4.3
ocena
graczy
Cena od:
136,39 zł
Dostępna

Na Skrzydłach

Liczba graczy: 1 - 5
Czas gry: 40 - 70 minut
Wiek od: 10 lat
Trudność: Trudność Trudność Trudność
Autorzy: Elizabeth Hargrave
Wydawca: Rebel
W tej przepięknie ilustrowanej grze uczestnicy rozwijają własne rezerwaty, które są ostoją dla wielu różnorodnych gatunków ptactwa. Każdy kolejny okaz stanowi szansę na wzbogacenie naszej kolekcji, a także rozwój rezerwatu i realizację celów. Na czym to polega? Podczas zabawy każdy z graczy będzie rozwijał swój własny rezerwat poprzez wykładanie na specjalną planszę kart ptaków. Gra skła... czytaj dalej
Zaloguj się aby dodać komentarz
Użytkownik
Ocena
Opinia
Liczba wystawionych
opinii: 91
15.01.2023 11:37
5.0
ocena
Piękna, bardzo ładnie wykonana, grafiki ptaków na kartach i komponenty są świetne! Często ląduje na naszym rodzinnym stole. Zagrywamy karty ptaków do odpowiednich siedlisk, staramy się realizować cele osobiste i wspólne. Nasze ptaki będą składać jaja, będziemy pozyskiwać pokarm. Duża ilość kart daje wiele możliwości i sprawia, że kolejna gra nie będzie taka sama.
Liczba wystawionych
opinii: 82
13.01.2023 13:53
5.0
ocena
Świetny tytuł, podobnie jak Everdell w Na skrzydłach szkoli się człowiek w umiejętności jak najlepszego zarządzania ilością akcji do możliwości losowych i/lub decyzji przeciwnika. Jedyną istotną wadą jest "chęć zrobienia większej ilości akcji" co daje pewny rodzaj niedosytu
Liczba wystawionych
opinii: 8
11.01.2023 22:57
3.5
ocena
Gra niewątpliwie piękna, pełna kolorów, wyśmienitych grafik na kartach, tematycznego uroku wzbogaconego o walory edukacyjne w postaci ciekawostek o każdym z przedstawionych ptaków... i choć kocham Na skrzydłach, a w swojej kolekcji mam oba duże dodatki i minidodatek o wartości głównie kolekcjonerskiej, to trudno mi nazwać tę grę dobrą. Jeśli przy wyborze gry kierujesz się głównie stopniem jej skomplikowania, to choć w tutejszej trzystopniowej skali Na skrzydłach plasuje się w środkowej puli, to zdecydowanie bliżej jej do gier z jedną gwiazdką niż trzech (czy nawet rzeczywistego "środka"). Mimo matematycznej precyzji niektórych mechanizmów rządzących grą (np. karty bonusowe informujące o tym, jaki procent kart ptaków spełnia warunek dający punkty), Na skrzydłach pada ofiarą losowości. Niefortunne dociągi spowodują, że inwestycja czasu i zasobów w realizację celów z kart bonusowych okaże się zgubna, z kolei optymalnym planem na ostatnią fazę gry w większości przypadków okaże się spamowanie tej samej akcji do oporu. Barwna różnorodność jednego z komponentów - jajek - pomimo wydania do gry dwóch większych rozszerzeń, wciąż pełni rolę jedynie dekoracyjną... Długo by tak można. Ale te ilustracje, ten karmnik do przerzucania kostek, te kolorowe jajka... no trudno odmówić grze uroku. ;) Jeśli jednak szuka się gry, która poza doznaniami estetycznymi dostarczy też okazji do solidnego główkowania i ogółem będzie czymś więcej niż średnio-lekkim tytułem familijnym, to zdecydowanie poleciłbym w to miejsce Everdell. ;)
Liczba wystawionych
opinii: 1
08.01.2023 18:03
3.5
ocena
It is a mixed feeling game for me. The game is beautiful, it is enjoyable to play due to nicely done game components. There is some randomness that is uncontrolled for me and hard to mitigate, especially painful in games for a smaller amount of players (2-3 players). With an increased number of players ( 4 players was my best game) - more action is happening and it's creating an opportunity to adapt to cards and gameplay. Therefore I do not like this game in 2 players games (which is a shame as most games I play with my wife), but I find it very enjoyable when playing in four players. When I look for a bit "no so heavy" euro game that does not require my full attention - friends visiting with kids - it is my choice. It is a bit filler game but too long for a filler game.
