4.4
ocena
graczy
Cena od:
159,95 zł
Dostępna

Everdell

Liczba graczy: 1 - 4
Czas gry: 60 - 120 minut
Wiek od: 14 lat
Trudność: Trudność Trudność Trudność
Autorzy: James A. Wilson
Wydawca: Rebel
W uroczej dolinie Everdell, pod gałęziami wysokich drzew, wśród omszałych głazów, rozwija się cywilizacja leśnych zwierząt. Wiele lat minęło od jej początków i wreszcie nadszedł czas, by odkryć nowe tereny i zakładać zupełnie nowe miasta. Gdy zasiądziesz do gry, wcielisz się w lidera ... czytaj dalej
Zaloguj się aby dodać komentarz
Użytkownik
Ocena
Opinia
Liczba wystawionych
opinii: 18
08.05.2022 21:25
3.5
ocena
Bardzo ładnie wydana gra. Piękne ilustracje na kartach. Wszystko wprowadza taka ładna lekka grę. Posiadam podstawowa grę którą gramy poprostu dla przyjemności. Dla nas w grze brakuje nam emocji. Nie jest jedną z ulubionych, ale na pewno ciekawa i piękna gra.
Liczba wystawionych
opinii: 14
06.05.2022 19:58
4.5
ocena
Jedna z moich ulubionych gier, początkowo Żona za nią nie przepadała, lecz po kilku grach stała się Jej ulubioną.
Liczba wystawionych
opinii: 3
20.04.2022 08:45
4.5
ocena
Bardzo przyjemna gra.
Liczba wystawionych
opinii: 6
19.04.2022 20:55
5.0
ocena
Dla mnie jedna z najlepszych na mojej polce gier. Wymagająca, wciągająca, piękna, satysfkacjonujaca. Na rodzinne granie, ale z dzieciakami starszymi od 14lat. Każda rozgrywka nawet solo mnie zachwyciła.
Liczba wystawionych
opinii: 1
13.04.2022 17:07
4.5
ocena
fajny eurosuchar
Liczba wystawionych
opinii: 37
31.03.2022 16:24
4.0
ocena
Świetny tytuł w zasadzie dla każdego - młodych, starszych, nowych, doświadczonych. Jedna z najpiękniej, najstaranniej wydanych gier euro, w jakie było mi dane zagrać i zdaje się, że to właśnie wydanie (a w szczególności te genialne znaczniki zasobów - żywicy, kamieni, drewna i gumowych (!) jagódek) oraz sielski klimat zwierzątek wywindowały grę na szczyty list bestsellerów. Sama rozgrywka bardzo przyjemna, wymaga główkowania i planowania, interakcji niewiele. Mechanicznie gra raczej nie odkrywa Ameryki na nowo i nie wprowadza rewolucyjnych rozwiązań, raczej czerpie z dorobku worker placementów i deckbuildingowców, ale wszystko to okraszone pięknymi ilustracjami sprawia, że do gry siada się po prostu z ochotą :)
Partner
Planszeo Planszeo
Liczba wystawionych
opinii: 2
26.03.2022 13:59
5.0
ocena
Świetna gra. Połaczenje kilku prostych mechanik, niezbyt skomplikowana , choć napewno nie dla nowych graczy. Daje dużo możliwości i wiele myślenia. Jednocześnie gra jest naprawde pięknie wykonana i daje świetny klimat. Więc nawet jeśli ktoś czesto przegrywa to sama rozgrywka daje multum zabawy i radości.
Liczba wystawionych
opinii: 8
22.03.2022 09:48
5.0
ocena
Bardzo dobra gra. Daje mnóstwo możliwości. Przepięknie wykonana.
