Azul

Liczba graczy: 2 - 4
Czas gry: 30 - 60 minut
Wiek od: 8 lat
Trudność: Trudność Trudność Trudność
Dodruk: 23.08.2023
Gra niezależna językowo
Wydanie polskie: Rebel
Wydanie oryginalne: Next Move Games
Azulejos - oryginalnie były to biało-niebieskie płytki ceramiczne, sprowadzone do Europy przez Maurów. Sławę i popularność w Portugalii zdobyły po wizycie króla Manuela I w południowej Hiszpanii. Król zafascynował się oszałamiającym pięknem mauretańskich dekoracji pałacu w Alhambrze i pod ich wrażeniem zlecił natychmiast przyozdobienie swojego pałacu w Portugalii podobnymi płytkami.  W g... czytaj dalej
Zaloguj się aby dodać komentarz
Użytkownik
Ocena
Opinia
Liczba wystawionych
opinii: 57
10.10.2023 14:58
4.0
ocena
Gra rodzinna, bez negatywnej interakcji. Interakcja miedzy graczami jest zerowa. Przyjemna gra do grania po obiedzie.
Liczba wystawionych
opinii: 69
02.10.2023 15:24
4.0
ocena
Klasyk wśród planszowych gier abstrakcyjnych. Niski próg wejścia, przystępne zasady. Dobra gra do wprowadzania nowych graczy. Ale odkąd poznałam następcę, tj. Azul Letni Pawilon - zdecydowanie wolałabym wracać do tej drugiej.
Liczba wystawionych
opinii: 71
16.08.2023 09:57
1.5
ocena
Jedna z pierwszych gier zakupionych ze świadomością. Fajna i dobrze wykonana
Liczba wystawionych
opinii: 94
22.02.2023 02:12
3.5
ocena
Liczba wystawionych
opinii: 131
22.02.2024 21:17
4.0
ocena
Bardzo pięknie wydana układanka :) Gra warta polecenia :)
Liczba wystawionych
opinii: 25
13.02.2024 14:45
4.5
ocena
Bardzo przyjemna układanka. Polecam.
Liczba wystawionych
opinii: 151
07.02.2024 09:54
5.0
ocena
Gra jest genialna na początek, każdy sobie poradzi. Tu jest i kombinowanie i prostota, po wielu dziesięciu partiach czuć jak grać i co robić, są dodatki i nowe wersje. Zdecydowanie warto kupić
Liczba wystawionych
opinii: 11
29.01.2024 14:04
3.5
ocena
Łatwa, przyjemna natomiast nie potrafię zrozumieć jej fenomenu i wysokich pozycji w rankingach dlatego ocena 3,5/5
Liczba wystawionych
opinii: 631
29.01.2024 09:26
3.0
ocena
Ocena po 38 partiach w każdym składzie. Średni czas = 18 min. Dobra gra logiczna, która na dodatek wygląda. Zaletą jest, że można w nią grać z 10-latkiem i z 70-latkiem. Proste zasady, które przekładają się na niebanalną rozgrywkę. Jednak po kilkudziesięciu partiach nie czuję zbytniej przyjemności obcowania z Azul, dla mnie przegrywa on z innymi abstraktami, m.in. z Sagradą.
Liczba wystawionych
opinii: 128
07.01.2024 12:01
4.0
ocena
Pamiętam jak po raz pierwszy widziałam tę grę, byłam zachwycona jak piękne są te kolorowe płytki. Z pozoru łatwa gra, ale można z niej wycisnąć więcej i pogłówkować, by zdobyć jak najwięcej punktów. Uważam, że jest to tytuł obowiązkowy do pokazania początkującym graczom.
Partner
Planszeo Planszeo
Liczba wystawionych
opinii: 2
01.01.2024 17:29
4.0
ocena
Bardzo lubiliśmy, ale już nam się trochę znudziła.
Liczba wystawionych
opinii: 35
30.12.2023 01:10
4.0
ocena
Trafiła do kolekcji jako obowiązkowy klasyk i faktycznie, ma wszystko o czym mowa w recenzjach. Wykonana pięknie, niezbyt skomplikowana gra logiczna, która daje dużo frajdy, ale i nutę rywalizacyjnego wyścigu po najlepszy wynik.