Liczba wystawionych
opinii: 20
30.12.2022 23:32
4.5
ocena
Pięknie wykonana gra o ptakach. Budowanie silnika, karmienie i zagrywanie kolejnych zwierzaków połączone z poznawaniem ciekawostek o nich.
Liczba wystawionych
opinii: 215
29.12.2022 13:52
3.5
ocena
Pomimo tematu, który może wydawać się niespotykany gra jest bardzo fajna. Gra w zasadzie dla każdego i dla początkujących jak i bardziej zaawansowanych graczy. Grana wielokrotnie w gronie znajomych. Każdy kto grał mówił, że mu się spodobała. Polecam grać na 3 lub maks 4 osoby. Gra pozostaje w mojej kolekcji. Bardzo ładnie wykonana.
Liczba wystawionych
opinii: 62
27.12.2022 12:41
5.0
ocena
Świetna bardzo przyjemna gra jednak w więcej osób zbytnio się dłuży najbardziej polecam wariant 2/3 osobowy wtedy gra jest bardzo dynamiczna i świetnie się w nią gra. Jest przyjemna i świetnie wydana. Jedna z częściej goszczących na naszym stole dzięki temu że w 2 osoby gra się w nią bardzo krótko (Ok.40min). Ogólnie bardzo grę polecam, warto mieć ją w swojej kolekcji bo dzięki ogromnej ilości kart każda rozgrywka jest inna co czyni tę grę bardzo regrywalną.
Liczba wystawionych
opinii: 76
17.12.2022 13:31
4.5
ocena
Bardzo łatwa przyjemna gra, z pięknymi grafikami. Do spotkań z znajomymi bardzo dobry tytuł.
Liczba wystawionych
opinii: 103
16.12.2022 15:45
3.5
ocena
Gra uniwersalna, która prawdopodobnie spodoba się większości osób której się z nią zetkną. Estetycznie i tematycznie najbliżej przyrody, natury jak to tylko możliwe. Ptaszki, gniazda, jajka, łąki, lasy i jeziora. Eko gra z na tyle prostatą mechaniką, że prócz wspomnianej już tematyki i wyglądu trafi skutecznie do kategorii gier rodzinnych. Bardzo przyjemna w rozgrywce, nie ma się do czego przyczepić. Przy okazji warta też jest polecenia app na tel. która po skanowaniu karty danego ptaka odtwarza jego głos.
Liczba wystawionych
opinii: 46
11.12.2022 22:02
4.0
ocena
Gra o zagrywaniu kart ptaków w jednym z trzech środowisk naturalnych w jakich występują te ptaki. Są jajeczka, są żetony pokarmów, jest klimat ptaków, ornitolog pewnie śpi z grą na jednej poduszce. U nas wersja cyfrowa z fenomenalną narracją Krystyny Czubówny wygrała z pudełkowym egzemplarzem.
Liczba wystawionych
opinii: 28
11.12.2022 20:25
2.5
ocena
Nie wiem czy to kwestia tematyki czy mechaniki ale jakoś nie podeszła mi ta gra.
Liczba wystawionych
opinii: 80
09.12.2022 14:46
3.5
ocena
Przepiękna gra. Zawsze polecam ją jako prezent nawet dla mało ogranych. Zasady nie są skoplikowane i jest spora losowość w dociąganiu kart ptaków, ale zawsze można coś wykombinować z tego co się ma. Za wykonanie i grafikę daję 5 a odejmuję pół gwiazdki za losowość, bo zdarzyły się partie gdzie ani w ręce ani w wystawce żadnego sensownego pod taktykę ptaka i trzeba czekać lub zmieniać taktykę.
