Brzdęk! Nie drażnij smoka

Liczba graczy: 2 - 4
Czas gry: 30 - 60 minut
Wiek od: 13 lat
Trudność: Trudność Trudność Trudność
Autorzy: Paul Dennen
Premiera: 17.10.2018
Dodruk: październik 2023
Wydanie polskie: Lucrum Games
Wydanie oryginalne: Renegade Game Studios
Doskonale znacie ten motyw. Bohater dociera do leża potwora… cicho, cichutko, na paluszkach… wszystko idzie zgodnie z planem. Nagle jeden fałszywy ruch, drobna nieostrożność i BRZDĘK! Potwór się budzi, a nasz bohater znajduje się w poważnych tarapatach! W Brzdęku wcielamy się w podobnych mu włamywaczy, którzy mimo usilnych prób bezszelestnego przemierzania podziemnych korytarzy, niechybn... czytaj dalej
Zaloguj się aby dodać komentarz
Użytkownik
Ocena
Opinia
Liczba wystawionych
opinii: 57
09.10.2023 16:28
4.5
ocena
Gra prosta opierająca się na budowaniu tali kart. Znikoma interakcja miedzy graczami.
Liczba wystawionych
opinii: 9
30.09.2023 21:44
4.5
ocena
Brzdęk! Nie drażnij smoka, to gra w której budujesz talię i dzięki niej schodzisz do podziemi w poszukiwaniu najlepszych artefaktów i skarbów. Za plecami masz kilku innych złodziejaszków, którzy będą rywalizować Tobą o najlepsze łupy. Kto zejdzie najniżej, ten złapie najcenniejsze skarby. Kto będzie plądrował najgłośniej ten... może nie przeżyć wyprawy. ;) - Właśnie ta niepewność sprawia, że gra w moim domu często ląduje na stole. Jeszcze nigdy nie graliśmy dwóch takich samych partii. Zawsze dzieje się coś innego. Niektórym może przeszkadzać taki aspekt losowości, a u nas jest to niezaprzeczalnie duża zaleta.
Liczba wystawionych
opinii: 16
21.09.2023 19:35
4.5
ocena
Brzdęk!: Nie drażnij smoka to przykład klasycznego deck buildingu, w którym każdy z graczy rozpoczyna rozgrywkę z takim samym zestawem kart startowych. W swojej turze gracze muszą zagrać wszystkie karty z ręki, zrealizować ich efekty natychmiastowe (nie zawsze korzystne) oraz wykorzystać znajdujące się na kartach symbole do wykonania ruchu swoim pionkiem, pokonania karty potwora w celu uzyskania korzyści lub zakupienia nowych kart, aby wzmocnić talię. I tu realizuje się siła deck buildingu, gdyż każdy z graczy może prowadzić swoją skrzętnie zaplanowaną strategię i dążyć do zwycięstwa na swój sposób. Same karty zazwyczaj przynoszą niewielką ilość punktów, w moim odczuciu znacznie ważniejsze jest, jak wykorzystamy je do podróżowania po lochach i podziemiach w celu zdobycia jak najlepszych artefaktów i znalezisk. Ale, ale… żeby nie było tak prosto, musimy oczywiście uważać na tytułowego smoka, którego akcje mogą przynosić nam obrażenia niechybnie zbliżające nas do omdlenia. Również poczynania pozostałych graczy mają niebanalne znaczenie, bo po wyjściu pierwszego gracza z artefaktem z lochu mamy ledwo kilka tur na uratowanie się, więc sugeruję brać nogi za pas i zmykać z podziemi w te pędy. W Brzdęku deck building elegancko spina się z pozostałymi zastosowanymi mechanikami, wszystko jest tutaj spójne i wyważone. Dostajemy kawał solidnej gry, która może spodobać się każdemu.
Liczba wystawionych
opinii: 4
20.09.2023 13:17
5.0
ocena
Klang-klang! Uważaj, by nie obudzić smoka, bo jego gniew może dać Ci popalić. Brzdęk jest grą z naprawdę przyjemnym klimatem, wcielamy się w złodziejaszków, którzy eksplorują podziemie w celu zdobycia skarbów należących do naszego tytułowego smoka. Jest to typowy deckbuilding, ale dodawanie do worka kosteczek brzdęku dodaje smaku, bo nigdy nie mamy pewności, czy opuścimy podziemia żywi. Prosta gra, z czytelnymi zasadami, nada się zarówno dla początkujących jak i bardziej zaawansowanych graczy. Warto mieć ją w kolekcji!
Liczba wystawionych
opinii: 2
18.09.2023 04:59
brak
Rewelacja. Super zabawa nawet w 2 osoby.
Liczba wystawionych
opinii: 30
14.09.2023 22:41
5.0
ocena
Świetny tytuł aby wprowadzić nowe osoby do świata gier planszowych.
Liczba wystawionych
opinii: 29
14.09.2023 10:02
4.0
ocena
Chyba nie ma sensu wystawiać kolejnej opini przy tak popularnej grze ;p Mnie się podoba. Fajny klimat i proste zasady do wprowadzenia początkujących graczy ;)
Liczba wystawionych
opinii: 3
07.09.2023 12:44
4.5
ocena
Moim zdaniem jedna z lepszych gier typu budowania talii i plądrowania podziemi. Gra świetnie spisuje się w gronie znajomych jako rozgrywka imprezowa jak i alternatywa spędzania wieczoru. Okradanie smoka ze skarbów, rywalizacja i dużo świetnej zabawy sprawia, że gra nigdy się nie nudzi i chce się do niej wracać. Dwustronna plansza pozwala na urozmaicenie rozgrywki przez co jeszcze chętniej wraca się często to gry. Kiedy poziom trudności jest zbyt łatwy można odpalić dydykowaną aplikacje, która jeszcze bardziej próbuje powstrzymać i uwięzić w podziemiach złodziei smoczego skarbu. Gorąco polecam każdemu.