Liczba wystawionych
opinii: 4
24.12.2021 09:40
5.0
ocena
Gra bardzo dobra . Dużo kart wiec zapewni zabawę i możliwość różnych kombinacji na bardzo wiele rozgrywek . Nieszczególnie lubię takie bajkowe(dziecięce) klimaty ale po jednej rozgrywce wcale mi to nie przeszkadza a nawet jest to na plus. Głównym atutem tej gry jest dobra mechanika. Grę można grać z najmłodszymi osobami które może nie wykręca jakiś genialnych wyników ale sobie świetnie poradzą a zaś bardziej doświadczeni gracze również znajdą coś dla siebie . Bardzo polecam :)
Liczba wystawionych
opinii: 5
12.12.2021 11:15
4.5
ocena
Przepięknie wydana gra. Można naprawdę wycisnąć fajne "kombosy". Chciałoby się grać i grać, a tu niestety albo nie ma już wolnych pracowników, albo kończy się miejsce w mieście:) Mały minus: uważam, że niektóre karty legend są za bardzo wypasione w stosunku do innych. Tak, czy siak, baaaardzo fajna gra.
Liczba wystawionych
opinii: 8
08.11.2021 10:18
5.0
ocena
Jedna z moim ulubionych gier -posiadam wszystko co wyszło do tej pory na polskim rynku:) Im więcej się gra tym lepsza rozgrywka bo poznajemy karty, ich właściwości i punktowanie. Największym moim zdaniem atutem tej gry jest grafika-mogę na nią patrzeć godzinami. Gram głównie z 9-letnia córką więc jeśli dzieci w coś tam już kiedyś grały to spokojnie sobie i tutaj poradzą. Dodatki świetnie uzupełniają rozgrywkę. Na początek polecam Perłowy Potok, później Święto Lata - ten dodatek umożliwia grę w 5-6 osobowym składzie.. Najbardziej komplikuje rozgrywkę Zimowy Szczyt. Jedyny minus jaki widzę w tej grze to jej stołożerność - trzeba mieć naprawdę sporo miejsca aby pomieścić wszystko. Poza tym piękna pozycja, Jedynym słowem - PETARDA:)
Liczba wystawionych
opinii: 5
05.11.2021 14:42
4.5
ocena
Jedną z moich ulubionych gier. Zyskuje po paru rozgrywkach więc nie zniechęcać się po 1 grze. Trzeba poznać karty. Naprawdę dobra gra
Liczba wystawionych
opinii: 19
05.11.2021 12:24
5.0
ocena
Uwielbiam tą grę, jest tak przyjemna dla oka, że nieważne czy wygrywam, czy przegrywam i tak się odprężam. Budowanie małych silniczków z kart daje wielką satysfakcję! Jasne że jest w niej sporo losowości, no ale gdzie jej nie ma... Plansza, karty wszystko że sobą współgra , a jak się pozna działanie kart, to dopiero się zaczyna zabawa. Gorąco polecam, granie w Everdell to sama przyjemność!
Liczba wystawionych
opinii: 6
03.11.2021 08:14
5.0
ocena
Mechanicznie niby wszystko już było w innych grach, ale tu mistrzostwo polega właśnie na tym sprawnym połączeniu świetnie działających pomysłów z innych planszówkowych hitów. Cieszy oko i relaksuje umysł. Do oceny 4,5 dodałem 0,5 za gumijagody ;)
Liczba wystawionych
opinii: 5
02.11.2021 11:32
5.0
ocena
Jedna z ulubionych gier. Bardzo fajny klimat dzięki pięknym ilustracji. I komponentom. Mechanicznie: deck builder + worker placement. Dla niektórych minusem jest mała ilość negatywnej interakcji
Liczba wystawionych
opinii: 14
06.09.2021 19:12
5.0
ocena
Hit ! Piękna gra, urocze karty, plansza i to drzewo. Wszystko ślicznie wygląda. Przyjemnie się gra. Można tworzyć różne kombinacje zestawów w swoim mieście by potem procentowały zbiorami. Łatwa, przyjemna, śliczna z dodatkowymi kartami jest więcej zwierząt w mieście. Polecam :)
Liczba wystawionych
opinii: 3
10.08.2021 16:00
5.0
ocena
Bardzo dobra gra dla średnio zaawansowanych. Workerplacement Zarzadzanie kartami Budowanie silniczka Do tego śliczna i rozbudowywana dodatkami . Polecam
Liczba wystawionych
opinii: 280
10.08.2021 09:56
5.0
ocena
Graficznie ta gra jest przepiekna. Bardzo prostej ok zasady gry. Śmiało. Można grać z kimś kto zaczyna mi zgodę z planszowkami. Zmusza do myślenia ekonomii, zarządzania kartami. Gorąco polecam!!
