4.3
ocena
graczy
Cena od:
137,50 zł
Dostępna

Brzdęk! Nie drażnij smoka

Liczba graczy: 2 - 4
Czas gry: 30 - 60 minut
Wiek od: 13 lat
Trudność: Trudność Trudność Trudność
Autorzy: Paul Dennen
Wydawca: Lucrum Games
Dodruk: 03.12.2021
Doskonale znacie ten motyw. Bohater dociera do leża potwora… cicho, cichutko, na paluszkach… wszystko idzie zgodnie z planem. Nagle jeden fałszywy ruch, drobna nieostrożność i BRZDĘK! Potwór się budzi, a nasz bohater znajduje się w poważnych tarapatach!   W Brzdęku wcielamy się w podobnych mu włamywaczy, którzy mimo usilnych prób bezszelestnego przemierzania podziemnych korytarzy, niechybnie rozdr... czytaj dalej
Zaloguj się aby dodać komentarz
Użytkownik
Ocena
Opinia
Liczba wystawionych
opinii: 3
06.10.2022 10:25
5.0
ocena
Przyjemna gra nawet dla początkujących graczy. Trochę kombinowania trochę przeszkadzania trochę śmiechu.Deckbuild, poruszanie się po planszy i zbieranie łupów. Najczęściej wracający tytuł na naszym stole. Polecam
Liczba wystawionych
opinii: 296
03.10.2022 09:56
4.5
ocena
Jest to gra niemalże idealna. Bardzo podoba mi się połączenie deck buildingu z chodzeniem po planszy i odkrywaniem skarbów. Ta gra w jakiś magiczny sposób łączy stare planszówki z nową erą.
Liczba wystawionych
opinii: 109
13.09.2022 16:48
5.0
ocena
Dawno nie spodziewałem się że gra tego typu będzie mnie bawić bez końca, interakcja z innymi graczami poprzez radość z ich porażek daje niesamowita frajdę. Niski próg wejścia też ułatwia zaproszenie graczy mniej doświadczonych do stołu , . Jakość wykonania zarówno fafli terenu jak innych przedmiotów stoi na bardzo wysokim poziomie. Możliwość dołączenia dodatków sprawia ze gra jest. regrywalna , polecam gorąco
Liczba wystawionych
opinii: 2
07.09.2022 15:49
5.0
ocena
Super
Liczba wystawionych
opinii: 273
16.08.2022 15:38
5.0
ocena
Gra posiada dużo elementów, które mogą sprawić wrażenie, że jest skomplikowana lub nieprzystępna. Jednak dobrze nadaje się dla nowych graczy, których nie odstraszy sama wielkość pudełka :) Brzdęk jest bardzo przyjemną grą, która zapewnia dużo frajdy i emocji. Mechanika budowania talii w połączeniu z przygodą w zdobywaniu artefaktów i walczeniu z potworami nada się dla każdego, kto czuje klimat fantasy. Tytuł grany z nastolatkami i nie tylko i każdemu przypadł do gustu :)
Liczba wystawionych
opinii: 46
14.08.2022 08:21
brak
Rewelacyjna gra karciano planszowa w której celem będzie wykradniecie skarbów spod nosa śpiącego (chwilowo!) smoka. Budowanie talii nigdy nie było tak ekscytujące!
Liczba wystawionych
opinii: 152
13.08.2022 14:57
4.0
ocena
Klasyczek. Zawsze chetnie wracam. Choc rozgrywka lubi troche potrwac. Idealny mariaż planszy i deckbuildingu. Duzo humoru na kartach i specyficznego, acz sympatycznego klimatu. Dreszczyku dodaje fakt przybywajacych kosteczej Brzdek! Gra z mechanizmem Push Your Luck - to my decydujemy jak daleko pojdziemy po artefakt i czy czas sie nam nie skonczy przed wyjsciem z podziemi!
mepel
Paf
Liczba wystawionych
opinii: 34
29.07.2022 20:18
5.0
ocena
Super, ale raczej na 4graczy, we 2 też super, ale mniej odczuwa się klimat wyścigu, gra rewelacyjnie się tłumaczy, polecam na pierwszą grę.
Liczba wystawionych
opinii: 9
27.06.2022 13:55
4.5
ocena
Spoko gra 👍👍
Liczba wystawionych
opinii: 7
22.06.2022 06:55
5.0
ocena
Świetna gra. Ta gra wprowadziłem wiele znajomych do planszowek . Może minimalny minus jest taki że w podstawowej wersji tej gry jeśli ktoś zapoznany z tą gra chciałby szybko wygrać to moglby wziąś pierwszy artefakt i obrazu wrócić do zamku . Odebrało by to trochę zabawę z gry która jest kiedy gra się rozkręci. Polecam :)
Liczba wystawionych
opinii: 70
21.06.2022 22:20
2.0
ocena
Zbyt łatwa (dla mnie) Zbyt nudna (przez to, że zbyt prosta) Mechaniki draftu OK, ratuje nieco rozgrywkę, średnia losowość Bardzo duży hype na Clanka..., jednakże nie wpasowuję się jako docelowa osoba do tego tytułu. Bardziej rodzinna w moim odczuciu (lekkość)
Liczba wystawionych
opinii: 278
15.06.2022 08:24
4.0
ocena
Everybody on the board make some CLAAANK! Dzika biba u Dragona. Lepiej nie zaliczyć zgona. Czas jak pieniądz ci ucieka. Szybko składaj sobie decka. Zbieraj fanty, planuj trasę, to ci wyjdzie skok na kasę. Kiedy ciągniesz kostki z wora, może dopaść cię potwora. Czyli smok! I jest szok.