Liczba wystawionych
opinii: 59
07.12.2022 13:26
5.0
ocena
Jak mamy wolne 60 min to prawie zawsze wybieramy na skrzydłach. Regrywalność, proste zasady i przyjemne budowanie silniczka gry powoduję, że zawsze gra się przyjemnie. Wykonanie premium. Polecam
Liczba wystawionych
opinii: 43
20.11.2022 21:28
5.0
ocena
To jedna z najładniejszych najprzyjemniejszych i najbardziej lubianych przeze mnie gier. Oczywiście mam do niej również dodatki Ptaki Europy i Ptaki Oceanii. W grze mamy Ogromną ilość kart ptaków, śliczny karmnik, który pełni rolę wieży do kości, kolorowe jajeczka, żetony, plansze - to wszystko jest śliczne, przemyślane i fajnie się na to patrzy, a przy tym bardzo przyjemnie się gra. Dodatki do Na skrzydłach jeszcze bardziej zwiększają jej regrywalność, ale bez dodatków gra jest tak samo bardzo regrywalna. Przy każdej rozgrywce inne cele będziemy mieli do wykonania, inne ptaki do dyspozycji, na inne aspekty będziemy musieli zwracać uwagę. Otrzymujemy przy okazji ogromną i szczegółową wiedzę o ptakach. To jest po prostu świetna gra - z prostymi zasadami, polem do kombinowania, piękna i przyjemna
Liczba wystawionych
opinii: 29
09.11.2022 15:46
4.5
ocena
bardzo przyjemna gra i całkiem szybka.
Liczba wystawionych
opinii: 141
05.10.2022 20:43
3.5
ocena
Dla kogo? Raczej dla osób lubiących bardzo lekkie euro i którym nie przeszkadza stosunkowo duża losowość. Dobre na luźne spotkanie przy niedzielnej "kawusi" albo popołudniowa rozgrywkę z dziećmi ok. 8+ O co chodzi? W grze tworzymy swój własny mały rezerwat przyrody w którym, będą mieszkały różnorakie ptaki występujące w Ameryce. Każdy z graczy posiada planszetke z 3 torami, a na każdym z nich umieszczać będzie ptaki żyjące w danym terenie (Las, łąka i ptaki wodne). Ptaki wystawiamy na planszetkę karmiąc je odpowiednim pożywieniem. W gniazdach umieszczać również będziemy jajka. Gra dzieli się na 4 rundy. Na koniec gry podliczamy punkty z ptakow, jajek oraz wykonanych w poszczególnych rundach misji, a wygrywa gracz, który zdobędzie najwięcej punktów. Odczucia: Gra jest przyjemna choć nie zbyt skomplikowana. Nie jest to gra, w którą zawsze chętnie zagram, ale gdy nie mam ochoty na jakiś szczególny mozgożer, a raczej relaksującego pasjansa to jest jak znalazł. W moim odczuciu jednak gra ma...za dużo kart. Przez to totalnie nie wiadomo co wpadnie i ciężko cokolwiek zaplanować. Wykonanie: Gra nie bez powodu Zgarneła mnóstwo nagród. Ilustracje są śliczne. Do tego aplikacja która pozwala sprawdzić jako dźwięk wydaje dany ptak sprawiają, że gra naprawdę sienwyrożnia. Do tego ładne duże kostki i wieża na kości w kształcie karmnika. Ktoś się zdecydowanie wysylił. Planszetki gracza są minimalistyczne, ale również kolorowe. Mechanicznie, cóż... działa. Nie zachwyca, ale też nie irytuje. Jest po prostu ok.
Partner
Planszeo Planszeo
Liczba wystawionych
opinii: 330
03.10.2022 13:12
3.0
ocena
Gra tak wychwalana, że spodziewałam się czegoś lepszego. Rozgrywka nie jest zła, ale też bez zachwytów. Fajne combosy można porobi i ładne ilustracje, jednak to wszystko jakieś bez polotu :(
Liczba wystawionych
opinii: 55
28.09.2022 21:46
4.5
ocena
Bardzo przyjemna gra. Decydowanie strategiczne o tym jakie ptaki należy wychodować i w jakim środowisku i nie wolno zapominać o ich wyżywieniu. Dużo zależność między kartami (różne gniazda, jajka i funkcje w siedliskach) wszystko jest bardzo instynktowne. Niestety nie ma tu jakiegoś niezwykłego klimatu ale karty są ładne i pojawia się karmnik 3D. Polecam
Liczba wystawionych
opinii: 16
11.09.2022 15:42
5.0
ocena
Moja ulubiona gra planszowa! Bardzo ciekawa mechanika zdobywania zasobów i zdobywania punktów. Świetne grafiki i ciekawostki na kartach. Dużo kart ptaków, celów i zadań sprawia że gra jest regrywalna.