Liczba wystawionych
opinii: 90
06.09.2023 18:32
4.5
ocena
Bardzo dobry tytuł. Nadaje się za równo ,dla starych wyżeraczy ,jak i dla osób nie grających często w planszówki. Deck building ,(który jest ulubioną mechaniką każdego Polaka) w połączeniu z wyścigiem na planszy świetnie działa.
Liczba wystawionych
opinii: 71
16.08.2023 09:14
2.5
ocena
Miła rozgrywka, często gram z 10 letnia córką. Chociaż rzadko wygrywam :(
Liczba wystawionych
opinii: 31
05.02.2024 16:13
4.0
ocena
Gra idealna na początek dla osób, które chcą zapoznać się z serią Brzdęk! oraz są fanami rozgrywek, gdzie liczy się umiejętne kompletowanie kart do własnej talii. Zasady są proste, jest kilka strategii wygranych. Tę część ogranicza mocno fakt, iż są tylko dwie mapki - po kilkunastu partiach tytuł się ogrywa. Na pewno rozgrywka jest ciekawsza, im więcej graczy przy stole, bo to może wywołać więcej ataków smoka, które czynią akcję bardziej dynamiczną. Nie do końca zgodzę się z opinią, że jest znikoma interakcja między graczami, gdyż w drugiej połowie gry możemy innym osobom bardzo utrudnić życie wykupując coraz więcej kart z talii (i zwiększając ryzyko wyciągnięcia smoka i utraty życia) czy nieoczekiwanie wychodząc na powierzchnię, gdy inni są głęboko pod ziemią, przez co mogą w ogóle nie ukończyć gry, jeśli szczęście nie dopisze. Ta część zachęciła mnie do zakupu Brzdęk! Katakumby.
Liczba wystawionych
opinii: 223
05.02.2024 16:00
3.0
ocena
Będę odosobniony w opinii bo.. mnie Brzdek się nie spodobał. Prosty deck building połączony z mechanizmem kick and run. Fabularnie: zakradamy się do podziemii po jeden z artefaktow tam ukrytych. Te różnie ważą, stąd pytanie: bierzemy co wpadnie w łapki i zwiewamy? Czy też idziemy głębiej po cenniejsze fanty, ryzykując, że nie zdążymy wrócić? Trzeba być sprawnym, bo wędrując generujemy trochę hałasu, który wcześniej czy później obudzi smoka. I będziemy mieć przechlapane.. Mechanicznie: zaczynamy z wąskim deckiem, w trakcie kupujemy nowe, lepsze karty, wywalmy te slabsze, czytaj zarządzamy naszą ręką, by zbudować optymalny set. Proste? Bardzo proste.. czy przyjemne? Rynek mówi, że tak - świadczy o tym sukces komercyjny gry. Niestety, jak zaznaczyłem na wstępie, zabrakło między nami chemii. Kupiłem, zagrałem i trafił na półkę. Trzeba będzie mu znaleźć nowy domek chyba, bo u mnie to na stół on się chyba już nie wbije..
Liczba wystawionych
opinii: 10
19.01.2024 20:59
3.0
ocena
Gra całkiem przyjemna , ale niestety cierpi na syndrom szybkiego wejścia po artefakt i ucieczki..Być może zalezy to też od ekipy z jaka się gra...Poza tym fajny deckbuilder z możliwością ciekawej rozbudowy poprzez liczne dodatki...
Liczba wystawionych
opinii: 631
15.01.2024 21:45
4.5
ocena
Ocena po 44 rozgrywkach. W każdym składzie od 2 do 6 graczy z dodatkiem. Średni czas rozgrywki = 1:28 h Jest to gra niemalże idealna. Bardzo podoba mi się połączenie deck buildingu z chodzeniem po planszy i odkrywaniem skarbów. Ta gra w jakiś magiczny sposób łączy stare planszówki z nową erą. Proste zasady, wciągający klimat (może tego nie czyć jakoś bardzo, ale można się lekko wczuć w poszukiwaczy przygód, szukających skarbów w podziemiach). Mega jest też wymyślone ryzyko w postaci kosteczek brzdęk. Im głębiej schodzimy, bardziej ryzykujemy, tym większe szanse na utratę życia. Po prostu genialna gra!
Liczba wystawionych
opinii: 12
09.01.2024 14:25
4.5
ocena
Gra polega na budowaniu decku kart, dzięki któremu skuteczniej będziemy mogli obrabować strzeżone przez smoka katakumby zamku ze znajdujących się tam skarbów. Im głębiej jesteśmy, tym droższe skarby możemy znaleźć, ale również tym większe ryzyko podejmujemy, bo pierwsza osoba, która znajdzie się na powierzchni może sprowadzić na nas zagładę. Trzeba więc znaleźć złoty środek między chciwością a roztropnością – ten kto będzie tego najbliżej wygra rozgrywkę. Prosta mechanika, każdy kto grał już w grę opartą na zasadach budowania talii kart szybko zrozumie zasady Brzdęka, jednocześnie gra jest w stanie zapewnić również dreszczyk emocji. Ponadto estetyczne wykonanie i karty z elementami humorystycznymi zdecydowanie pozytywnie wpływają na odbiór tej pozycji.
Liczba wystawionych
opinii: 163
07.01.2024 21:47
3.5
ocena
Grze bliżej do Dominiona niż do nowoczesnej gry z deckbuildingiem. Decyzyjność jest tylko przy zakupie kart i planowania strategii ruchu po planszy. Reszta to automat nie wymagający myślenia gracza (np. patrz przymus zagrania wszystkich kart z ręki itd.) Gra jednak nie udaje zaawansowanej, czy to kreską czy tematem; to przyjemna gierka do rodzinnego grania i w tej formie działa super.