Liczba wystawionych
opinii: 221
21.12.2023 11:58
4.0
ocena
Bez dwóch zdań, gra ma wielkie zasługi w popularyzacji planszowek: piękna, prosta w zasadach, fajna w rozkmince, miła w obsludze.. wręcz idealna na dzień dobry. Matko, ile ja tych egzemplarzy "sprzedałem": "..to są takie gry? A ile to kosztuje? Gdzie je można kupić? Super, dzięki.. " Tak, że teges.. ;) Ale jak pisałem, gra zasługuje na uznanie: niby prosty abstrakt, ale troszkę głębi ma.. akurat w sam raz na początek. Kafelki to miodzio, ktoś to dobrze przemyślał.. generalnie nie ma co pisać, wszystko się tu zgadza. Ta wersja urosla już do matki całej serii: mamy azule witrażowe, ogrodowe, pawilonowe, podróżne w wersji mini.. do wyboru, do koloru. Wybierać i grać.. polecam. Ps. Ja nie przepadam, raz że za dużo grałem, dwa że słaby jestem w abstrakty i prawie zawsze przegrywam.. ale to moje, nijak się ma do gry, która zwyczajnie - dobra jest!
Liczba wystawionych
opinii: 10
14.11.2023 19:40
4.0
ocena
Ulubiona gra żony. Relaksująca gra na leniwe popołudnia.
Liczba wystawionych
opinii: 12
16.10.2023 18:36
4.0
ocena
Gra jest ciekawa, bardzo ładna i kolorowa, natomiast wykonanie jest słabe (nie licząc kafelków). Podstawki mogłyby mieć delikatne wcięcia, żeby nie ruszało się wszystko na planszetce. Poziom trudności zależy od poziomu reszty graczy. Zasady można szybko wytłumaczyć. Ze względu na planszetki jak już będziemy kupować wersję mini, która ma to bardziej przemyślane.
Liczba wystawionych
opinii: 20
02.08.2023 19:56
3.5
ocena
Jak dla mnie idealny umilacz, gdy znajdziemy z żoną krótką chwilę wolnego czasu. Proste zasady i przyjemne w obcowaniu płytki Azulejos robią swoje. Regrywalność jest dość duża a skalowanie na różne ilości graczy bez zarzutu. Do tego ta nieopisywalna satysfakcja z układania płytek - planszówkowa magia azulejos. Świetna gra na początek przygody z planszówkami. Chociaż jak dla mnie, nie tylko. Mimo, że chętnie gramy w trudniejsze tytuły, to do Azula często sięgamy, żeby odreagować stresujący i męczący dzień albo spędzić tą krótką, wolną chwilę między kolejnymi obowiązkami.
Partner
Planszeo Planszeo
Liczba wystawionych
opinii: 113
22.07.2023 18:43
3.5
ocena
Prosta gra i wydaje mi się, że na tle innych Azuli szybko zacznie wiać nudą, skoro już po kilku partiach miałam wrażenie mechanicznego dokładania kostek na właściwe dla nich miejsca. Sama gra wykonana dość porządnie i graficznie ładna. Punktowanie trochę irytujące jak dla mnie, ale to kwestia przyzwyczajenia. Niemniej myślę, że gra sprawdzi się nie tylko podczas rodzinnych rozgrywek, ale i w szkolnej świetlicy, czy w bibliotekach.
Liczba wystawionych
opinii: 16
29.06.2023 09:34
brak
#LutyzLacertą #Azul Jak żyć z tym Azulem? Nie jestem jakimś superfanem Azula i nie dam się za tę grę pokroić. Mimo to, gra nadal w jakiś magiczny sposób mnie pociąga i zazwyczaj jak ktoś zaproponuje partyjkę, to nie odmówię. Ba, czasem nawet sam rzucę „a może w Azula?”. To jest klasyk, must have i nigdy kolekcji nie opuści. O walorach estetycznych gry napisano już wszystko, mnie pozostaje się jedynie pod tym podpisać. Tak, potwierdzam, kostki w Azulu są obłędne! Problem mój polega chyba na tym, że nie umiem w tę grę grać. Zasady znam, rozumiem, to nie to. Po prostu moja strategii się nigdy nie sprawdza. Ostatnio poległem 6:45 i zachodzę w głowę, po co na planszy miejsce na 100 punktów? A Wy jakie wyniki wykręcacie w Azulu? I przede wszystkim JAK?
Liczba wystawionych
opinii: 161
13.06.2023 14:15
4.0
ocena
Szybka abstrakcyjna gra, która posiada piękne komponenty nawiązujące do portugalskich Azulejos. Prosty mechanizm, długość rozgrywki to max jakieś pół godziny na dwóch. Zero downtime`u, sama przyjemność z gry. Chyba moja ulubiona gra abstrakcyjna, w moim odczuciu lepsza od Sagrady.