Liczba wystawionych
opinii: 4
09.08.2021 12:33
5.0
ocena
Znasz jakąś grę, w którą nawet jeśli przegrywasz, to świetnie się bawisz? Ja też nie znałam - aż do teraz! W Everdell przyjemność sprawia po prostu budowanie własnego leśnego miasta. O przepięknej oprawie graficznej chyba nie muszę wspominać - mój zachwyt Opowieściami z Narnii został przelany w formę gry planszowej. Co prawda pierwsza rozgrywka do najłatwiejszych nie należała - miałam poczucie, że zupełnie nie wiem, co się dzieje i nie kontroluję sytuacji - jednak już w kolejnej wiedziałam, do czego dążyć i jak dostosowywać swój styl gry do dostępnych kart. Minus, który da się łatwo wyeliminować kopnem dodatków, to stosunkowo ograniczona talia - przy trzeciej rozgrywce odczuwałam znużenie powtarzalnością postaci i budynków. Jeśli jednak po Everdell będziecie sięgać od czasu do czasu (a nie jak ja, przy każdej możliwej okazji), nie powinien być to problem. Dobrze gra się zarówno w dwie osoby, jak i w cztery. Trybu solo niestety nie dane było mi jeszcze wypróbować. Niemniej, polecam z całego serca, dla mnie numer 1 w mojej kolekcji pluszówek.
Liczba wystawionych
opinii: 13
07.08.2021 21:54
4.5
ocena
Doskonała gra z bardzo zróżnicowanymi możliwościami taktycznymi i wyzwaniami. Lubię grać w tą piękną i dobrze zbalansowaną grę razem z innymi lub w trybie solo. Oczywiście żadna gra nie jest idealna, ale jeśli chodzi o gry planszowe, jest to z pewnością jedna z najlepszych, w jakie kiedykolwiek grałem. Gorąco polecam to dzieło sztuki.
Liczba wystawionych
opinii: 12
07.08.2021 01:11
4.5
ocena
Everdell jest z pewnością gra koło której trudno jest przejść obojętnie. Warstwa wizualna po prostu zachwyca, wszystkie komponenty są dopracowane i przemyślane (surowce w postaci jagodek są piękne!). Sąme drzewo który dla jednych może być zbędnym dodatkiem 3D który trzeba rozkładać i może się niszczyć dla mnie jest super efektowne! W rozgrywce wcielamy się w jednego z zwierzaczkowych robotników mamy do dyspozycji m.in. Wiewiórki czy myszki które przechodząc przez pory roku zbierają surowce dzięki którym mogą kupić karty. Gra dobrze działa zarowno na 2 graczy jak i większa ilość. Mimo ze jest to gra karciana nie odczuwa się tak bardzo losowości i trzeba się nakombinować aby wygrać :) minusem jak dla mnie jest niezależne skończenie gry przez każdego z graczy co sprawia ze jeden moze zakończyć już rozgrywkę gdy inny jest dopiero w połowie. Sprawia to ze pod koniec gra moze się trochę nużyć. Plusy + warstwa wizualna, wszystko jest piękne + pomimo kart nie odczuwa się tak losowości gry, trzeba się nakombinować aby wygrać + dobra zarówno dla 2 graczy jak i większa ilość + dobra zarówno dla początkujących jak i tych bardziej zaawansowanych + z początku może wydawać się skomplikowana ale za drugim czy trzecim razem te wrażenie znika. Minusy - możliwość skończenia gry w rożnym czasie przez co pod koniec gra może się trochę nużyć - trochę mało interakcji
Liczba wystawionych
opinii: 276
06.08.2021 09:13
5.0
ocena
O tej grze napisano i nagrano już chyba wszystko. Jeden "z must have" w kolekcji każdego szanującego się gracza. Uważam tak, bo dla nas planszówkowiczów niezmiernie miło jest wciągać do naszej pasji kolejne osoby. A jaką grą jak nie Everdellem udaje się to lepiej :) ? Są zwierzątka, jest budowanie talli kart, jest worker placement, są przyjemne grafiki i solidnie wykonane surowce. Grają dzieci i dorośli. A jak ktoś chce uczynić z Everdell bardziej skomplikowana grę euro ma do wyboru wachlarz dodatków. Od wyboru do koloru... czy jakoś tak :) 5/5 !