Liczba wystawionych
opinii: 8
04.01.2024 22:41
4.5
ocena
Świetna gra. Ta gra wprowadziłem wiele znajomych do planszowek . Może minimalny minus jest taki że w podstawowej wersji tej gry jeśli ktoś zapoznany z tą gra chciałby szybko wygrać to moglby wziąś pierwszy artefakt i odrazu wrócić do zamku . Odebrało by to trochę zabawę z gry która jest kiedy gra się rozkręci. Polecam :)
Liczba wystawionych
opinii: 151
04.12.2023 12:38
5.0
ocena
Pamiętam jak pierwszy raz zagrałem, moje oczy planszówkowicza się otworzyły, to był moment w którym pokochałem planszówki, nie mogę jej nie dać 5/5. Deckbuilder emocje, klimat, zbieranie skarbów i ta ewakuacja pod koniec. Coś wspaniałego :)
Liczba wystawionych
opinii: 10
12.11.2023 19:59
4.0
ocena
Bardzo przyjemna gra. Szybka rozrywka co pozwala w nią zagrać nawet przy ograniczonej ilości czasu co jest dużym atutem :)
mepel
E10
Liczba wystawionych
opinii: 7
30.09.2023 18:14
4.0
ocena
Ostatecznie rywalizacja w grze sprowadza się do wyścigu i walki z czasem, który dajemy sobie nawzajem na eksplorowanie lochu. Ważnym jest jak daleko zajdę, co zdążę ze sobą zabrać, ale również czy wyrobię się na czas. Może trafić się taka osoba, która będzie działać na zasadzie wskakuje i uciekam, co psuje innym granie. Pierwszy gracz, który wyjdzie na powierzchnię aktywuje w każdej następnej turze coraz to silniejsze ataki smoka skoncentrowane na pozostałych. Także. Biegiem z powrotem na START. Granie w taki sposób szybko się kończy i jest dość nieprzyjemnie. Można utknąć, gdy karty nie będą szły po naszej myśli. W sytuacji częstego grania może dojść do wyuczenia się u graczy udeptanej strategii postępowania i można się zawiesić, grając jak z automatu. Przyznaję. Można poczuć przygodę, ale na lekko. Gra jest intuicyjna, niewymagająca, wręcz relaksująca, a jednak trzymająca w napięciu. To tzw. Efekt woreczka, o którym później. Budujemy swoją talię, jednocześnie poruszając się po planszy. I to działa, zazębia się na planszy. Zdobywamy ulepszenia, chwytamy artefakty i walczymy z napotkanymi potworami. Podoba mi się pomysł na okradanie smoka. W takiej grze oczywiście. skoncentrowanej na wyścig i kradzież najcenniejszych rzeczy, rywalizacja będzie wzrastać z większą liczbą graczy przy stole. Tak samo presja na czas do dyspozycji, bo nie wiesz, jakie zachowanie odpali ktoś inny. Największą zaletą jest działanie Smoka. Zatem nie rób hałasu!, a ujdziesz z życiem i pełnym plecakiem. Długie hałasowanie nie jest opłacalne. W tym momencie gra zaczyna mi smakować i pogłębia się rywalizacja pomiędzy graczami. Zbieramy brzdęki – kosteczki do puli, gdy hałasujemy, a gra sama powoduje, że z czasem obrażenia będą wchodzić w Nas coraz mocniej wraz z mijającym czasem, bo kostek smoka będzie ubywać, a naszych w pul przybywać. Rośnie ryzyko oberwania i rośnie ubaw z grania. Wkrótce i tak spotkasz się ze Smokiem. Na pewno, gdy zaatakuje. Kostki wrzucamy do smoczego woreczka i rusza maszyna losująca. To najlepszy moment w grze. Nerwy napięte. Czy wyciągnięta kosteczka będzie w twoim kolorze i zostaniesz zraniony? Oby starczyło ci życia, czasu i kart, żeby przed Nim uciec. To fantastyczna gra na emocjach. Nie przewidzisz tego, ile razy dostaniesz za swoje albo także za kogoś innego. Emocje związane ze Smokiem dostarczają zabawy i zapewniają czas mile spędzony. Wybierając cięższą ścieżkę i schodząc coraz niżej, robisz właśnie Push Your Luck i podbijasz adrenalinę, kiedy to nadmiernie hałasujesz i zbierasz do puli coraz więcej kostek brzdęku. Czasami można się zdziwić, jak szybko bądź późno Smok zaatakuje. Również karty mogą ułożyć się nudno i w twojej turze nie będzie ekscytująco. Czy również zapchasz swoją talię zbędnymi w dalszej rozgrywce kartami? Gra nie należy do prostackich. Ja chcę do niej wracać z prostego powodu. Daje mi bardzo dużo radości z rozgrywki. Cały czas czekam na zmasowany atak Smoka.
Liczba wystawionych
opinii: 69
25.09.2023 13:07
4.5
ocena
Bardzo przyjemna i nieskomplikowana gra. Na plus możliwość pójścia różnymi drogami - gra nie narzuca, gdzie dokładnie mamy pójść. Przejdę się tu, pójdę tam, tu dostanę nowy artefakt, a tu nabędę plecak, żeby móc wrócić z dodatkowym skarbem... Byle tylko zdążyć uciec do góry, zanim smok nas spali żywcem! Fajny tytuł, żeby wprowadzać nowych graczy, ale i tym bardziej ogranym może dostarczyć frajdy. Ataki smoka potrafią budzić emocje, a opisy na kartach wzbudzić uśmiech.
