bardziej zaawansowanych eurasków. No i jak coś kupcie sb Zimowy Szczyt do tego i ewentualnie nowoliść i święto lata. No wtedy to na prawdę super gra.
Liczba wystawionych
opinii: 34
04.03.2024 12:22
4.5
ocena
Bardzo przyjemna gra polegająca na rozstawianiu pracowników, zbieraniu zasobów i wymianie ich na karty, którymi budujemy własne "miasto". Jest wiele możliwości zdobywania punktów, dlatego nie ma jednej, sprawdzonej drogi do zwycięstwa :) Pięknie wydana, wciągająca i mało agresywna :)
Liczba wystawionych
opinii: 53
02.03.2024 20:20
5.0
ocena
Cute worker placement
Liczba wystawionych
opinii: 51
27.02.2024 13:09
5.0
ocena
Fantastyczna gra, w której dobre jest po prostu wszystko.... nawet drzewo ;) Dzięki przepięknej oprawie graficznej, dbałości o detale, komponenty, ja osobiście czuję tutaj mocny klimat świata Everdell. Everdell to średnie euro w którym będziemy budować swoje małe miasto (tablo składające się z 15 kart). Przez 4 rundy symbolizowane przez 4 pory roku, będziemy wysyłać swoich robotników, by zbierać surowce, którymi z kolei opłacimy koszt zagrania kart. A same karty z kolei (które dzielą się na karty postaci oraz budynków) mają swoje właściwości, akcje, bonusy i łączą się w naprawdę ciekawe comba. Tak więc nie dajcie się zwieźć, że pierwsza runda (zima) przebiega szybko, gdyż ostatnia (jesień) potrafi naprawdę zająć dłuższą chwilę Gra wykonana jest przepięknie. Oprawa graficzna przemawia do mnie w 100%, podobnie jak komponenty od naszych zwierzęcych robotników zaczynając, a kończąc na kolorowych surowcach. No i słynne drzewo przez wielu przeklinane. Fakt nie spełnia ono żadnej funkcji w grze, ale dla mnie robi jednak trochę klimatu i gra się po prostu przyjemniej. Trzymam je cały czas złożone na półce, więc problem wiecznego składania i tym samym niszczenia samego drzewa mam rozwiązany.
Liczba wystawionych
opinii: 6
25.02.2024 17:09
5.0
ocena
Och jaka ta gra jest miodna. Na początku zaczynam z 6 kartami i każda aby zagrać potrzebuje jagódek - myśle sobie no coż trudno, ide po jagódki swoim żółwiem a potem zobaczymy. Nagle trafia się Karczmarz który za 1 jagódkę zagra dowolne stworzenie za 3 dowolne surowce więc zagrywam handlarza, handlarz przemienia moje jagódki na kamień, na łące pojawia się dźwig którego używam do wybudowania farmy - ależ ten silnik się rozpędza ! Patrzę na współgraczy a oni już są w kolejnej porze roku a ja jeszcze nie. Oho jednak nie będzie tak źle... Polecam każdemu aby zagrał partyjkę i zobaczył jakie to jest dobre mechanicznie no i też Bardzo cieszy oko, Grafiki są przepiękne i humorystyczne ( pozdrawiam mistrza żołędziówki)
Liczba wystawionych
opinii: 131
23.02.2024 00:23
4.5
ocena
Przepiękna gra, świetne euro do każdej kolekcji :)
Liczba wystawionych
opinii: 232
12.02.2024 14:46
4.0
ocena
Przedstawicielka tzw."słodkich" gier, czyli gier w opór wabiących wygladem: tu Honey Buzz, Dobry Rok, Na Skrzydlach, itp. Kto wie czy nie najlepsza. Oprócz swojego słodkiego wyglądu oferuje kawał rozrywki łączącej mechaniki tableu buildera i worker placementu. Bardzo przyjemne w odbiorze, zgrabnie działające połączenie. Everdell ma.rowniez całkiem sporo dodatków, wzbogacających rozgrywkę i zwiększających regrywalnosc - choć w mojej ocenie sama podstawka gwarantuje solidną rozrywkę. Bardzo dobra gra, choć paradoksalnie rzadko w nią ostatnio grywam. Może za słodkie te gumijagody?
Liczba wystawionych
opinii: 160
07.02.2024 10:33
4.0
ocena
Bardzo dobra gra, trochę za prosta sama podstawka, zachęcam do zakupu jakichś dodatków jak stacja nowoliść.
Liczba wystawionych
opinii: 105
27.01.2024 08:46
4.5
ocena
Świetna gra, piękne ilustrację i wykonanie na najwyższym poziomie. Zdecydowanie polecam ten tytuł szczególnie graczom którzy lubią zwierzęcy klimat, ta gra się nie nudzi, i sprawdzi się zarówno dla młodszych jak i starszych bardziej zaawansowanych graczy ze względu na to że można tu bardzo dużo wykminić i pokombinować i dzięki temu wygrać ale gra jest również fajna jak gra się z mniejszą wprawą w planszówki. Jest to jedna z mojej topki ulubionych gier, ponieważ jest ona bardzo regrywalna.
mepel
Irq
Liczba wystawionych
opinii: 18
24.01.2024 19:28
brak
Gra pięknie wydana, na pierwszy rzut oka wydaje się dość skomplikowana, lecz po pierwszych dwóch partiach przestaje być straszna.
Liczba wystawionych
opinii: 581
24.01.2024 14:46
3.5
ocena
Ocena po 1 partii w 4 osoby. Średni czas = 1:56 h. Super gra! Niesamowite jaki potencjał kryje się w tych wszystkich kartach i jakie połączenia można robić między nimi. Jest kilka strategii do wyboru! Wszystko wygląda przy tym przeuroczo! Jestem zachwycona tym tytułem. Na jego temat słyszałam masę dobrego i ze wszystkim się zgadzam. Kupujcie i grajcie w Everdell, bo to kawał dobrej gry! Spodobać się może zarówno rodzinnym, niedzielnym graczom, jak i wprawionym planszówkowym wyjadaczom.
Liczba wystawionych
opinii: 5
23.01.2024 20:27
5.0
ocena
Każda następna rozgrywka w Everdell upewnia mnie że, to kwintesencja planszowkowego dzieła. Ponad 50partii na koncie. Moje absolutne TOP 3.
Liczba wystawionych
opinii: 18
22.01.2024 15:42
3.0
ocena
taki prosty table builder
Liczba wystawionych
opinii: 2
20.01.2024 08:58
5.0
ocena
Gra, która już samym wyglądem i wykonaniem przyciąga wzrok. Wysyłanie robotników w postaci różnych zwierzątek, aby zdobyć surowce potrzebne to budowy swojego miasta z budowli i stworzeń, które dają graczom różne korzyści, daje ogromną satysfakcję. Gra z każdą zmianą pory roku rozkręca się i wymaga coraz większego kombinowania. Szczerze polecam😁
Liczba wystawionych
opinii: 143
08.01.2024 00:30
5.0
ocena
Gra u mnie na pierwszym miejscu pod względem oprawy wizualnej. Przepiękne ilustracje Andrew Bosley'a wprowadzające gracza w baśniowy klimat leśnego świata antropomorficznych zwierząt. Prosta mechanika wysyłania robotników i kompletowania kart daje dużo przyjemności w trakcie gry. Bardzo dobrze wytłumaczone niezbyt skomplikowane reguły w instrukcji.