Liczba wystawionych
opinii: 15
25.08.2022 14:27
4.0
ocena
Za pierwszym razem gra mnie znudziła, ale gdy wróciłam do niej ostatnio bardzo mi się spodobała. Jest to gra z pięknymi grafikami, której zasady dosyć szybko można załapać. Zdobywać punkty można w różny sposób i skupić się na różnych celach. Interakcja jest niewielka - ktoś może zabrać ci pożywienie z karmnika ;)
Liczba wystawionych
opinii: 62
24.08.2022 22:28
4.5
ocena
Świetne euro, pięknie wydane. Proste w zasadach.
Liczba wystawionych
opinii: 317
22.08.2022 09:42
4.5
ocena
Bardzo ładna gra, z subtelnymi, pastelowymi kolorami, z dużą ilością komponentów w środku. Zasady mogą na początku wydać się skomplikowane. Jednak jak się przez to przebranie to mamy bardzo udany tytuł z wartością edukacyjną.
Liczba wystawionych
opinii: 54
18.08.2022 00:02
5.0
ocena
Rewelacyjny tytuł. Zaskoczyła mnie bardzo: ma bardzo proste zasady, w 20-30min przy średnio wprawionych graczach można przeczytać i zacząć grać. Byłam pewna, że w mniej niż godzinę zasad nie ogarniemy, na szczęście instrukcja jest napisana przejrzyście i bardzo logicznie. Karty ptaków piękne, ciekawie opisane, czekając na ruch innych graczy nie ma nudy - czytamy czym się nasze gatunki charakteryzują. Czas rozgrywki optymalny, pozostawia niedosyt i chęć zagrania jeszcze raz. Według mnie gra sprawia wrażenie o wiele trudniejszej niż rzeczywiście jest. Ale to już plus dla świetnie napisanej instrukcji, bo przy rozgrywce jest już sporo myślenia jak zapunktować. Jedna z nielicznych gier, w którą rzeczywiście gram z przyjemnością, skupiajac się na temacie i klimacie gry, a nie tylko cisnąc na wygraną. Dla miłośników przyrody absolutny must have.
Liczba wystawionych
opinii: 1
21.06.2022 23:09
5.0
ocena
Najlepsza
Liczba wystawionych
opinii: 13
03.06.2022 22:17
5.0
ocena
Na Skrzydłach jest przepięknie wydaną grą z niewielką ilością interakcji i sporą dawka losowości. Dla niektórych będzie to pewnie spory minus, dla mnie nie ma to znaczenia. Gra jest mocno regrywalna, punkty można zdobywać na wiele sposobów i w zależności od kart które posiadamy w różny sposób można uzbierać największą ilość punktów. Dla mnie ten element sprawia że gra nigdy się nie nudzi. Po prostu nie ma jednej drogi do zwycięstwa lub jednego schematu dzięki któremu zawsze wygramy. Rozgrywka jednoosobowa (bardzo, dobrze działającą Automa) jest bardzo przyjemna. Zarówno w wariancie dwu- czy pięcioosobowym gra się podobnie, jedynie czas między turami się wydłuża. Pomimo nieskomplikowanych zasad za pierwszym razem potrzebowałyśmy dwóch rozgrywek i filmu na YouTube aby upewnić się, że poprawnie gramy. Ale z czasem nawet tłumaczenie zasad innym idzie coraz sprawniej. Nie ma co ukrywać, że grafiki, komponenty oraz wydanie gry jest przepiękne i za każdym razem gra cieszy oczy. Zdecydowanie należę do grona osób, dla których Na Skrzydłach na zawsze pozostanie jedną z ulubionych gier.