Liczba wystawionych
opinii: 54
20.09.2023 21:10
4.5
ocena
fajna gra, ale wada za brak modularności planszy przez co regrywalność jest dyskusyjna - gram z synem. mechanika gry mi się bardzo podoba. szkoda, że jak ją kupowałem to nie było na rynku katakumb. sprzedałem po roku, gra gościła na stole może z 8 razy i zawsze był rush, najbliższy skarb i ucieczka. gra powtarzalna. zrobiłem z niej hybrydę - ala katakumby, zrobiliśmy z synem modularną planszę i wtedy już było ok. kupiłem katakumby i powiem, że zwykły brzdęk ze swoją modularną planszą, a ktakumby nie ma większej różnicy. jak ktoś ma drukarkę atramentową i trochę papieru foto to polecam się pobawić w planszę modularną i klucze zastąpić patentem z katakumb czyli wytrychów. do sklepu dorzucić sobie wytrychy i gra muzyka. jak ktoś lubi duchy to też można dodać
Liczba wystawionych
opinii: 95
17.07.2023 08:11
4.0
ocena
Bardzo przyjemny deckbuilder, oraz gra o plądrowaniu podziemi. Gra jest dość prosta, jednakże system pobierania tytułowego brzdęku z woreczka potrafi być emocjonujący.
Liczba wystawionych
opinii: 7
04.07.2023 13:15
4.0
ocena
Prosta, ale bardzo przyjemna gra. Przyznam, że jest to pozycja, którą najczęściej wyciągamy gdy w 1 wieczór chcemy kogoś nauczyć w coś nowego grać i jednocześnie się bawić, a nie tylko tłumaczyć. Natomiast jak jesteśmy sami, to raczej sięgamy po cięższe tytuły.
Liczba wystawionych
opinii: 449
02.07.2023 23:39
4.0
ocena
Co tu dużo powiedzieć - Klasyczek! Zawsze chętnie wracam. Jest to jedna z tych planszówek, które nakręciły do grania i do dziś uzupełnia naszą kolekcję. Choć rozgrywka lubi trochę potrwać (szczególnie w pełnym składzie i z osobami długomyślącymi), to raczej nikt nie narzeka na czas, a samo kminienie co zrobić w swojej turze jest bardzo przyjemne. Brzdęk to naprawdę fajny mariaż planszy i deckbuildingu. Dużo humoru na kartach i specyficznego, acz sympatycznego klimatu. Dreszczyku dodaje fakt przybywajacych kosteczej Brzdek! Gra z mechanizmem Push Your Luck - to my decydujemy jak daleko pojdziemy po artefakt i czy czas sie nam nie skonczy przed wyjsciem z podziemi! Dla osób, którym podstawka nieco się ograła, polecam dokupić Wesołą Kompanię, która znacząco wpływa na regrywalność i radość z ogrywania podstawki
Liczba wystawionych
opinii: 9
11.06.2023 23:46
5.0
ocena
Jestem po pierwszej partii z moja ładniejszą połową ;), którą zresztą wygrała o kilka punktów i mimo tego grało mi się świetnie. Łatwe zasady do opanowania. Reszta to płynąca radość z kombinowania jak tu lepiej wygrać i które karty kupić. Były też chwile dużego szczęścia jak brakujący jeden punkt życia do przegranej i losowanie 5 kostek z woreczka i ... przeżycie oraz wygranie gry... Byłem pewien, że dzięki temu ja wygram, a tu proszę jaka zmiana. Także emocje też pozytywne są więc z czystym sercem polecam na przyjemne, nietrudne spędzenie kilku chwil ze swoją rodzinką :D Dodatki znacznie zwiększają radochę... nowe plansze....ale szczególnie super wesoła kompanija ;)
Liczba wystawionych
opinii: 129
10.06.2023 17:22
5.0
ocena
Brzdęk to jedna z tych gier, którą warto mieć w swojej kolekcji, ponieważ naprawdę ma ona coś w sobie. Prosty mechanizm oparty na budowaniu talii i poruszaniu się po planszy zgodnie z naszymi bucikami na kartach. Na początku naszej tury dobieramy zawsze pięć kart i z tych pięciu kart poruszamy się, walczymy z potworami lub kupujemy kartę z dostępnego rynku. Gdy wylosujemy kartę z symbolem smoka, wrzucamy wszystkie kostki Brzdęk do woreczka i odbywa się losowanie - czyli emocjonujący moment w grze, który zadecyduje, czy otrzymamy obrażenia czy też nie. Końcówka gry jest emocjonująca i to jest duży plus tej gry - kiedy próbujemy uciec jak najszybciej do wskazanego punktu, żeby nas smok nie zabił i żeby otrzymać chociaż punkty za nasze wysiłki. Równocześnie końcówka gry oprócz tego, że jest emocjonującą, ma też mały minus. Może się zdarzyć gracz, który się nie stara, któremu nie zależy na zwycięstwie, który weźmie pierwszy, lepszy z brzegu artefakt i będzie chciał szybko zakończyć rozgrywkę uciekając, podczas gdy pozostali gracze będą chcieli jeszcze sobie po planszy troszkę pochodzić i dlatego uważam, że zakończenie gry ma dwie strony medalu: pozytywną i negatywną. Zabawny jest chochlik do bicia, który za każdym razem gdy go uderzymy, daje nam pieniążki, za które możemy kupić ekwipunek. Brzdęk ma kilka dodatków, dzięki czemu możemy się dobrze bawić na różnych mapach. Np. Brzdęk Mokra robota, Klątwa mumi. Jest też samodzielna gra Brzdęk w kosmosie, który również posiadam i bardzo lubię. Ogólnie polecam Brzdęk, bo uważam, że gra jest bardzo ładnie wydana, fajnie wymyślona i przyjema
Liczba wystawionych
opinii: 29
03.06.2023 01:35
4.0
ocena
Planszówka typu deck builder oraz eksploracja. Podobała mi się mechanika wystawiana kart jako zagrywanie akcji oraz wrzucanie tych kolorowych kosteczek do worka jako zwiększenie szansy na dostanie obrażeń. Momentami przy niskiej ilości życia naprawdę trzeba było liczyć na szczęście, więc to też wprowadza trochę klimat. Gierka ma proste zasady, piktogramy czytelne i ja osobiście polecam :)
Liczba wystawionych
opinii: 45
27.05.2023 21:17
5.0
ocena
super gra, najlepiej sprawdza się na 3 osoby i wyżej bo czuć ten wyścig a wyciąganie kostek z worka i modlenie się aby nie były to twoje i abyś zdążył uciec wywołuje bardzo fajną adrenalinę :)
Liczba wystawionych
opinii: 36
12.05.2023 17:18
5.0
ocena
Nasza pierwsza planszówka. Od tamtej pory mamy już ponad 25 gier ale do Brzdęka (ze wszystkimi dodatkami) zawsze chętnie wracamy. Bardzo fajna gra, lekka losowość no i push the luck w pięknym wydaniu. Ogromna regrywalność, sporo ciekawych dodatków i ogromna dawka emocji przy stole. Idealna na długie wieczory, wyjazd na urlop, do zagrania z dziećmi. Polecamy serdecznie, na pewno nie pożałujecie :)
Liczba wystawionych
opinii: 17
03.04.2023 14:04
4.0
ocena
Świetna gra dla nowych graczy. Bez nich rzadko ląduje na stół - jest już trochę zbyt losowa i prosta, ale za każdym razem zapewnią dobrą zabawę.