Liczba wystawionych
opinii: 3
07.01.2024 18:21
4.5
ocena
Świetna gra wizualnie ale również zapewniająca super rozrywkę 🥳 Trochę się należała na naszej półce ale na 100% będzie się pojawiać cześciej na stole 🤗 Polecam z czystym sumieniem 🤩
Liczba wystawionych
opinii: 31
23.12.2023 11:01
5.0
ocena
Świetna gra. Klimat ,wiele akcji do zrobienia. Przez limit budynków w mieście jak i na ręce trzeba nieźle kombinować które karty zagrywać i które odrzucać. Po osadnikach NI kolejna ulubiona top. Polecam wszystkim.
Liczba wystawionych
opinii: 61
22.12.2023 21:29
2.5
ocena
przyjemna gra, młody -10 latek ogarnął zasady, ale jak karty się dziwnie potasują to jest kiszka. mieliśmy jedną taką mega marną rozgrywkę. nie trenowałem do tej pory zabawy w więcej osób niż dwie. brak negatywnej interakcji. Kupiłem ją na fali opinii w necie, dziś bym jej nie kupił. Może dorosnę jak mi się inne tytuły znudzą. Zaletą jest to, że można się samemu pobawić. po ograniu większej liczby gier aktualizuje ocenę - gra jest nudna... nie rozumiem tego zachwytu tym tytułem. kupiłem z dodatkiem, którego nawet nie otworzyłem. może jak córka urośnie to jej podejdzie ta gra. Po roku dałem szansę ponownie.... kurcz no nie - pasjans na sterydach. teraz kosztuje ponad 160zł, w tej cenie można na promkach albo używki kupić dwie dużo lepsze gry, albo jedną superową
Liczba wystawionych
opinii: 19
18.12.2023 14:52
4.0
ocena
Przyjemna gra, trochę leniwy początek. Dobrze gra się z dziećmi. Za dużo dodatków, facet od grafik płakał, jak mu powiedzieli, po wydaniu podstawki, ile jeszcze będzie musiał rysować. Drzewo zrobione bez pomysłu, jest bo jest.
Liczba wystawionych
opinii: 1
15.12.2023 20:14
5.0
ocena
Ładna oprawa graficzna, niezbyt nadająca się na pierwszą mniej znaną grę (inna niz chinczyk itp.), drzewko w zestawie łatwo się psuję więc polecam uważać na nie
Liczba wystawionych
opinii: 32
06.12.2023 11:45
3.0
ocena
Szczerze mówiąc, patrząc na dużą ilość bardzo pozytywnych opinii jestem nieco zaskoczona. Gra sama w sobie reprezentuje dobry poziom i trudność, jednak nie wydałabym na nią aż ~150zł+. Komponenty są naprawdę dobrze wykonane, a ilustracje na kartach prześliczne. Nie zbyt przypadła mi do gustu plansza... wydaje się pusta, bez żadnych fajerwerków. Drzewo jest niby dobrym pomysłem, jednak mam wrażenie, że jedynie zajmuje miejsce. Jeśli chodzi o mechanikę kart to na start bywa dość skomplikowana, a dodatkowo jeśli nie mamy szczęścia (przede wszystkim na początku) to też strata. Przy większej ilości graczy, gra się oczywiście wydłuża, a możliwość wykonania tylko jednej rzeczy z kilku jest dość niesatysfakcjonująca. Podsumowując - nie moje klimaty, osobiście nie wiem, czy zagram ponownie.
Liczba wystawionych
opinii: 95
21.10.2023 23:38
4.0
ocena
Co tu dużo rozpisywać się, everdell jest grą o prostej mechanice oraz o bajkowym klimacie oraz pięknej oprawie graficznej wraz z dobrze wyglądającymi zasobami. Natomiast jagódki to absolutny majstersztyk. Jak Dla mnie dużo wygodniejsza gra jest bez drzewa.
Liczba wystawionych
opinii: 5
17.10.2023 23:11
4.0
ocena
Przepięknie narysowana gra w której oprócz worker placementu mamy również budowanie tablo. Oprócz kwesti wizualnych Everdell oferuje również rozgrywkę na solidnym poziomie. Dodatki urozmaicają rozgrywkę i dodają nowe mechaniki. Trzeba pamiętać o tym, że jeśli już wpadniesz w sidła everdell, to może to być droga zabawa (ceny dodatków)
Liczba wystawionych
opinii: 10
09.08.2023 13:14
4.5
ocena
Nie ma co ukrywać - gra jest przepiękna. Ilustracje na kartach, plansza nawet zasoby - gumowe jagódki (zwane przez nas gumi jagodami😁). Jest tylko jeden mankament - drzewo. Ech... no i co tu dużo mówić, drzewo jest po prostu wykonane z słabej jakości tektury. Rozpada się, rozkleja, czasami nawet może odpaść kawałek... Szkoda bo gdyby nie drzewo to do wykonania gry nie można by było się przyczepić. No i pewnie niektórzy z Was powiedzą teraz - "Halo! Przecież jak ci coś nie pasuje to możesz kupić drewniane drzewo". No tak, ale nie każdy chce kupować ulepszenie do gierki za sześć dych. Dla mnie to jest trochę tak jak w Nemezisie - jest znacznik pierwszego gracza, jest dosyć dobrej jakości, a jak ktoś chce to może sobie kupić zamiast tego figurkę. No fajnie. Tylko tutaj wydawca nie daje nam możliwości wyboru. Wiem że gdyby to drzewo nie było niskiej jakości, to to drewniane wogle by się nie sprzedawało, no ale proszę Was... Troszkę poszanowania od wydawcy. Uffff, ale się rozpisałem o tym drzewie 😉. A zatem teraz czas na podsumowanie. Ogólnie gra Everdell jest piękną rodzinną grą, która sprawdzi się nawet u bardziej doświadczonych graczy. Jedyna moja uwaga mechaniczna - rozumiem że to prosta gra rodzinna, ale jak dla mnie mogli dodać jakiegoś twista, który lekko zróżnicowałby rozgrywkę. No ale cóż. Obiecałem jeszcze że powiem coś o sugerowanym wieku graczy. Gra jest tak prosta, że spokojnie nawet ośmiolatki ją ogarną. Nie ma co się bać, choć cena może lekko przerazić, tak jednak my gorąco polecamy gierkę, mimo iż nie jest idealna, to naprawdę przyjemna.