Nat
Liczba wystawionych
opinii: 44
28.05.2023 19:38
5.0
ocena
Świetny logiczny abstrakt. Jakość wykonania na wysokim poziomie, jednak cena gry jak dla mnie zbyt wysoka.
Liczba wystawionych
opinii: 36
12.05.2023 17:29
4.5
ocena
Nie jest to może walka na miecze i zaklęcia w świecie fantasy, ale od takich trzeba też czasem odpocząć i u nas padło właśnie na Azul. Instrukcja zostawiła nam kilka pytań które rozwialiśmy w instrukcjach video. Sama rozgrywka przyjemna i nie za długa. Klocki wykonane bardzo przyjemnie, pudełko spore i ciągle się zastanawiam dlaczego. Gra dla każdego, od dzieciaków po seniorów, u nas sprawdziła się właśnie w tych grupach, szczególnie w płci żeńskiej. Taka gra w kolekcji jest potrzebna, prostsza, mniej epicką a dająca również sporo do myślenia i kombinowania. Polecam serdecznie!
Liczba wystawionych
opinii: 11
29.03.2023 23:14
3.0
ocena
Polecam ale nie podczas remontu mieszkania. Ostatnio glazurnik zaczął przyklejać na ścianę witraże bo myślał, że to mozaika.
Liczba wystawionych
opinii: 18
16.03.2023 18:49
4.0
ocena
W mojej ocenie lepsza niż letni pawilon. Żałuję, że sprzedałem.
Liczba wystawionych
opinii: 23
14.03.2023 21:59
4.5
ocena
Określiłbym ją jako grę logiczną. Rodzaj binga w połączeniu z kółkiem i krzyżykiem. Musimy tak dobierać kafelki, aby zapełnić linię w poziomie i pionie. Przy okazji powinniśmy układać kafelki w dobrze premiowane układy. Gra dla całej rodziny. Mimo że ciężko tu mówić o jakimkolwiek klimacie, to dobrze się w nią gra zarówno młodszym jak i tym starszym. Gra ma wysoki poziom wykonania, kafelki kolorowe i solidnie wykonane. Czas gry ok. 30 minut.
Liczba wystawionych
opinii: 330
01.03.2023 23:59
4.0
ocena
Bardzo fajna z dobra mechanika, jest wymagająca a jednoczenie ma niski próg wejścia . Sposobów na wygrana rozgrywkę mamy masę , co najważniejsze jest regrywalna. Nie mam jej w swojej kolekcji ze względu na posiadanie innych gier o podobnej mechanice ale serdecznie polecam, w tym przypadku liczyło się dla mnie znalezienie odpowiedniej gry w swoim stylu w danym stylu, co też polecam :)
Liczba wystawionych
opinii: 141
27.02.2023 16:12
3.0
ocena
Praprzodek wszystkich późniejszych Azuli. Od tej gry zaczęły się jej kolejne wariacje tematyczne i kolorystyczne. Jedna z najpopularniejszych gier abstrakcyjnych o łatwych do opanowania zasadach (szczególnie w tym pierwszym wydaniu). Bardzo dobre, pancerne wykonanie i piękna estetyka. Właściwie brak słabych stron, gra dla każdego, w każdym wieku.
Liczba wystawionych
opinii: 128
11.02.2023 07:51
4.0
ocena
Proste a śliczne - gra nie tylko dla żon :). Choć mam wrażenie, że gram ciągle w to samo, to jednak chcę grać kolejny raz, Na dwie osoby łatwiej sobie przeszkadzać i wrzucać na miny. Przy 4 graczach jest jeszcze ciekawiej.