Liczba wystawionych
opinii: 23
14.03.2023 21:58
5.0
ocena
Sympatyczna i wesoła gra, gdzie czas gry jest nie bez znaczenia. Zbieramy skarby, kontrolując poczynania przeciwników. Plus śpiący smok, gotów się obudzić pod byle hałasem. Deckbuilduing dobrze rozwiązany, gra regrywalna mimo braku scenariuszy. Dobrze się skaluje dla 2 jak i dla 4 graczy. Czas gry zależny od pazerności graczy.
Liczba wystawionych
opinii: 2
06.03.2023 01:37
4.5
ocena
Jak nie wiem w co zagrać, to na stole ląduje właśnie Brzdęk.
Liczba wystawionych
opinii: 100
03.03.2023 22:52
4.0
ocena
Gra extra, bardzo fajnie się przy niej bawi, najbardziej polecam wariant trzy osobowy bo gra się świetnie i widać rywalizację a i tak dalej rozgrywka nie jest zbyt długa. Fajna mechanika z wykorzystywaniem całej ręki, zdecydowanie mogę polecić ten tytuł, ja właśnie przymierzam się do dodatków :)
Liczba wystawionych
opinii: 2
22.02.2023 08:54
4.5
ocena
Sympatyczna gra, daje dużo radości i chętnie ze znajomymi po nią sięgamy.
Liczba wystawionych
opinii: 4
10.02.2023 15:51
4.5
ocena
Fajny luźny tytuł. Gram kiedy nie mam ochoty męczyć umysłu przy stole. Super wykonanie :)
Liczba wystawionych
opinii: 114
04.02.2023 23:36
5.0
ocena
Oj tak! Ta gra jest naprawdę bardzo dobra. Posiadamy wszystkie dodatki, plus "kosmicznego" Brzdęka z dodatkami i Legacy i pewnie zaraz Katakumby wpadną na półkę 🙈🙉🙊. Mechanika budowy talii, kombinowanie w podziemiach co zrobić przed innymi, presja "woreczka" z brzdękami💥 w nim umieszczonymi. Gra przy tym relaksujaca i nie mózgożerna do pogrania z młodszymi. Cud, miód, orzeszki i smok 🐉 POLECAM każdemu z czystym sumieniem 🫡
Liczba wystawionych
opinii: 45
29.01.2023 22:38
4.5
ocena
Gra bardzo przyjemna z ciekawą mechaniką wykradania skarbów tak by nie obudzić smoka i nie zostać zjedzonym, z którą wiąże się wiele emocji. Do tego deckbuilding, przyjemna szata graficzna oraz solidne wykonanie. Warto przynajmniej spróbować!
Liczba wystawionych
opinii: 32
27.01.2023 10:20
4.5
ocena
Bardzo fajna gra, zwłaszcza dla ludzi wchodzących w hobby. Daje bardzo dużo radości z rozgrywki. Zwykle grywamy w trzy osoby. Żeby było ciekawej, wprowadziliśmy sobie mały homerule polegający na tym, że układamy artefakty zakryte w losowych miejscach na planszy i pokazujemy je dopiero na koniec rozgrywki. Zwiększa to emocje i regrywalność. Polecam.
Liczba wystawionych
opinii: 1
18.01.2023 08:28
3.0
ocena
Jedna z niewielu gier, powszechnie poszukiwana i lubiana która mi nie podeszła. Może tak się rozgrywki ułożyły, ale w ogóle bez pasji, zainteresowania rozgrywka. Poruszanie się po podziemiach, zbieranie elementów bez ekscytacji. Pewnie miałem trudny okres :) po kilku próbach gra "wymieniona"
Liczba wystawionych
opinii: 143
17.01.2023 15:52
4.5
ocena
Brzdęk Nie drażnij smoka to jedna z naszych ulubionych gier. Rozgrywka jest bardzo przyjemna , jeśli poznaliście już jakieś nowoczesne gry planszowe zdecydowanie ten tytuł będzie dobrym krokiem na przód. Jednak warto obejrzeć jakiś gameplay przed pierwsza rozgrywka bo instrukcja nie jest dość dokładna. Gre polecamy ;)
Partner
Planszeo Planszeo
Liczba wystawionych
opinii: 92
13.01.2023 13:55
3.0
ocena
Zbyt łatwa (dla mnie) Zbyt nudna (przez to, że zbyt prosta) Mechaniki draftu OK, ratuje nieco rozgrywkę, średnia losowość Bardzo duży hype na Clanka..., jednakże nie wpasowuję się jako docelowa osoba do tego tytułu. Bardziej rodzinna w moim odczuciu (lekkość) Tytuł i sama myśl o nim mnie drażni niezwykle. Hype na Clanka rozkręcony na cały glob a mi siadł i wydaje się niezwykle nudny. Wiem, że to jest gra raczej z gatunku lekkich i familijnych, ale właśnie dlatego wydaje się płytka i nieciekawa. Pierwsza rozgrywka była OK, jednakże następne z żoną to żenada - na 2 osoby i sytuacji, że losowość może być po stronie jednego gracza psuje zbyt dużo. Najchętniej bym się jej pozbył.