Partner
Planszeo Planszeo
Liczba wystawionych
opinii: 8
25.07.2023 16:15
4.5
ocena
W mojej ocenie ta gra jest bardzo dobra na rodzinną rozgrywkę z dziećmi, chociaż my z żoną też nie raz chętnie siadamy do tego tytułu. Ograniczone miejsce w naszym mieście skłania do główkowania co zrobić żeby jak najlepiej za punktować. Gra jest ładnie wydana ma ładne grafiki na katrach fajne surowce zwłaszcza jagody i ogólnie ładną kolorystyke, drzewko które też ma dodawać uroku niszczy się przy ciągłym rozkładaniu. Po kilku rozegranych grach można poczuć pewien niedosyt jak by było za mało kart zwierząt czy budowli, co może skłonić do kupna dodatku których też nie brakuję. Należy pamiętać jednak że dodatek zwiększy nam i tak już spory obszar gry.
Liczba wystawionych
opinii: 4
11.07.2023 04:14
4.5
ocena
Lubię, z chęcią siadam do Everdell lecz cały czas odnoszę wrażenie ,że czegoś mi w tej grze brakuje, może większej różnorodności w kartach? Dodatków jeszcze nie testowałem, oceniam samą podstawę. Generalnie polecam i nie mam większych zastrzeżeń lecz na prawdę przydało by się więcej różnych kart.
Liczba wystawionych
opinii: 7
04.07.2023 13:16
4.0
ocena
Faktycznie jest to jedna z najładniejszych gier. Świetnie się gra z dziećmi czy nastolatkami. Z partnerem niekoniecznie ją wybieramy na dłuższe wieczory, gdyż nie ma w niej tak wiele główkowania. Tu można sobie pozwolić na relaks przy graniu, co też naturalnie jest plusem :)
Liczba wystawionych
opinii: 3
29.06.2023 12:35
3.5
ocena
Daje 3,5 ponieważ w grałem w kilka gier z podobnymi mechanikami i ta gra jest z nich zdecydowanie najnudniejsza. Główną zaletą tej gry jest ładne wykonanie oraz umieszczenie rozgrywki w lesie pełnym słodkich zwierząt jednak to mi nie wystarczy...
Liczba wystawionych
opinii: 45
28.06.2023 20:30
4.5
ocena
Super gra w której budujesz miasto z 15 kart , gdzie aby coś zbudować lub posiadać daną postać w swoim mieście musisz posiadać dane surowce, bardzo przyjemna gra a z dodatkami ( których jest wiele) bardzo uatrakcyjnia grę. Uwielbiam klimaty lasu / natury !
Liczba wystawionych
opinii: 18
14.06.2023 17:56
5.0
ocena
Moja ulubiona gra planszowa w kolekcji. Pięknie wykonana. Mimo dużej regrywalości ma się niedosyt dodatków. W przeciągu miesiąca od pierwszej rozgrywki zebrałam wszystkie duże i małe dodatki. Przez pierwsze miesiące musiałam codziennie zagrać choć jedną partyjkę. Do czasu jak trzeba było zwolnić stół na inne gry. Niestety rozkładanie gry ze wszystkimi dodatkami jest zbyt czasochłonne żeby grać dość często.
Liczba wystawionych
opinii: 172
13.06.2023 13:31
4.0
ocena
Bardzo ładna i dobrze wykonana gra, cukierkowe grafiki. Budowanie silniczka z kart połączone z worker placement. Gra się przyjemnie, niczego natomiast mi nie urwało. Nie rozumiem fenomenu tej gry, taki średniak plus. Rozkładane drzewo to chwyt czysto marketingowy, przestaliśmy je rozkładać po jednej partii. Spodoba się wszystkim, którzy liczą na dobre pierwsze wrażenie.
Liczba wystawionych
opinii: 7
04.06.2023 18:04
4.5
ocena
No i to się nazywa ekonomia w małym pudełku. Zaczynając od wygladu. Everdell zaszczycił mnie pięknymi rysunkami zwierzęcych mieszkańców oraz majestatycznych budynków. Wielkość planszy trochę mnie zaskoczyła, nie byłem przygotowany na to że zajmie większość stołu. No i samo drzewo, piękne ale niestety bardzo delikatne. (Mały minus). Co do rozgrywki to miałem kilka wątpliwości, ale wszystko działało bardzo sprawnie. Podoba mi się to że losami gry nie kontroluje losowość, tak jak jest to bardzo powszechne w grach planszowych. Everdell to napewni coś co każdy maniak gier powinien mieć w swojej kolekcji. Być może skuszę się na dodatki
Liczba wystawionych
opinii: 36
11.05.2023 15:25
3.5
ocena
Gra dosyć łatwa, ale porównując ją mogę do Arnaka. tutaj ilość kombinacji jest mniejsza, za to więcej czasu trzeba spędzić na czytaniu i rozumieniu kart, dlatego dla najmłodszych nie będzie dobra. Ogólnie rozgrywka nie jest aż tak ekscytująca, może dodatki coś dodają do gry, ale podstawa nie porywa i mnie nie zachęciła do zakupu dodatków. Wizualnie pięknie, super wykonanie elementów. Kwestią gustu jest czy się spodoba czy nie.
Liczba wystawionych
opinii: 6
10.04.2023 15:08
5.0
ocena
Świetna gra aby zacząć przygodę z planszówkami. Dobry tryb solo i przystępne zasady. Gra się szybko i można pokombinować. Polecam
Liczba wystawionych
opinii: 2
07.04.2023 17:00
5.0
ocena
Piękna i regrywalna!
Liczba wystawionych
opinii: 7
15.03.2023 14:33
4.0
ocena
Jeśli ktoś uważa, że to tylko słodka i śliczna gra dla dzieci, to się zdziwi. Sporo opcji zwycięstwa, zaskakuje złożonością, nie jest to może Brass, ale też nie jest to Splendor. Myślę, że warto dać grze szansę, tym bardziej, E każdemu sceptyczne mu, któremu pokazałem, całkowicie się zdanie po rozgrywce zmieniało, na dużo dużo lepsze 😃😃
Liczba wystawionych
opinii: 54
13.03.2023 06:01
5.0
ocena
bardzo przyjmena gra zaawansowany gracz i poczatkujacy znajdze tu cos dla siebie
Liczba wystawionych
opinii: 3
06.03.2023 19:35
3.0
ocena
Gra prosta, często nudna. Kupiłem bo dużo osób polecało. Ogólnie ładnie wygląda ale wygląd to nie wsyztsko.... najlepiej gra się na 2 osoby, przy większej ilości graczy gra się dłuży i zajmuje dużo miejsca. W kolekcji zostawiam tylko dlatego, że się dzieci bawią - nie grają - bawią
Liczba wystawionych
opinii: 38
28.02.2023 20:41
4.0
ocena
Przyjemna, spokojna gierka ;)
Liczba wystawionych
opinii: 73
21.02.2023 07:43
3.5
ocena
Spoko gra, ale z podobna mechanika preferuję 51 stan- zwłaszcza na dwóch graczy
Liczba wystawionych
opinii: 1
20.02.2023 13:59
5.0
ocena
Moja pierwsza poważniejsza planszówka. Taka miłość od pierwszego wejrzenia. Najwiecej frajdy z grania dodatkami Święto Lata i Zimowy Szczyt, które wyciągają rozgrywkę na bardzo wysoki poziom. Sporo kombinowania, ale za to właśnie pokochałam to euro.