Liczba wystawionych
opinii: 41
05.06.2022 18:51
4.0
ocena
Partner
Planszeo Planszeo
Liczba wystawionych
opinii: 10
23.05.2022 17:05
5.0
ocena
Świetna gra rodzinna, przygodowa. Budowanie talii połączone z poruszaniem się po mapie i penetrowaniem lochów - znalezione skarby mają ogromny wpływ na końcową punktację poszukiwaczy. CSiiiiiii.... Nie halasuj... 😏😏
Liczba wystawionych
opinii: 47
25.04.2022 12:37
3.0
ocena
Przystępne zasady, dynamiczna rozgrywka, ciekawa mechanika robienia hałasu, czyli dokładania i losowania kostek tytułowego brzdęku. Rozgrywka to forma wyścigu - z czasem oraz z przeciwnikami próbującymi zwędzić nam upatrzony artefakt sprzed nosa. Ogromna ilość losowości mocno wpływa na rozgrywkę. Co więcej - jeśli w porę nie wyjdziemy z podziemi na powierzchnię, cały nasz wysiłek wkładany w grę może pójść na marne i pozostanie nam przyglądać się, jak pozostali szczęśliwcy liczą punkty bez nas. Kluczem do sukcesu jest więc idealny timing, ale takie rozwiązanie może czasem frustrować.
Partner
Planszeo Planszeo
Liczba wystawionych
opinii: 6
19.04.2022 21:05
5.0
ocena
Fantastyczna gra rodzinna. Sprawiająca, że usmiech nie schodzi z twarzy gdy w nią gramy. Po kilku partiach zmodyfikowalismy zasady w podstawce, dajemy artefakty losowo. Wówczas dodatkowo nie mamy pojecia co gdzie sie trafi i teraz każdy schodzi głębiej w lochy. Zrobiło się bardziej wesoło. Super sprawdza się aplikacja z odglosami lochów. Czuć klimat, wyścig i czasem zdarza się zapiszeć podczas losowania obrażeń;) Zdecydowany must have na rodzinnej i nie tylko półce.
Liczba wystawionych
opinii: 29
10.04.2022 15:11
5.0
ocena
Polecam
Liczba wystawionych
opinii: 6
19.03.2022 13:17
5.0
ocena
Fajna i przyjemna gra. Im więcej graczy tym bardziej zwiększa się rywalizacja i interakcja między graczami. Bardzo ładne, spójne i porządne wykonanie. Gra posiada genialne humorystyczne grafiki i opisy (pod tym względem jedynie Ankh Morpork ją przebija)
Liczba wystawionych
opinii: 14
13.02.2022 20:19
5.0
ocena
Bardzo intuicyjna gra, zasady proste. Lekka, bez wielkiego wysiłku można zaplanować sobie kroki i do tego ubawić się bardzo bo zagrożenie kroczącego smoka potęguje to napięcie. Zabawa przednia a z dodatkiem jest jeszcze większe urozmaicenie. Nie nudzi się. Duża regrywalność. Dla małych i dużo starszych.
Liczba wystawionych
opinii: 40
13.11.2021 20:27
3.5
ocena
Budowanie tali i przemieszczanie się po planszy. Niczym Bilbo Bagins przemierzasz korytarze w celu zdobycia jak najwięcej skarbów ze skarbca straszliwego smoka.
Liczba wystawionych
opinii: 15
08.11.2021 18:38
5.0
ocena
Epicka przygoda w świetnym wydaniu! W tę grę gramy często i każdym gronie, nawet dzieci szybko ogarniają symbole na kartach. Nie dziwię się, że szybko znika ze sklepowych półek, jedna z najlepszych gier, jakie mamy w kolekcji.