Liczba wystawionych
opinii: 126
13.01.2023 13:02
5.0
ocena
Uwielbiany tytuł! Często wracamy do gry, kiedy mamy ochotę na coś łatwego, szybkiego i bardzo dobrego! Duża ilość kart sprawia, że można rozbudować swoja talię na wiele sposób, posiadać różnorodne karty. I odwieczny dylemat.. Czy podnieść pierwszy lepszy artefakt i uciekać próbując pogrążyć innych czy poszperać w podziemiach i dłużej igrać z losem i smokiem. Gra w mojej topce deck buildingów!
Liczba wystawionych
opinii: 11
09.01.2023 21:51
5.0
ocena
Bardzo fajna gra :)
Liczba wystawionych
opinii: 330
08.01.2023 12:25
5.0
ocena
Dawno nie spodziewałem się że gra tego typu będzie mnie bawić bez końca, interakcja z innymi graczami poprzez radość z ich porażek daje niesamowita frajdę. Niski próg wejścia też ułatwia zaproszenie graczy mniej doświadczonych do stołu , . Jakość wykonania zarówno fafli terenu jak innych przedmiotów stoi na bardzo wysokim poziomie. Możliwość dołączenia dodatków sprawia ze gra jest. regrywalna , polecam gorąco
Liczba wystawionych
opinii: 7
07.01.2023 12:05
5.0
ocena
Ładna i dobrze wykonana gra. Czuć klimat przemierzanych korytarzy
Liczba wystawionych
opinii: 5
04.01.2023 15:29
4.5
ocena
Mam większość dodatków + insert z re-drewno , wszystko się mieści w pudełku z podstawki. Bardzo dobry deck-bulding z planszą , w gronie rodzinnym świetna pozycja w kolekcji. Polecam :)
Liczba wystawionych
opinii: 35
03.01.2023 17:39
4.5
ocena
Świetna gra, pierwszy deckbuilder z planszą w kolekcji. Odpowiednio przygotowana talia daje poczucie satysfakcji w wędrówce po lochach i poszukiwaniu skarbów. Bardzo duża talia nie nudzi się szybko, w odróżnieniu od planszy, dlatego po pewnym czasie sięgneliśmy po dodatki i to jest strzał w dziesiątkę. Nowe układy planszy plus drobne zmiany, a do tego asymetria postaci sprawia, że gra sprawia wielką frajdę, wywołuje emocje, a wygrana daje sporo satysfakcji.
Liczba wystawionych
opinii: 59
22.12.2022 12:19
3.0
ocena
Przystępne zasady, dynamiczna rozgrywka, ciekawa mechanika robienia hałasu, czyli dokładania i losowania kostek tytułowego brzdęku. Rozgrywka to forma wyścigu - z czasem oraz z przeciwnikami próbującymi zwędzić nam upatrzony artefakt sprzed nosa. Ogromna ilość losowości mocno wpływa na rozgrywkę. Co więcej - jeśli w porę nie wyjdziemy z podziemi na powierzchnię, cały nasz wysiłek wkładany w grę może pójść na marne i pozostanie nam przyglądać się, jak pozostali szczęśliwcy liczą punkty bez nas. Kluczem do sukcesu jest więc idealny timing, ale takie rozwiązanie może czasem frustrować.
Partner
Planszeo Planszeo
Liczba wystawionych
opinii: 162
15.12.2022 17:26
3.0
ocena
Świetny nawet całkiem klimatyczny deckbuilder. Do tego prześmieszne opisy na kartach i element losowości, który mnie osobiście mocno bawi. Niestety mimo klimatu, który bardziej mi odpowiada Brzdęk "fantasy" przegrywa z wersją kosmiczna. Brak modularnej planszy, brak kart do "czyszczenia taki", brak blokady na cześć planszy z artefaktami i przede wszystkim brak możliwości robienia kombosow z kart sprawia, że Brzdęk nie drażnij Smoka to gra, która u mnie już nie wróci.
Partner
Planszeo Planszeo
Liczba wystawionych
opinii: 18
18.10.2022 17:33
4.0
ocena
Idealna na wejście w świat planszówek, dla tych którzy grają kilka razy do roku przy herbacie bądź piwie, tych młodszych jak i starszych :) nie odstrasza, posiada proste zasady, a negatywna interakcja występuje na poziomie minimum. Warto mieć ją w swojej kolekcji.
Liczba wystawionych
opinii: 150
17.10.2022 13:16
4.5
ocena
Zasady nie są skomplikowane, nam wystarczyło jedno przeczytanie instrukcji. Gracze poruszają się w korytarzach w celu zdobycia dużej ilości złota, skarbów i artefaktów, jednak muszą uważać, aby zbytnio nie hałasować, bo BRZDĘK budzi smoka . Czy uda Ci się ukraść artefakt i uciec szybciej niż zrobią to przeciwnicy? Czy jednak zaryzykujesz, żeby zdobyć, jak najwięcej, ale uciec również przed rozdrażnionym smokiem? W trakcie gry swoją podstawową talię kart możemy wzbogacać o karty broni, sojuszników, towarzyszy, magicznych przedmiotów i różnych trików. Bardzo lubimy opcję z dwustronną planszą, która z jednej strony utrudnia nam zdobycie skarbów i przedmiotów 💎
Partner
Planszeo Planszeo
Liczba wystawionych
opinii: 6
08.10.2022 22:08
5.0
ocena
Brzdęk jest fenomenalną grą! Ma proste zasady, przyjemna mechanika i dużo emocji gdy smok moze zaatakować. Podoba mi się bardzo element planowania w tej grze odnośnie budowania talii. Polecam każdemu, kupować bez zastanowienia!