Liczba wystawionych
opinii: 17
18.02.2023 15:39
5.0
ocena
Jedna z moich ulubionych gier, początkowo Żona za nią nie przepadała, lecz po kilku grach stała się Jej ulubioną.
Liczba wystawionych
opinii: 15
14.02.2023 22:02
2.5
ocena
Gra kupiona pod wpływem hype-u, ładnie wygląda ale szału nie robi. Zajmuje sporo miejsca, duża plansza i zbędne rozkładane drzewo... a rozgrywka taka sobie.
Liczba wystawionych
opinii: 20
06.02.2023 11:29
5.0
ocena
Najpiękniejsza gra na rynku, piękne ilustracje, fajna mechanika. Gra będzie sprawiała frajdę zarówno tym młodszy graczom, jak i tym starszym! :)
Liczba wystawionych
opinii: 5
03.02.2023 09:42
5.0
ocena
Bardzo barwna planszówka, z początku wydaje się zbyt zawiła w zasadach, ale po kilku zagraniach jest super. Piękne karty i kolorowe elementy. Drzewo ciągle złożone stoi w szafce ;)
Liczba wystawionych
opinii: 8
02.02.2023 01:42
4.5
ocena
Gra bardzo dobra . Dużo kart wiec zapewni zabawę i możliwość różnych kombinacji na bardzo wiele rozgrywek . Nieszczególnie lubię takie bajkowe(dziecięce) klimaty ale po jednej rozgrywce wcale mi to nie przeszkadza a nawet jest to na plus. Głównym atutem tej gry jest dobra mechanika. Grę można grać z najmłodszymi osobami które może nie wykręca jakiś genialnych wyników ale sobie świetnie poradzą a zaś bardziej doświadczeni gracze również znajdą coś dla siebie . Bardzo polecam :)
Liczba wystawionych
opinii: 120
01.02.2023 14:49
4.0
ocena
Zona zadowolona
Liczba wystawionych
opinii: 330
19.01.2023 14:40
5.0
ocena
Everdell oraz dodatki do gra która nie była potraktowana na początku poważnie, kupiona przez moją dziewczynę jako "gra ze słodkimi zwierzętami " .Pierwsza rozgrywka i olśnienie - głębia rozwiązań , grafiki na kartach oraz klimat przebijają wszystko . Polecam tę grę każdemu , moja topka gier planszowych , jedyna wada podstawki to lekko lichawe drzewo, jednak nie jest ono niezbędne do gry :) każdy dodatek wprowadza nam nowe możliwości i rozwiązania przez co gra staje się ogromnie regrywalna, 5 na 5
Liczba wystawionych
opinii: 143
16.01.2023 14:25
4.5
ocena
Everdell to jeden z najpiękniejszych tytułów na rynku. Chyba nie jedna osoba posiada tę grę wyłącznie ze względu na te przepiękne wykonanie jak i ilustracje. Jednak zapewniamy, że rozgrywka w Everdell jest również przyjemnym zajęciem i to również w gronie rodzinnym. Polecamy serdecznie ten tytuł
Partner
Planszeo Planszeo
Liczba wystawionych
opinii: 9
15.01.2023 20:52
3.5
ocena
Ciekawa, wciągająca lecz czasem idzie zapomnieć o bonusach gdy nazbiera się ich za dużo 😅
Liczba wystawionych
opinii: 135
14.01.2023 16:33
5.0
ocena
Co tu dużo mówić. Tytuł bardzo dobrze przyjął się na świecie, bo jest po prostu bardzo dobry. Wcielamy się w zwierzęta, które przez cały rok będą budowały swoje miasto. Gra zawiera mechanikę rozmieszczania pracowników, pozyskiwania zasobów i zagrywania odpowiednio kart. Piękny, słodki i kolorowy tytuł. A drzewo jak to drzewo - najlepiej nie trzymać go w pudełku..
Liczba wystawionych
opinii: 94
13.01.2023 13:54
5.0
ocena
...Piękna... ...regrywalna... ...emocjonująca... ...przemyślana... ... ... ... ...i tak bez końca. Nie jest to ideał (dlatego bo nie ma ideałów), ale bardzo blisko jej do niego. Mnie trochę przeszkadza krótka kołderka jaka od samego początku jest zauważalna, a także skracająca się wraz z kolejnych dodatkami, ale nie przeszkadza mi zasiąść przy tej grze - rodzinnie czy w zaawansowanej grupie. Trochę losowości z połączeniem niektórych dodatków może spowodować, że okaże się, że praktycznie nic nie można zrobić, ale jak wspomniane było wcześniej nie jest to ideał i stosunkowo rzadko się zdarza. Każdy większy dodatek (Zimowy szczyt, Święto Lata, itd.) w połączeniu z podstawką może nawet całkowicie zmienić rozgrywkę i to jest świetne, bo regrywalność wtedy jest wielka. Jako zaawansowanemu graczowi jednak nie spodobało mi się, że nie ma możliwości zagrania w wersję "Hardcore" ( na wszystkie dodatki, jak to np. można zrobić w Terraformacji Marsa), ale jakoś umiem z tym żyć, bo w każdej rozgrywce i tak jest mnóstwo rzeczy do zrobienia lub wyznaczenia jakiejś taktyki/strategii.
Liczba wystawionych
opinii: 7
09.01.2023 22:22
4.0
ocena
Fenomenalna, na każdy wieczór z żonką.
Liczba wystawionych
opinii: 11
09.01.2023 19:04
5.0
ocena
Bardzo przyjemna gra
Liczba wystawionych
opinii: 7
07.01.2023 11:51
5.0
ocena
Piękne wykonanie, niski próg wejścia w świat gry. Polecam.
Liczba wystawionych
opinii: 1
06.01.2023 18:05
5.0
ocena
Gra miła dla oka. Trzeba się czasem nieźle naglowic żeby zdobyć jak najwięcej punktów. Czytelna instrukcja i opisy kart.
Liczba wystawionych
opinii: 22
05.01.2023 15:02
4.5
ocena
Jedna z najładniejszych gier na rynku. Przepięknie wykonana. W szczególności spodobały mi się jagódki. Czuć klimat lasu. Grafiki na kartach są przecudowne. Mechanicznie jest bardzo dobrze ( zarządzanie talią, zwierzątkami i surowcami) Jeśli jakaś gra miałaby zachęcić kogoś przede wszystkim od strony wizualnej do gier planszowych to byłby to Everdell.