Liczba wystawionych
opinii: 129
10.02.2023 13:39
4.5
ocena
Jako fanka gier abstrakcyjnych nie mogłabym nie mieć wszystkich części Azula. Azul podstawowy jest najłatwiejszy z wszystkich czterech Azuli, które do tej pory zostały wydane. Dzięki temu można go pokazać i zagrać z osobą, która na co dzień nie gra w gry planszowe. Oczywiście nie każdemu przypadnie do gustu mechanika gry, może być ona za nudna, za prosta. Naszym zadaniem jest staranne dobieranie odpowiednich płytek na swoją planszę, z losowo wylosowanych kafelków z woreczka, żeby na koniec rundy jak największą ilość kafelków przenieść na swoją planszę punktacji i jak najlepiej zapunktować. Kafelki wybieramy z jednego z dostępnych "talerzy" lub ze środka obszaru gry. Dobra pozycja, żeby pokazać babci, dziadkowi itp. :)
Liczba wystawionych
opinii: 92
13.01.2023 13:54
4.0
ocena
Proste, satysfakcjonujące, rodzinne, ale jednak dające dużo zabawy. Rozszerzenia z jokerem lub inną planszą urozmaici przyszłe rozgrywki
Liczba wystawionych
opinii: 8
08.01.2023 22:04
5.0
ocena
bardzo przyjemna gra, taka planszówkowa "candy crush saga" myślę, że nada się dla osób całkiem nowych w planszówkach, nie ma dużej interakcji między graczami i zasady są dość proste
Liczba wystawionych
opinii: 22
05.01.2023 14:32
5.0
ocena
Jedna z ulubionych gier abstrakcyjnych mojej żony. Może dlatego że często ze mną wygrywa:) Przepięknie wykonana gra o prostych zasadach i krótkim czasie rozgrywki . Dwie osoby 15 do 30 minut. Polecam
Liczba wystawionych
opinii: 7
21.12.2022 21:52
4.5
ocena
Bardzo przyjemna gra rodzinna. Łatwa dla osób które na co dzień nie grają w planszówki
Liczba wystawionych
opinii: 77
09.12.2022 14:47
3.0
ocena
Ciekawy abstrakt. Swego czasu graliśmy w niego namiętnie, ale miłość się trochę wypaliła. Obecnie częściej wchodzi Kaskadia, ale to chyba tylko kwestia ogrania. Tytuł na półce na pewno zostaje i pewnie dostanie swoje kolejne 5 minut w przyszłości. Nie wiem jak podstawowa wersja ma się do pozostałych z serii, bo nie grałam. Polecam jako taką lekką grę w pięknym wykonaniu.
Liczba wystawionych
opinii: 90
08.12.2022 21:14
4.5
ocena
Jedna z lepszych gier abstrakcyjnych. Szybka rozgrywka, łatwe zasady ,ale mnóstwo kombinowania.
Liczba wystawionych
opinii: 10
08.12.2022 13:12
4.0
ocena
Pierwszy Azul. Zawsze dobry.
Liczba wystawionych
opinii: 68
29.11.2022 13:12
4.5
ocena
Chyba do żadnej innej gry nie podszedłem z takim dystansem i mocno się zdziwiłem już po pierwszej partii. Oczywiście na plus. Idealnie się skaluje na każdą ilość graczy. Poziom główkowania jest akceptowalny, nie ma zjawiska game-lagu. Zawsze jest coś robić. Najlepsze są chwile oczekiwania na swoją turę w nadziei, że nikt nie pofatyguje się po twój wymarzoną kosteczkę, a zwykle ktoś się po to "zkryśkuje" ;) Polecam każdemu.
Liczba wystawionych
opinii: 73
14.11.2022 20:22
3.0
ocena
Ciekawa gra, lecz jest zbyt losowa jak dla mnie
Liczba wystawionych
opinii: 162
05.10.2022 20:08
2.5
ocena
Dla kogo? Dla fanów gier abstrakcyjnych, które niosą za sobą możliwość lekkiego kombinowania, a jednocześnie mają bardzo łatwe zasady. Setup jest bardzo szybki, a rozgrywka trwa ok 30min. Myślę że w sam raz na jakies rodzinne spotkanko albo szybka rozgrywkę po czymś trudniejszym. O co chodzi? Gracze wciela się w artystów, których zadaniem będzie stworzenie najpiękniejszej mozaiki z sprowadzonych przez Maurów płytek Azulejos. De facto w grze wybieramy zbiór jednego koloru płytek i układamy je w rzędach swojej planszetki. Osoba, która jako pierwsza ułoży pełen rząd płytek na "ścianie" kończy grę i rozpoczyna końcowe liczenie punktów. Odczucia: Długo broniłem się przed Zakupem jednak jak się okazuje to bardzo przyjemna prosta gra. Poziom kombinowania jest całkiem przyjemnie i nawet zaskakująco dobrze wypada negatywna interakcja w postaci dociągania płytek tak, aby przeciwnik stracił jaknajwiecej punktów. Niemniej nie zostałem porwany. Układanki często wprowadzają syndrom kolejnej partii. Tu go nie odczuwam. Układanie płytek jest przyjemne i w pewien sposób relaksujące, jednak nie odczuwa się satysfakcji, gdy zapełniamy kolejne puste pola. Wykonanie: Gra nie posiada zbyt dużo rodzajów elementów, jednak te zawarte w grze są dobrej jakości. Planszetki są grube i czytelne. Magazyny są...niepotrzebne, ale też okej. A płytki azulejos przyjemne w dotyku i miło trzyma się je w ręce.