Liczba wystawionych
opinii: 276
10.08.2021 16:04
3.5
ocena
Jedna z gier, które powinny mnie urzec, aczkolwiek krótka kołderka i limitowane ruchy nieco mnie zniechęciły do tego tytułu. No nie czuje flow. Wiem, że jest cała rzesza wyznawców tej gry dlatego moja opinia jest czysto subiektywna. Nie mniej Brzdzęk w kosmosie mi siadł :) a mowią, że to eurosuchar :)
Liczba wystawionych
opinii: 280
10.08.2021 11:18
4.5
ocena
super deckbuilder, idealna dla gry z dziecmi i nowymi graczami. bardzo regrywalna
Liczba wystawionych
opinii: 10
26.07.2021 21:18
4.5
ocena
Raz... Dwa...Trzy... Do lochu wchodzisz Ty! Musisz nakraść jak najwięcej i ujść żywy na powierzchnię, bądź 'uciąć sobie drzemke' pod powierzchnią, z dala od potwornej gadziny strzegącej od wieków swojego skarbu. Gra polega na przemierzaniu labiryntu korytarzy za pomocą odpowiednio dobranych wcześniej kart. Talie swą budujemy poprzez odwiedzanie i zakup na głównym rynku tego co nas aktualnie interesuje. Żeby nie było tak łatwo, niektóre karty, bądź podniesione małe artefakty generują tytułowy BRZDĘK. Dźwięk ten powoduje u smoka straszliwą furię i skutkuje losowaniem kostek że smoczego wora. Nie daj Boże wypadnie kostka w Twoim kolorze... Gra należy do prostych, nie prostackich i oprócz generowania brzdeku, wywołuje dużo radości wśród grających.
Liczba wystawionych
opinii: 9
25.07.2021 21:08
5.0
ocena
Rycerze krążący po lochach w poszukiwaniu ukrytych skarbów dają dużo satysfakcji. Ale... Uważaj bo gdzieś tam czai się okrutny smok i.... Brzęk! Ciiii... nie rób hałasu jeśli chcesz ujść z życiem i pełnym plecakiem zdobyczy. Czas gry: Zazwyczaj na dwie osoby rozgrywka zajmuje nam tak 40 minut, zależy jak długo jesteśmy w stanie biegać po lochach nim na maxa zdenerwujemy smoka. Mechanika: Deck-building z fajnym klimatem. Ulepszamy swoją talię by móc wykraść jak najwięcej skarbów smokowi z jego lochów. Zagrywamy karty by poruszać się po lochach, walczyć z potworami, kupować nowe karty, czy też niezbędny ekwipunek. Do tego bardzo fajna mechanika z Brzdękami, które symbolizują hałas jaki robimy podczas penetrowania podziemi. Podczas ataku smoka z woreczka losowana jest odpowiednia ilość kosteczek symbolizujących brzdęki, które po wylosowaniu stają się naszymi obrażeniami. Losowość: Nigdy nie wiemy jakie karty dojdą nam akurat na rękę, jesteśmy jedynie świadomi jakie mamy w talii, która sobie tworzymy, ale ciężko czasami zaplanować ruch z wyprzedzeniem. Do tego ataki smoka, które również czasami bywają bardzo zmasowane. Ciężko przewidzieć ile obrażeń dostanie gracz. Ale dzięki temu czuje się napięcie i klimat smoka depczącego nam po piętach. Wykonanie: Duża przejrzysta plansza z bardzo czytelnymi oznaczeniami. Dobrej jakości karty z klimatycznymi ilustracjami. Grube żetony. Drewniany meepel smoka, poszukiwaczy i kosteczki brzdęków/obrażeń, materiałowy woreczek na brzdęki. Trudność: Zasady bardzo proste bo sprowadzają się do zagrywania kart i wykonywaniu instrukcji na nich. Ogólna ocena: Świetna rodzinna pozycja, dostarczająca dużo emocji. Nawet my jako dorośli czasami siedzimy jak na szpilkach przy ataku smoka, modląc się by to nie nam dał obrażenia. Polecam bo gra ma dosyć niski próg wejścia, a klimat czuje się od pierwszej zagranej karty.
Liczba wystawionych
opinii: 16
14.07.2021 23:27
5.0
ocena
Jedna z moich ulubionych gier z budowaniem talii. Fajny klimat, gdzie długie hałasowanie w skarbcu smoka może przynieść wiele kłopotów. Świetna gra dla osób które już trochę grają w planszówki i lubią gry karciane. Gracze swoją strategią decydują kiedy gra się skończy.
Reklama
Najlepsze gry planszowe, Wsiąść do Pociągu, Catan, Osadnicy z Catanu, najlepsze planszówki, Carcassonne gra, gry planszowe dla 2 osób, gry planszowe sklep, Splendor, Arnak, Everdell, tanie planszówki, gry na imprezę, Brass: Birmingham, Root, Tajniacy, 5 sekund, Pociągi gra planszowa, top gier planszowych, gry planszowe na prezent, Gloomhaven, Monopoly, Terraformacja Marsa, Scrabble cena, Azul, ranking gier planszowych, gry planszowe na imprezę, gry planszowe dla dzieci, top lista, aktualności gier planszowych, zapowiedzi gier, przedsprzedaże planszówek, kalendarz premier, Wiedźmin.
Wykorzystujemy pliki cookies do celów statystycznych, analitycznych, personalizacji treści i reklam oraz celów związanych z bezpieczeństwem naszego serwisu. Korzystanie ze strony planszeo.pl bez zmiany ustawień przeglądarki lub zastosowania funkcjonalności rezygnacji opisanych w Polityce Prywatności oznacza, że pliki cookies będą zamieszczana na urządzeniu, z którego korzystasz. Więcej na temat cookies znajdziesz w Polityce Prywatności dostępnej pod linkiem Polityka prywatności