Liczba wystawionych
opinii: 4
02.01.2023 13:52
4.5
ocena
Grę uwielbiam za wykonanie, klimat i mechanikę. Niestety wśród domowników nie przyjęła się, co mnie dość mocno zaskoczyło. Być może wynika to z niewielkich interakcji między graczami i dość długich Hangoutów. W każdym razie mocno polecam.
Liczba wystawionych
opinii: 14
29.12.2022 13:37
4.5
ocena
Piękna gra z bardzo ciekawym mechanizmem budowania leśnego miasta za pomocą kart i wysyłania robotników. Grałem wiele razy i wciąż się nie nudzi :-).
Liczba wystawionych
opinii: 17
28.12.2022 00:52
5.0
ocena
Bardzo dobra gra
Liczba wystawionych
opinii: 24
23.12.2022 22:23
5.0
ocena
Piękna gra. Niby worker placement, ale pięknie wykonane karty jak i cała gra, daje tonę klimatu. Świetne na początek i do grania z dziećmi, które potrafią już czytać. Polecam
Liczba wystawionych
opinii: 134
15.12.2022 14:13
5.0
ocena
Everdell to bez wątpienia jedna z najpiękniejszych gier jakie zostały wydane. Grafiki na kartach, jagódki, zwierzęce meeple robią zazwyczaj największe wrażenie. Składane drzewko również robi wrażenie jako element 3D, ale rzeczywiście składanie go za każdym razem jest troszkę uciążliwe. Przy pierwszej rozgrywce pamiętam, że czułam niepokój, że coś jest nie tak, że za mało mam meepli do dyspozycji, za szybko pierwsza pora roku minęła, za mało zrobiłam w pierwszych rundach. Później okazało się, że jest to charakterystyczne dla gry Everdell, że się powolutku rozkręca, że w każdej rundzie trzeba się rozkręcać, no i gra nabierać tempa aż do jej zakończenia. Proste zasady, gdyż mamy do dyspozycji tylko 3 akcje: ustawienie robotnika, zagranie karty lub przygotowanie się do następnej pory roku. Przy tym trzeba się jednak nakombinować, zastanowić się, na czym się skupić, gdzie pójść, czujnie zagrywać karty. Everdell jest warty polecenia każdemu. Bardzo szkoda, że dodatki są kosmicznie drogie, ale może jest nadzieja, że kiedyś będą tańsze.
Liczba wystawionych
opinii: 1
12.12.2022 18:42
5.0
ocena
Rewelacyjna gra z piękną oprawą graficzną. Proste zasady skrywają niezłą głębie rozgrywki.
Liczba wystawionych
opinii: 77
09.12.2022 14:46
3.5
ocena
Przyjemna dla oka dość łatwa gra. Minusem jej jest to, że trudno całkiem nowych graczy uczciwie wprowadzić do gry, żeby ich nie kosić przez kilka pierwszych partii. Ot, po prostu znajomość kart i możliwych combosów bardzo premiuje "ogranych". Mimo to ma w sobie coś takiego, że nowi chętnie chcą się "poświęcić" i poznać grę. Głównie zatem cenię tą grę za jej urok.
Liczba wystawionych
opinii: 90
08.12.2022 21:27
4.5
ocena
Bardzo fajna gra z budowaniem silniczka. Jedna z ładniejszych w mojej kolekcji. Jest w top 3 mojej żony
Liczba wystawionych
opinii: 39
07.12.2022 09:43
4.0
ocena
Kolejny niemal klasyk. Przyjemna i klimatyczna gra, pięknie ilustrowana, dośc regrywalna.
Liczba wystawionych
opinii: 2
19.11.2022 19:04
5.0
ocena
Zakochalam sie w grze na targach. Piekna grafika dzieki ktorej sie przyjemnie gra.
Liczba wystawionych
opinii: 35
05.11.2022 12:26
5.0
ocena
Jedna z ulubionych gier w kolekcji. Rozumiem głosy krytyki weteranów gier planszowych, niemniej jako średniozaawansowana graczka mam z niej ogrom przyjemności. Mimo wielu rozgrywek nie dopadło mnie jeszcze wrażenie powtarzalności. Bardzo duża talia kart i zmienne karty wydarzeń specjalnych i leśnych polan sprawiają, że jest regrywalna. Daje możliwość kilku dróg do zwycięstwa. Doskwierająca na początku rozgrywki ciasnota w postaci ograniczonych możliwości ruchu, zwiększa satysfakcję w miarę rozwoju gry i pozyskiwania nowych prackwników. Przepiękne, szczegółowe wykonanie. Marudzenie na drzewo jest dla mnie niezrozumiałe, złożenie go zajmuje 30 sekund, przy odrobinie uwagi nic się nie niszczy. Nie sprawdziłam jednak czy w rozgrywce 4-osobowej zasłania faktycznie planszę. Grana solo oraz w składzie 2- i 3-osobowym. Ciekawe solo z automą-przeciwnikiem, a nie tylko kolekcja punktów. Przy dwóch osobach małe zmiany w rynku kart, ale nie przeszkadza to w budowie mocnych zestawów. Bardzo dobra pozycja dla osób, które zaczynają w planszówkowym świecie, aby rozwinąć skrzydła i wgryźć się w oferowane w Everdell mechaniki zanim przejdzie się do cięższych tytułów.
Liczba wystawionych
opinii: 9
29.10.2022 07:45
4.5
ocena
Everdell zachwyca przede wszystkim pięknymi pięknymi ilustracjami oraz szczegółowo wykonanymi surowcami w grze. Gruba plansza gry, instrukcja została napisana w bardzo przejrzysty sposób i dość ciekawy jednocześnie. Minusem są dość ciękie karty. Gre rozkłada się dość szybko i zasady można wytłumaczyć dosłownie w 5 minut. 3 akcje które możesz wykonać i tyle. Ale mimo swojej prostoty jest trochę pola do kombinowania. Dzieki dużej ilości kart mamy tutaj spora regrywalność i prosty tryb solo.