Liczba wystawionych
opinii: 4
05.08.2021 16:56
5.0
ocena
Och jaka ta gra jest miodna. Na początku zaczynam z 6 kartami i każda aby zagrać potrzebuje jagódek - myśle sobie no coż trudno, ide po jagódki swoim żółwiem a potem zobaczymy. Nagle trafia się Karczmarz który za 1 jagódkę zagra dowolne stworzenie za 3 dowolne surowce więc zagrywam handlarza, handlarz przemienia moje jagódki na kamień, na łące pojawia się dźwig którego używam do wybudowania farmy - ależ ten silnik się rozpędza ! Patrzę na współgraczy a oni już są w kolejnej porze roku a ja jeszcze nie. Oho jednak nie będzie tak źle... Polecam każdemu aby zagrał partyjkę i zobaczył jakie to jest dobre mechanicznie no i też Bardzo cieszy oko, Grafiki są przepiękne i humorystyczne ( pozdrawiam mistrza żołędziówki)
Liczba wystawionych
opinii: 6
05.08.2021 14:33
5.0
ocena
Piękna gra z bardzo ciekawym mechanizmem budowania leśnego miasta za pomocą kart i wysyłania robotników. Grałem wiele razy i wciąż się nie nudzić :-).
Liczba wystawionych
opinii: 21
20.07.2021 21:30
5.0
ocena
Ta gra to KRÓLOWA mojego stołu. Mam za sobą ok 60-80 partii i nadal się nie nudzi. Plusy: - wydanie - grafika - komponenty - mechanika - proste zasady - głębia Minusy: - Sam nie wiem - chyba mnogość dodatków, które i tak mam :) a które nie są tak bardzo potrzebne. Dla mnie - REWELACJA!
Liczba wystawionych
opinii: 10
19.07.2021 19:49
5.0
ocena
Prosta, pięknie ilustrowana gra, idealna do wprowadzenia nowych graczy. Zbieramy zasoby i budujemy swoją wioskę zwierzątek i przygotowujemy się do nadchodzącej zimy.
Reklama
Najlepsze gry planszowe, Wsiąść do Pociągu, Catan, Osadnicy z Catanu, najlepsze planszówki, Carcassonne gra, gry planszowe dla 2 osób, gry planszowe sklep, Splendor, Arnak, Everdell, tanie planszówki, gry na imprezę, Brass: Birmingham, Root, Tajniacy, 5 sekund, Pociągi gra planszowa, top gier planszowych, gry planszowe na prezent, Gloomhaven, Monopoly, Terraformacja Marsa, Scrabble cena, Azul, ranking gier planszowych, gry planszowe na imprezę, gry planszowe dla dzieci, top lista, aktualności gier planszowych, zapowiedzi gier, przedsprzedaże planszówek, kalendarz premier, Wiedźmin.
Wykorzystujemy pliki cookies do celów statystycznych, analitycznych, personalizacji treści i reklam oraz celów związanych z bezpieczeństwem naszego serwisu. Korzystanie ze strony planszeo.pl bez zmiany ustawień przeglądarki lub zastosowania funkcjonalności rezygnacji opisanych w Polityce Prywatności oznacza, że pliki cookies będą zamieszczana na urządzeniu, z którego korzystasz. Więcej na temat cookies znajdziesz w Polityce Prywatności dostępnej pod linkiem Polityka prywatności