Liczba wystawionych
opinii: 31
06.05.2022 23:22
4.0
ocena
Ładnie wydana gra, z dużą liczbą kart i lekką losowością. W grze są wprowadzone fajne mechaniki akcji i punktowania. Same zasady mogą trochę utrudnić grę nowym osobą (warto posiłkować się filmikami z YT). Samo układanie kart w jednym z 3 środowisk (las, łąka i rzeka) może trochę przypominać układanie pasjansowe, gdzie układamy karty pod wybrany scenariusz/cel. Jeżeli lubisz i szukasz emocji w grach to raczej to nie będzie dla Ciebie, bardziej dla tych co chcą sobie przy grze odpoczać. Dodatkowo w grze jest wariant solo który nawet ok działa.
Liczba wystawionych
opinii: 6
19.04.2022 20:54
5.0
ocena
Gra z którą po roku leżenia na półce po jednej rozgrywce się przeprosilam. Teraz czesto ląduje na stole jako wieczorna rozgrywka na dwie osoby. Pieknie wydana, każda rozgrywka daje poczucie ruszenia szarych komorek. Partia ok 1godziny więc jak dla nas idealna.
Liczba wystawionych
opinii: 16
12.04.2022 00:05
2.0
ocena
Nie rozumiem tej gry i nie rozumiem wielkiego zachwytu nad nią. Przeciętna gra.
Liczba wystawionych
opinii: 57
11.04.2022 16:28
4.0
ocena
Długo podchodziłem do tej gry jak do jeża, nie trafiała do mnie tematyka i ilustracje rodem z podręcznika do przyry. Co może być ciekawego w grze o ptakach? To pewnie rodzinna gra edukacyjna dla małych, nieopierzonych ornitologów... Ale przełamałem się, bo przecież Stonemaier Games mówi samo za siebie. I całe szczęście, że się przełamałem, bo gra jest świetna! Miła odmiana od wszystkich tych napakowanych negatywną interakcją. W trakcie rozgrywki panuje jakaś taka swobodna, beztroska atmosfera - może to te kolorowe ptasie jaja łagodzą obyczaje? Zasady z jednej strony nie są trudne, ale z jakiejś przyczyny nieintuicyjne do załapania i ciężko je wytłumaczyć. Pierwsza rozgrywka może być trochę jak pierwszy zjazd na nartach, ale kolejne idą już gładko, płynnie i przyjemnie. Talia kart bardzo obszerna, choć dużo ptasich 'umiejętności' powtarza się. Mimo wszystko częściowo losowe sposoby punktowania wprowadzają wysoką regrywalność. Gorąco polecam!
Partner
Planszeo Planszeo
Liczba wystawionych
opinii: 29
10.04.2022 15:10
2.5
ocena
Taki pasjans. Bardzo spokojna, lekka gra. Pięknie wydana.
Liczba wystawionych
opinii: 18
26.03.2022 12:07
5.0
ocena
Jedna z moich ulubionych lżejszych gier. Jednak z moim partnerem lekkie gry nie są tak lekkie jakby się wydawało, bo gonitwa za punktami zamienia się w swoisty wyścig na śmierć i życie ;) Duża różnorodność kart, piękne komponenty, kombinowanie czy skupić się na zadaniach z kart celów czy z płytek celów, czy iść w jajka czy może gdzieś indziej szukać punktów? Często ta gra jest stawiana wraz z Everdellem na równi, ja jednak przy Na Skrzydłach bawię się zdecydowanie lepiej.
Liczba wystawionych
opinii: 8
08.11.2021 10:27
5.0
ocena
Przepiękna gra. Jedna z ulubionych w kolekcji. Podobnie jak w Everdellu rozłożenie już wzbudza zachwyt . Piękne karty ptaków, kolorowe jajeczka, solidne planszetki graczy. Oprócz tego, że możemy spędzić przy niej miło czas to na kartach ptaków mamy o nich informacje i ciekawostki,. Gra uczy planowania, strategii, jest element rywalizacji. Jak inne gry u mnie rozgrywana z 9-latką i spokojnie daje radę. Pokazaliśmy innym graczom i wydała im się nudna. Nie przeczę, że pierwsze rozgrywki mogą się takie wydać ale jak już poznamy mechanikę budowania swojego siedliska to gra wiele zyskuje. W wersji podstawowej brak w zasadzie negatywnej interakcji, każdy sobie dziuplę skrobie:)
Liczba wystawionych
opinii: 7
05.11.2021 13:20
5.0
ocena
Bardzo ładnie zrobiona gra, z dobrą grafiką i estetycznym wykonaniem. Dzięki tej grze nie tylko spędzimy miło czas, ale także możemy dowiedzieć się informacji o ptakach. Rozwija w nas umiejętne planowanie, myślimy strategicznie a także chęć rywalizacji. Łatwe zasady pozwalają wkręcić w grę "świeżaków".