Liczba wystawionych
opinii: 15
16.10.2022 15:18
5.0
ocena
Everdell to świetny tytuł, który łączy w sobie uroczy świat pełen przepięknych ilustracji oraz mechanikę, w której trzeba się nieźle natrudzić, by wykombinować dla siebie najlepsze rozwiązania. Zadowoli zarówno planszówkiwych świeżaków, jak i zapaleńców z wieloletnim doświadczeniem :)
Liczba wystawionych
opinii: 184
05.10.2022 20:15
4.5
ocena
Dla kogo? Idealne, aby zachęcić tematem gier osoby z większą wrażliwością estetyczna, a zarazem nie gra dla dzieci. Zasady gry nie są bardzo skomplikowane jednak mimo cukierkowego wyglądu odradzałbym wybór tego tytułu do gry z dziećmi poniżej 12roku życia. O co chodzi? W grze wcielamy się w budowniczych tytułowego miasteczka Everdell, którzy za zadanie będą mieli stworzyć idealna enklawę dla wszelkiej maści zwierzątek. W tym celu budować będziemy budynki, a takze rekrutować wszelkiej maści usługodawców wzbogacających funkcjonalność naszego miasteczka. Everdell to w zasadzie gra karciana z elementem worker placement. W grze będziemy musieli pozyskiwać różnego rodzaju zasoby, móc rozbudowywać nasze miasteczko. Niemniej powierzchnia Everdell nie jest z gumy! Tak więc każdy z graczy będzie mógł zagrać maksymalnie 15kart do swojego miasta. W związku z czym trzeba robić to z głową. Rozgrywka ma asymetryczna liczbę rund i kończy się w momencie ,gdy ostatni z graczy straci możliwość wykonania kolejnej akcji. Odczucia: Everdell jest klimatycznie lekką i nie stresując gr.ą Nie ma w niej jednej drogi do zwycięstwa, a karty, które będziemy mieli do dyspozycji pojawiają się w losowy sposób, tak więc ciężko w niej obrać od razu jakąś konkretną strategie, a raczej trzeba kombinować z wszystkim na bieżąco. Nie jestem też fanem dużej interakcji w grach typu euro, wiec w tym everdell również przypadł mi do gustu, ponieważ, z wyjątkiem podbierania kart i ewentualnego zagrania przeciwnikowi karty błazna każdy gracze nie są w stanie sobie dokuczyć. Największa wada Everdella jest ogranie. Gracz, który zna już karty i wie czego się spodziewać ma w tej grze dużą przewagę nad nowicjuszami, co może być frustrujące. Wykonanie: wykonanie jest bajeczne. Dużo osób narzeka na drzewo, które faktycznie nie spełnia szczególnie żadnej funkcji, ale ładnie się prezentuje i moje osobiste drzewo pomimo już sporej ilości rozegranych partii (w okolicach 20) wciąż wygląda dobrze i nie jest specjalnie zniszczone. Zasoby nie są generyczne lecz każdy ma swój wyjątkowy kształt i fakturę odpowiednią do tego co reprezentują. Ilustracje oraz grafiki na kartach to też majstersztyk i samo patrzenie na nie jest przyjemne.
Partner
Planszeo Planszeo
Liczba wystawionych
opinii: 6
30.09.2022 23:38
5.0
ocena
Cudowna gra, piękna, kolorowa, stosunkowo prosta, więc dosyć łatwo tłumaczy się zasady innym. Sprawia dużo frajdy a mechanika może wydawać się z pozoru prosta, ale jest rozbudowana! Połączenia różnych kart potrafią nieraz stworzyć wiele kombinacji, często też pojawiają się zagwostki typy: wybrać drewno, a może kartę, a może coś itd. Naprawdę rewelacyjna gra, polecam każdemu!
Liczba wystawionych
opinii: 131
27.09.2022 13:37
3.5
ocena
Pięknie wykonana gra. To trzeba przyznać, że drzewo robi wrażenie, zwłaszcza na osobach, które sporadycznie grają w planszówki, ale moim zdaniem jest bardzo niepraktyczne, wolę grać bez niego. Lubię pokazywać tę grę właśnie początkującym graczom, którzy już ograli łatwe gry i przyszedł w końcu czas, aby zagrali w coś nieco trudniejszego. Jeśli chodzi o rozgrywkę to jest ok, ciężko mi jest się do czegoś przyczepić, ale też nie porwała mnie zbytnio.
Partner
Planszeo Planszeo
Liczba wystawionych
opinii: 2
26.09.2022 14:21
5.0
ocena
Super
Liczba wystawionych
opinii: 5
10.09.2022 14:40
4.5
ocena
Wszystko mi się spodobało oprócz drzewa
Liczba wystawionych
opinii: 4
06.09.2022 12:51
5.0
ocena
Świetny tytuł na rodzinne wieczory. Proste zasady, świetne ilustracje j jeszcze lepsze mechaniki. Zdecydowanie tytuł godny polecenia.
Liczba wystawionych
opinii: 332
06.09.2022 05:52
5.0
ocena
Kartonowe drzewo to bajer. Ale jaki bajer. Everdell jest śliczne. Klimat klasycznej baśni aż się wylewa z kart. Budowanie swojego układu kart i wysyłanie mepelków zwierzątek po sprawunki jest tak przyjemne, że wybacza się grze całkowity brak oryginalności. Jest w nas potrzeba wracania do tych samych bajek i nie ma się czemu dziwić. W rytmie pór roku Everdell bardzo satysfakcjonująco się rozkręca, pozwalając sporo ugrać, jak się dobrze pokombinuje.
Liczba wystawionych
opinii: 16
25.08.2022 09:47
5.0
ocena
Moja ulubiona gra
Liczba wystawionych
opinii: 64
24.08.2022 21:59
4.0
ocena
Prosta, ładna gra workerplacementowa. Przyjemnie spędzam przy niej czas.
Liczba wystawionych
opinii: 469
24.08.2022 09:36
4.0
ocena
Pod futerkiem tych milych i sympatycznych zwierzatek kryje sie calkiem zgrabnie upchana gra, ktora rozwija sie w miare rozgrywki. Bardzo ladna graficznie, ciekawa mechanicznie - ukladanie wlasnego tableau. No coz - to juz jest klasyk i evergreen dla wydawnictw na całym świecie. Bardzo rozwija się wraz z dodatkami, a szczególnie z Zimowym Szczytem.
Liczba wystawionych
opinii: 491
16.08.2022 15:38
5.0
ocena
O pięknie Everdella krążą już legendy i ciężko się z nimi nie zgodzić. Grafiki to miód dla oczu, wykonanie komponentów jest ukłonem dla wszystkich lubiących estetykę, duża przejrzysta plansza i dobrze zorganizowana wypraska są wisienką na torcie. Klimat gry jest bardzo przyjemny i odczuwalny. Mechanicznie gra w pierwszej rozgrywce wydała mi się nieprzemyślana i nie do poukładania w głowie - silniczek, który rozkręca się bardzo powoli (jeśli się nie ma dobrych kart to nawet jeszcze dłużej), jednak już druga rozgrywka była znacznie lepsza, a każda kolejna dostarczała tylko frajdy.