Liczba wystawionych
opinii: 3
06.10.2022 10:25
5.0
ocena
Przyjemna gra nawet dla początkujących graczy. Trochę kombinowania trochę przeszkadzania trochę śmiechu.Deckbuild, poruszanie się po planszy i zbieranie łupów. Najczęściej wracający tytuł na naszym stole. Polecam
Liczba wystawionych
opinii: 2
07.09.2022 15:49
5.0
ocena
Super
Liczba wystawionych
opinii: 469
16.08.2022 15:38
5.0
ocena
Gra posiada dużo elementów, które mogą sprawić wrażenie, że jest skomplikowana lub nieprzystępna. Jednak dobrze nadaje się dla nowych graczy, których nie odstraszy sama wielkość pudełka :) Brzdęk jest bardzo przyjemną grą, która zapewnia dużo frajdy i emocji. Mechanika budowania talii w połączeniu z przygodą w zdobywaniu artefaktów i walczeniu z potworami nada się dla każdego, kto czuje klimat fantasy. Tytuł grany z nastolatkami i nie tylko i każdemu przypadł do gustu :)
Partner
Planszeo Planszeo
Liczba wystawionych
opinii: 45
14.08.2022 08:21
brak
Rewelacyjna gra karciano planszowa w której celem będzie wykradniecie skarbów spod nosa śpiącego (chwilowo!) smoka. Budowanie talii nigdy nie było tak ekscytujące!
mepel
Paf
Liczba wystawionych
opinii: 39
29.07.2022 20:18
5.0
ocena
Super, ale raczej na 4graczy, we 2 też super, ale mniej odczuwa się klimat wyścigu, gra rewelacyjnie się tłumaczy, polecam na pierwszą grę.
Liczba wystawionych
opinii: 13
27.06.2022 13:55
4.5
ocena
Spoko gra 👍👍
Liczba wystawionych
opinii: 332
15.06.2022 08:24
4.0
ocena
Everybody on the board make some CLAAANK! Dzika biba u Dragona. Lepiej nie zaliczyć zgona. Czas jak pieniądz ci ucieka. Szybko składaj sobie decka. Zbieraj fanty, planuj trasę, to ci wyjdzie skok na kasę. Kiedy ciągniesz kostki z wora, może dopaść cię potwora. Czyli smok! I jest szok.
Liczba wystawionych
opinii: 128
05.06.2022 18:51
3.5
ocena
Na wstępie napiszę, że najpierw zagrałam w „Brzdęka! w kosmosie”, a potem po jakimś czasie spróbowałam wersję fantasy. I niestety przez to „Brzdęk! Nie drażnij smoka” wydaje mi się nudniejszy. Jeśli gramy z kimś, kto weźmie najbliższy artefakt i ucieknie, to gra szybciej się skończy i nie zdąży się rozkręcić. Po za tym jest to jednak z ciekawszych gier z mechaniką deck-buildingu, warta uwagi.
Partner
Planszeo Planszeo
Liczba wystawionych
opinii: 12
23.05.2022 17:05
5.0
ocena
Świetna gra rodzinna, przygodowa. Budowanie talii połączone z poruszaniem się po mapie i penetrowaniem lochów - znalezione skarby mają ogromny wpływ na końcową punktację poszukiwaczy. CSiiiiiii.... Nie halasuj... 😏😏
Liczba wystawionych
opinii: 10
19.04.2022 21:05
5.0
ocena
Fantastyczna gra rodzinna. Sprawiająca, że usmiech nie schodzi z twarzy gdy w nią gramy. Po kilku partiach zmodyfikowalismy zasady w podstawce, dajemy artefakty losowo. Wówczas dodatkowo nie mamy pojecia co gdzie sie trafi i teraz każdy schodzi głębiej w lochy. Zrobiło się bardziej wesoło. Super sprawdza się aplikacja z odglosami lochów. Czuć klimat, wyścig i czasem zdarza się zapiszeć podczas losowania obrażeń;) Zdecydowany must have na rodzinnej i nie tylko półce.
Liczba wystawionych
opinii: 29
10.04.2022 15:11
5.0
ocena
Polecam
Liczba wystawionych
opinii: 6
19.03.2022 13:17
5.0
ocena
Fajna i przyjemna gra. Im więcej graczy tym bardziej zwiększa się rywalizacja i interakcja między graczami. Bardzo ładne, spójne i porządne wykonanie. Gra posiada genialne humorystyczne grafiki i opisy (pod tym względem jedynie Ankh Morpork ją przebija)
Liczba wystawionych
opinii: 15
13.02.2022 20:19
5.0
ocena
Bardzo intuicyjna gra, zasady proste. Lekka, bez wielkiego wysiłku można zaplanować sobie kroki i do tego ubawić się bardzo bo zagrożenie kroczącego smoka potęguje to napięcie. Zabawa przednia a z dodatkiem jest jeszcze większe urozmaicenie. Nie nudzi się. Duża regrywalność. Dla małych i dużo starszych.
Liczba wystawionych
opinii: 46
13.11.2021 20:27
3.5
ocena
Budowanie tali i przemieszczanie się po planszy. Niczym Bilbo Bagins przemierzasz korytarze w celu zdobycia jak najwięcej skarbów ze skarbca straszliwego smoka.
Liczba wystawionych
opinii: 15
08.11.2021 18:38
5.0
ocena
Epicka przygoda w świetnym wydaniu! W tę grę gramy często i każdym gronie, nawet dzieci szybko ogarniają symbole na kartach. Nie dziwię się, że szybko znika ze sklepowych półek, jedna z najlepszych gier, jakie mamy w kolekcji.