Liczba wystawionych
opinii: 293
05.11.2021 07:23
5.0
ocena
Po miesiącach wysiadywania na przytulnej półce Na skrzydłach rozpoczęło migrację szlakiem przez stół, podłogę i wersalkę żerując i gniazdując w każdym pomieszczeniu. W ślad za uskrzydlonym pudełkiem ruszyli zbieracze jajek. Rosnąca tęsknota za latem, spacerami w po lasach i łąkach dała grze drugie życie. Zbieranie setów kart w siedliskach, montowanie pierzastego silniczka do produkcji żetonów pożywienia i wypełniania gniazd jajkami jest akurat tak odprężające jak letni spacer. Z głośnika płynie hipnotyzująco kojący głos Krystyny Czubówny z "Krainy bocianów". Nirvana.
Liczba wystawionych
opinii: 7
03.11.2021 18:11
5.0
ocena
Jedna z moich ulubionych gier. Złożona, a jednak jeszcze nie aż tak, żeby się człowiek przy niej męczył. Kolorowe jajeczka 💜🧡💛, ciekawostki o ptakach, miejsca ich zamieszkania jak i szalone nazwy. Zdecydowanie polecam!
Liczba wystawionych
opinii: 6
11.08.2021 14:24
5.0
ocena
To taka gra, którą ktoś pokocha albo porzuci :) Ja akurat zaliczam się do tych pierwszych, ale znam też osoby, które zagrawszy raz niekoniecznie mają ochotę do niej zasiąść ponownie (nie lubią znosić jaj :D). Zanim trafiła na naszą półkę długo zastanawiałam się czy warto ją kupić. Czytałam recenzje i miałam mieszane uczucia. Pewnie do tej pory byśmy jej nie mieli, gdyby nie moja przyjaciółka, która nam ją pożyczyła :) Wykonanie: Gra jest przepiękna, cud, miód i malina :D Grafiki na kartach są śliczne, różnokolorowe jajeczka i kostki, przepiękne. Można tu polemizować z potrzebą wykorzystania karmnika :D (ja na przykład w swojej wersji jeszcze go nie złożyłam), ale jak ktoś odczuwa chęć posiadania karmnika (wieża do kości), to w tej grze jest również dołączony ! Gra posiada walor edukacyjny. Na każdej karcie ptaka znajduje się jego miejsce występowania oraz ciekawostka o nim. Po pobraniu aplikacji na telefon jest możliwość odtworzenia głosów konkretnych ptaków. Mechanika Gry: Pewnie nie ma tu nic odkrywczego, można wykonać jedną z 4 akcji, a następnie rozpatrzeć skutki, zapisane na kartach. Interakcji w tej grze nie ma za wiele, nie mówiąc już o negatywnej interakcji pomiędzy graczami. Gra cechuje się również dużą losowością, nigdy nie wiadomo, czy wyrzucimy pasujące pożywienie albo czy uda nam się pozyskać pasujące nam ptaki. Spokojnie można tę grę zaproponować początkującym graczom, może nie jako pierwszą, ale jako drugą już na pewno. Skalowanie: Grałam w tą grę w różnym składzie i w zasadzie nie ma różnicy. W każdym wariancie gra się świetnie :) Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że przy większej ilości graczy partia będzie trwała dłużej, tak samo jak czekanie na swoją turę. To jedyna gra w jaką grałam również w wariant jednoosobowy i grało mi się wyśmienicie :D Podsumowanie: Po przeczytaniu tej recenzji pewnie wielu z Was zastanowi się dlaczego oceniłam tę grę tak dobrze :) Nie przepadam za grami z negatywną interakcją, natomiast lubię pięknie wydane gry o tematyce natury. Dzięki grze Na Skrzydłach mam to na czego szukam na mojej półeczce z planszówkami, czyli przyjemną rozgrywkę, trwającą około 1h (przy wariancie 2osobowym). Właśnie dlatego jest to moja ulubiona gra planszowa :)