Partner
Planszeo Planszeo
Liczba wystawionych
opinii: 30
29.07.2022 21:32
5.0
ocena
Jedna z moich ulubionych gier, świetna szata graficzna, super historia w tle. Mam wszystkie dodatki które wbrew poleceniom aby ich ze sobą nie łączyć działają wszystkie razem całkiem dobrze.
mepel
Paf
Liczba wystawionych
opinii: 39
29.07.2022 20:59
5.0
ocena
Jedna z najlepszych gier w kolekcji, absolutny hit w naszym gronie. Chociaż gramy ze wszystkimi dodatkami to przez długi czas mieliśmy tylko podstawkę, która na wszystkich robiła wrażenie, ze względów wizualnych jak i przyjemnej mechaniki. Sprawdza się na 2osoby.
Liczba wystawionych
opinii: 30
03.06.2022 12:41
4.0
ocena
Bardzo pięknie wykonana gra. Sprawdzi się w gronie rodzinnym jak i w bardziej zaawansowanym gronie.
Liczba wystawionych
opinii: 29
08.05.2022 21:25
3.5
ocena
Bardzo ładnie wydana gra. Piękne ilustracje na kartach. Wszystko wprowadza taka ładna lekka grę. Posiadam podstawowa grę którą gramy poprostu dla przyjemności. Dla nas w grze brakuje nam emocji. Nie jest jedną z ulubionych, ale na pewno ciekawa i piękna gra.
Liczba wystawionych
opinii: 3
20.04.2022 08:45
4.5
ocena
Bardzo przyjemna gra.
Liczba wystawionych
opinii: 10
19.04.2022 20:55
5.0
ocena
Dla mnie jedna z najlepszych na mojej polce gier. Wymagająca, wciągająca, piękna, satysfkacjonujaca. Na rodzinne granie, ale z dzieciakami starszymi od 14lat. Każda rozgrywka nawet solo mnie zachwyciła.
Liczba wystawionych
opinii: 1
13.04.2022 17:07
4.5
ocena
fajny eurosuchar
Liczba wystawionych
opinii: 59
31.03.2022 16:24
4.0
ocena
Świetny tytuł w zasadzie dla każdego - młodych, starszych, nowych, doświadczonych. Jedna z najpiękniej, najstaranniej wydanych gier euro, w jakie było mi dane zagrać i zdaje się, że to właśnie wydanie (a w szczególności te genialne znaczniki zasobów - żywicy, kamieni, drewna i gumowych (!) jagódek) oraz sielski klimat zwierzątek wywindowały grę na szczyty list bestsellerów. Sama rozgrywka bardzo przyjemna, wymaga główkowania i planowania, interakcji niewiele. Mechanicznie gra raczej nie odkrywa Ameryki na nowo i nie wprowadza rewolucyjnych rozwiązań, raczej czerpie z dorobku worker placementów i deckbuildingowców, ale wszystko to okraszone pięknymi ilustracjami sprawia, że do gry siada się po prostu z ochotą :)
Partner
Planszeo Planszeo
Liczba wystawionych
opinii: 2
26.03.2022 13:59
5.0
ocena
Świetna gra. Połaczenje kilku prostych mechanik, niezbyt skomplikowana , choć napewno nie dla nowych graczy. Daje dużo możliwości i wiele myślenia. Jednocześnie gra jest naprawde pięknie wykonana i daje świetny klimat. Więc nawet jeśli ktoś czesto przegrywa to sama rozgrywka daje multum zabawy i radości.
Liczba wystawionych
opinii: 10
22.03.2022 09:48
5.0
ocena
Bardzo dobra gra. Daje mnóstwo możliwości. Przepięknie wykonana.
Liczba wystawionych
opinii: 5
12.12.2021 11:15
4.5
ocena
Przepięknie wydana gra. Można naprawdę wycisnąć fajne "kombosy". Chciałoby się grać i grać, a tu niestety albo nie ma już wolnych pracowników, albo kończy się miejsce w mieście:) Mały minus: uważam, że niektóre karty legend są za bardzo wypasione w stosunku do innych. Tak, czy siak, baaaardzo fajna gra.
Liczba wystawionych
opinii: 8
08.11.2021 10:18
5.0
ocena
Jedna z moim ulubionych gier -posiadam wszystko co wyszło do tej pory na polskim rynku:) Im więcej się gra tym lepsza rozgrywka bo poznajemy karty, ich właściwości i punktowanie. Największym moim zdaniem atutem tej gry jest grafika-mogę na nią patrzeć godzinami. Gram głównie z 9-letnia córką więc jeśli dzieci w coś tam już kiedyś grały to spokojnie sobie i tutaj poradzą. Dodatki świetnie uzupełniają rozgrywkę. Na początek polecam Perłowy Potok, później Święto Lata - ten dodatek umożliwia grę w 5-6 osobowym składzie.. Najbardziej komplikuje rozgrywkę Zimowy Szczyt. Jedyny minus jaki widzę w tej grze to jej stołożerność - trzeba mieć naprawdę sporo miejsca aby pomieścić wszystko. Poza tym piękna pozycja, Jedynym słowem - PETARDA:)
Liczba wystawionych
opinii: 5
05.11.2021 14:42
4.5
ocena
Jedną z moich ulubionych gier. Zyskuje po paru rozgrywkach więc nie zniechęcać się po 1 grze. Trzeba poznać karty. Naprawdę dobra gra
Liczba wystawionych
opinii: 19
05.11.2021 12:24
5.0
ocena
Uwielbiam tą grę, jest tak przyjemna dla oka, że nieważne czy wygrywam, czy przegrywam i tak się odprężam. Budowanie małych silniczków z kart daje wielką satysfakcję! Jasne że jest w niej sporo losowości, no ale gdzie jej nie ma... Plansza, karty wszystko że sobą współgra , a jak się pozna działanie kart, to dopiero się zaczyna zabawa. Gorąco polecam, granie w Everdell to sama przyjemność!
Liczba wystawionych
opinii: 6
03.11.2021 08:14
5.0
ocena
Mechanicznie niby wszystko już było w innych grach, ale tu mistrzostwo polega właśnie na tym sprawnym połączeniu świetnie działających pomysłów z innych planszówkowych hitów. Cieszy oko i relaksuje umysł. Do oceny 4,5 dodałem 0,5 za gumijagody ;)
Liczba wystawionych
opinii: 5
02.11.2021 11:32
5.0
ocena
Jedna z ulubionych gier. Bardzo fajny klimat dzięki pięknym ilustracji. I komponentom. Mechanicznie: deck builder + worker placement. Dla niektórych minusem jest mała ilość negatywnej interakcji
Liczba wystawionych
opinii: 15
06.09.2021 19:12
5.0
ocena
Hit ! Piękna gra, urocze karty, plansza i to drzewo. Wszystko ślicznie wygląda. Przyjemnie się gra. Można tworzyć różne kombinacje zestawów w swoim mieście by potem procentowały zbiorami. Łatwa, przyjemna, śliczna z dodatkowymi kartami jest więcej zwierząt w mieście. Polecam :)
Liczba wystawionych
opinii: 3
10.08.2021 16:00
5.0
ocena
Bardzo dobra gra dla średnio zaawansowanych. Workerplacement Zarzadzanie kartami Budowanie silniczka Do tego śliczna i rozbudowywana dodatkami . Polecam
Liczba wystawionych
opinii: 279
10.08.2021 09:56
5.0
ocena
Graficznie ta gra jest przepiekna. Bardzo prostej ok zasady gry. Śmiało. Można grać z kimś kto zaczyna mi zgodę z planszowkami. Zmusza do myślenia ekonomii, zarządzania kartami. Gorąco polecam!!