Liczba wystawionych
opinii: 276
10.08.2021 16:04
3.5
ocena
Jedna z gier, które powinny mnie urzec, aczkolwiek krótka kołderka i limitowane ruchy nieco mnie zniechęciły do tego tytułu. No nie czuje flow. Wiem, że jest cała rzesza wyznawców tej gry dlatego moja opinia jest czysto subiektywna. Nie mniej Brzdzęk w kosmosie mi siadł :) a mowią, że to eurosuchar :)
Liczba wystawionych
opinii: 279
10.08.2021 11:18
4.5
ocena
super deckbuilder, idealna dla gry z dziecmi i nowymi graczami. bardzo regrywalna
Liczba wystawionych
opinii: 10
26.07.2021 21:18
4.5
ocena
Raz... Dwa...Trzy... Do lochu wchodzisz Ty! Musisz nakraść jak najwięcej i ujść żywy na powierzchnię, bądź 'uciąć sobie drzemke' pod powierzchnią, z dala od potwornej gadziny strzegącej od wieków swojego skarbu. Gra polega na przemierzaniu labiryntu korytarzy za pomocą odpowiednio dobranych wcześniej kart. Talie swą budujemy poprzez odwiedzanie i zakup na głównym rynku tego co nas aktualnie interesuje. Żeby nie było tak łatwo, niektóre karty, bądź podniesione małe artefakty generują tytułowy BRZDĘK. Dźwięk ten powoduje u smoka straszliwą furię i skutkuje losowaniem kostek że smoczego wora. Nie daj Boże wypadnie kostka w Twoim kolorze... Gra należy do prostych, nie prostackich i oprócz generowania brzdeku, wywołuje dużo radości wśród grających.
Liczba wystawionych
opinii: 9
25.07.2021 21:08
5.0
ocena
Rycerze krążący po lochach w poszukiwaniu ukrytych skarbów dają dużo satysfakcji. Ale... Uważaj bo gdzieś tam czai się okrutny smok i.... Brzęk! Ciiii... nie rób hałasu jeśli chcesz ujść z życiem i pełnym plecakiem zdobyczy. Czas gry: Zazwyczaj na dwie osoby rozgrywka zajmuje nam tak 40 minut, zależy jak długo jesteśmy w stanie biegać po lochach nim na maxa zdenerwujemy smoka. Mechanika: Deck-building z fajnym klimatem. Ulepszamy swoją talię by móc wykraść jak najwięcej skarbów smokowi z jego lochów. Zagrywamy karty by poruszać się po lochach, walczyć z potworami, kupować nowe karty, czy też niezbędny ekwipunek. Do tego bardzo fajna mechanika z Brzdękami, które symbolizują hałas jaki robimy podczas penetrowania podziemi. Podczas ataku smoka z woreczka losowana jest odpowiednia ilość kosteczek symbolizujących brzdęki, które po wylosowaniu stają się naszymi obrażeniami. Losowość: Nigdy nie wiemy jakie karty dojdą nam akurat na rękę, jesteśmy jedynie świadomi jakie mamy w talii, która sobie tworzymy, ale ciężko czasami zaplanować ruch z wyprzedzeniem. Do tego ataki smoka, które również czasami bywają bardzo zmasowane. Ciężko przewidzieć ile obrażeń dostanie gracz. Ale dzięki temu czuje się napięcie i klimat smoka depczącego nam po piętach. Wykonanie: Duża przejrzysta plansza z bardzo czytelnymi oznaczeniami. Dobrej jakości karty z klimatycznymi ilustracjami. Grube żetony. Drewniany meepel smoka, poszukiwaczy i kosteczki brzdęków/obrażeń, materiałowy woreczek na brzdęki. Trudność: Zasady bardzo proste bo sprowadzają się do zagrywania kart i wykonywaniu instrukcji na nich. Ogólna ocena: Świetna rodzinna pozycja, dostarczająca dużo emocji. Nawet my jako dorośli czasami siedzimy jak na szpilkach przy ataku smoka, modląc się by to nie nam dał obrażenia. Polecam bo gra ma dosyć niski próg wejścia, a klimat czuje się od pierwszej zagranej karty.
Liczba wystawionych
opinii: 16
14.07.2021 23:27
5.0
ocena
Jedna z moich ulubionych gier z budowaniem talii. Fajny klimat, gdzie długie hałasowanie w skarbcu smoka może przynieść wiele kłopotów. Świetna gra dla osób które już trochę grają w planszówki i lubią gry karciane. Gracze swoją strategią decydują kiedy gra się skończy.
Reklama
Najlepsze gry planszowe, Wsiąść do Pociągu, Catan, Osadnicy z Catanu, najlepsze planszówki, Carcassonne gra, gry planszowe dla 2 osób, gry planszowe sklep, Splendor, Arnak, Everdell, tanie planszówki, gry na imprezę, Brass: Birmingham, Root, Tajniacy, 5 sekund, Pociągi gra planszowa, top gier planszowych, gry planszowe na prezent, Gloomhaven, Monopoly, Terraformacja Marsa, Scrabble cena, Azul, ranking gier planszowych, gry planszowe na imprezę, gry planszowe dla dzieci, top lista, aktualności gier planszowych, zapowiedzi gier, przedsprzedaże planszówek, kalendarz premier, Wiedźmin.
Wykorzystujemy pliki cookies do celów statystycznych, analitycznych, personalizacji treści i reklam oraz celów związanych z bezpieczeństwem naszego serwisu. Korzystanie ze strony planszeo.pl bez zmiany ustawień przeglądarki lub zastosowania funkcjonalności rezygnacji opisanych w Polityce Prywatności oznacza, że pliki cookies będą zamieszczana na urządzeniu, z którego korzystasz. Więcej na temat cookies znajdziesz w Polityce Prywatności dostępnej pod linkiem Polityka prywatności