Liczba wystawionych
opinii: 12
09.08.2021 01:00
3.0
ocena
Trochę nie rozumiem fenomenu tej gry, na skrzydłach jest po prostu … nudna! Jest to typowa gra euro jednakże dużo bliżej jej do pasjansa gdzie każdy zbiera swoje ptaszki i jajeczka. Dąży do zdobycia swoich indywidualnych celów. Generalnie czy gramy w pojedynkę czy w większa ilość osób to gra wyglada podobnie, jest mała negatywna interakcja a wręcz jakakolwiek interakcja. Co najwyżej można kogoś ubiec w zdobyciu pożywienia czy ptaszka. To co zasługuje na duży plus to warstwa graficzno wizualna, gra jest porostu piękna. Zaraz po everdell jest to najlepiej wykonana gra jaka widziałam. Zadbali o każdy szczegół od instrukcji z papierem w stylu eko poprzez kolorowe jajeczka i wizerunek ptaków. Kolejnym plusem jest możliwość dowiedzenia się czegoś więcej o poszczególnych ptakach. Plusy: + pięknie wykonana gra + można sporo dowiedzieć się o ptakach, idealna dla dzieci. Minusy: - nuuuuudna, zdecydowanie dla tych co nie lubią negatywnej interakcji
Liczba wystawionych
opinii: 13
07.08.2021 23:19
4.5
ocena
Na skrzydłach ma unikalny motyw z piękną grafiką. Znajomy z którym grałem jest miłośnikiem ptaków i obserwatorem i po prostu nie mógł oderwać oczu od kart. W samej grze dużo się dzieje, a zasady są proste. Motyw jest nieco rozłączny z mechaniką gry, więc nie zawsze jest intuicyjne tematycznie, co robisz. Biorąc to pod uwagę, jest to naprawdę interesująca gra, która łączy w sobie budowanie silnika, zarządzanie zasobami z wieloma rodzajami zasobów w grze z wyborem akcji. Istnieją cele długoterminowe, pośrednie i krótkoterminowe, które naprawdę dodają głębi grze. Kombinacje tych celów są rozbudowane, więc możliwość powtórki nie stanowi problemu. Gra familijna którą zdecydowanie polecam.
Liczba wystawionych
opinii: 276
06.08.2021 10:47
4.0
ocena
Familijne euro, które obok Everdella jest spoko rodzinnym wyborem, przy którym można się i pośmiać i poplanować jakieś strategie. Nie za skomplikowana, ale to nie ten gatunek :)
Liczba wystawionych
opinii: 21
26.07.2021 18:24
5.0
ocena
Wspaniała, pięknie wydana gra o ptakach!
Reklama
Najlepsze gry planszowe, Wsiąść do Pociągu, Catan, Osadnicy z Catanu, najlepsze planszówki, Carcassonne gra, gry planszowe dla 2 osób, gry planszowe sklep, Splendor, Arnak, Everdell, tanie planszówki, gry na imprezę, Brass: Birmingham, Root, Tajniacy, 5 sekund, Pociągi gra planszowa, top gier planszowych, gry planszowe na prezent, Gloomhaven, Monopoly, Terraformacja Marsa, Scrabble cena, Azul, ranking gier planszowych, gry planszowe na imprezę, gry planszowe dla dzieci, top lista, aktualności gier planszowych, zapowiedzi gier, przedsprzedaże planszówek, kalendarz premier, Wiedźmin.
Wykorzystujemy pliki cookies do celów statystycznych, analitycznych, personalizacji treści i reklam oraz celów związanych z bezpieczeństwem naszego serwisu. Korzystanie ze strony planszeo.pl bez zmiany ustawień przeglądarki lub zastosowania funkcjonalności rezygnacji opisanych w Polityce Prywatności oznacza, że pliki cookies będą zamieszczana na urządzeniu, z którego korzystasz. Więcej na temat cookies znajdziesz w Polityce Prywatności dostępnej pod linkiem Polityka prywatności