Liczba wystawionych
opinii: 4
09.08.2021 12:33
5.0
ocena
Znasz jakąś grę, w którą nawet jeśli przegrywasz, to świetnie się bawisz? Ja też nie znałam - aż do teraz! W Everdell przyjemność sprawia po prostu budowanie własnego leśnego miasta. O przepięknej oprawie graficznej chyba nie muszę wspominać - mój zachwyt Opowieściami z Narnii został przelany w formę gry planszowej. Co prawda pierwsza rozgrywka do najłatwiejszych nie należała - miałam poczucie, że zupełnie nie wiem, co się dzieje i nie kontroluję sytuacji - jednak już w kolejnej wiedziałam, do czego dążyć i jak dostosowywać swój styl gry do dostępnych kart. Minus, który da się łatwo wyeliminować kopnem dodatków, to stosunkowo ograniczona talia - przy trzeciej rozgrywce odczuwałam znużenie powtarzalnością postaci i budynków. Jeśli jednak po Everdell będziecie sięgać od czasu do czasu (a nie jak ja, przy każdej możliwej okazji), nie powinien być to problem. Dobrze gra się zarówno w dwie osoby, jak i w cztery. Trybu solo niestety nie dane było mi jeszcze wypróbować. Niemniej, polecam z całego serca, dla mnie numer 1 w mojej kolekcji pluszówek.
Liczba wystawionych
opinii: 13
07.08.2021 21:54
4.5
ocena
Doskonała gra z bardzo zróżnicowanymi możliwościami taktycznymi i wyzwaniami. Lubię grać w tą piękną i dobrze zbalansowaną grę razem z innymi lub w trybie solo. Oczywiście żadna gra nie jest idealna, ale jeśli chodzi o gry planszowe, jest to z pewnością jedna z najlepszych, w jakie kiedykolwiek grałem. Gorąco polecam to dzieło sztuki.
Liczba wystawionych
opinii: 12
07.08.2021 01:11
4.5
ocena
Everdell jest z pewnością gra koło której trudno jest przejść obojętnie. Warstwa wizualna po prostu zachwyca, wszystkie komponenty są dopracowane i przemyślane (surowce w postaci jagodek są piękne!). Sąme drzewo który dla jednych może być zbędnym dodatkiem 3D który trzeba rozkładać i może się niszczyć dla mnie jest super efektowne! W rozgrywce wcielamy się w jednego z zwierzaczkowych robotników mamy do dyspozycji m.in. Wiewiórki czy myszki które przechodząc przez pory roku zbierają surowce dzięki którym mogą kupić karty. Gra dobrze działa zarowno na 2 graczy jak i większa ilość. Mimo ze jest to gra karciana nie odczuwa się tak bardzo losowości i trzeba się nakombinować aby wygrać :) minusem jak dla mnie jest niezależne skończenie gry przez każdego z graczy co sprawia ze jeden moze zakończyć już rozgrywkę gdy inny jest dopiero w połowie. Sprawia to ze pod koniec gra moze się trochę nużyć. Plusy + warstwa wizualna, wszystko jest piękne + pomimo kart nie odczuwa się tak losowości gry, trzeba się nakombinować aby wygrać + dobra zarówno dla 2 graczy jak i większa ilość + dobra zarówno dla początkujących jak i tych bardziej zaawansowanych + z początku może wydawać się skomplikowana ale za drugim czy trzecim razem te wrażenie znika. Minusy - możliwość skończenia gry w rożnym czasie przez co pod koniec gra może się trochę nużyć - trochę mało interakcji
Liczba wystawionych
opinii: 276
06.08.2021 09:13
5.0
ocena
O tej grze napisano i nagrano już chyba wszystko. Jeden "z must have" w kolekcji każdego szanującego się gracza. Uważam tak, bo dla nas planszówkowiczów niezmiernie miło jest wciągać do naszej pasji kolejne osoby. A jaką grą jak nie Everdellem udaje się to lepiej :) ? Są zwierzątka, jest budowanie talli kart, jest worker placement, są przyjemne grafiki i solidnie wykonane surowce. Grają dzieci i dorośli. A jak ktoś chce uczynić z Everdell bardziej skomplikowana grę euro ma do wyboru wachlarz dodatków. Od wyboru do koloru... czy jakoś tak :) 5/5 !
Liczba wystawionych
opinii: 28
20.07.2021 21:30
5.0
ocena
Ta gra to KRÓLOWA mojego stołu. Mam za sobą ok 60-80 partii i nadal się nie nudzi. Plusy: - wydanie - grafika - komponenty - mechanika - proste zasady - głębia Minusy: - Sam nie wiem - chyba mnogość dodatków, które i tak mam :) a które nie są tak bardzo potrzebne. Dla mnie - REWELACJA!
Liczba wystawionych
opinii: 10
19.07.2021 19:49
5.0
ocena
Prosta, pięknie ilustrowana gra, idealna do wprowadzenia nowych graczy. Zbieramy zasoby i budujemy swoją wioskę zwierzątek i przygotowujemy się do nadchodzącej zimy.
Reklama
Najlepsze gry planszowe, Wsiąść do Pociągu, Catan, Osadnicy z Catanu, najlepsze planszówki, Carcassonne gra, gry planszowe dla 2 osób, gry planszowe sklep, Splendor, Arnak, Everdell, tanie planszówki, gry na imprezę, Brass: Birmingham, Root, Tajniacy, 5 sekund, Pociągi gra planszowa, top gier planszowych, gry planszowe na prezent, Gloomhaven, Monopoly, Terraformacja Marsa, Scrabble cena, Azul, ranking gier planszowych, gry planszowe na imprezę, gry planszowe dla dzieci, top lista, aktualności gier planszowych, zapowiedzi gier, przedsprzedaże planszówek, kalendarz premier, Wiedźmin.
Wykorzystujemy pliki cookies do celów statystycznych, analitycznych, personalizacji treści i reklam oraz celów związanych z bezpieczeństwem naszego serwisu. Korzystanie ze strony planszeo.pl bez zmiany ustawień przeglądarki lub zastosowania funkcjonalności rezygnacji opisanych w Polityce Prywatności oznacza, że pliki cookies będą zamieszczana na urządzeniu, z którego korzystasz. Więcej na temat cookies znajdziesz w Polityce Prywatności dostępnej pod linkiem Polityka prywatności