Partner
Planszeo Planszeo
Liczba wystawionych
opinii: 71
01.10.2022 00:25
4.5
ocena
lubiana
Liczba wystawionych
opinii: 444
16.09.2022 11:13
4.0
ocena
Pierwszy Azul w kolekcji! Świetna i już totalnie klasyczna gra kafelkowo-abstrakcyjna. Idealna na start dla nowych graczy. Pięknie prezentuje się na stole, a do tego świetnie działa zarówno na dwóch, jak i na 3 i 4 graczy. Jeden z najwiekszych evergreenow na rynku gier planszowych. Każda kolejna wersja to nieco odmienione zasady i podniesiony poziom trudności. Azula polecam każdemu kto lubi estetyczne, proste do wytłumaczenia i przyjemne gry abstrakcyjne, w które da się zagrać w mniej niż godzinę. Idealna na prezent dla nowych graczy!
Liczba wystawionych
opinii: 469
16.08.2022 15:36
4.5
ocena
Świetna gra dla nowych graczy. Bardzo przyjazna dla oka. Kolorowe elementy ucieszą każdego, kto lubi estetykę i dobre wykonanie. Same zasady nie są trudne - po jednej rozgrywce wszystko powinno być jasne. Instrukcja jest napisana przejrzyście i zwięźle. Bardzo dobrze tłumaczy się Azul nowym graczom i najczęściej pojawia się motyw "jeszcze raz!" :)
Partner
Planszeo Planszeo
Liczba wystawionych
opinii: 81
04.08.2022 20:20
5.0
ocena
Gra, której zakup przez dłuuugi czas odkładałam "na później". Kiedy trafiła na nasz stół zachwyciła nas od pierwszej rozgrywki. Jakość wykonania elementów i przyjemność gry takimi komponentami jest bardzo klimatyczna jak na grę logiczną. Nam najbardziej podoba się granie w 2 osoby, jest sporo planowania i negatywnej interakcji - nie raz minusowaliśmy punkty drugiego gracza kafelkami, których nie miał gdzie ułożyć :D
Liczba wystawionych
opinii: 56
02.08.2022 22:44
4.5
ocena
Gra z prostymi zasadami. Plansza ma 2 strony co daj możliwość modyfikowania rozgrywki. Kafelki to imitacja płytek ceramicznych i jest ładnie zrobiona. Można tu stosować różne strategie i je przeplatać zarówno pod siebie jak i robić tak by sąsiadowi dokopać. Warto zwrócić uwagę, że gra jest idealna dla początkujących graczy bo można w niej już testować pewne zabiegi w grze i uczyć się strategii. Przyjemnie i prosto, polecam. Jedynie co smuci to brak dobrego dodatku.
Liczba wystawionych
opinii: 19
28.05.2022 10:13
4.5
ocena
Azul nieustannie konkuruje u mnie o pierwsze miejsce z Letnim Pawilonem. Jest to bardzo przyjemny abstrakt o prostych zasadach. Działa dobrze zarówno na dwie jak i na cztery osoby. Gra ma pewien element losowości ale bez dobrego zaplanowania ruchów ciężko jest wygrać. Duża regrywalność i przyjemność z układania wzorów gwarantowana. Gra często wraca u mnie na stół. Jest też pierwszą o której myślę, żeby pokazać osobom, które chcą zagłębić się w świat planszówek.
Liczba wystawionych
opinii: 8
10.05.2022 11:18
5.0
ocena
Przyjemna kombinatoryka
Liczba wystawionych
opinii: 59
26.04.2022 10:36
4.0
ocena
Prosta gra logiczno-abstrakcyjna. Nie zapewnia niesamowitych emocji, wręcz przeciwnie - uspokaja i wycisza. No, może dopóki nie zaczniemy tłuc spadających płytek. Mnie osobiście zachwyca jakość wykonania. Płytki, które układamy nie dość, że są pięknie ozdobione, to bardzo przyjemnie trzyma się je w dłoni. Gra na luźny wieczór z rodziną, choć nieprędko już chyba trafi na stół odkąd pojawiła się Kaskadia ;)
Partner
Planszeo Planszeo
Liczba wystawionych
opinii: 46
16.04.2022 10:24
4.5
ocena
Gra logiczn-strategiczna, przy czym nie zawsze trzeba używać elementu strategicznego. Dodatkowo jest bardzo prosta w wyjaśnieniu zasad i nie trzeba skupiać się do końca na pozostałych graczach ( chociaż jest to przydatne). Bardzo dobrze wykonane elementy są zarówno "czytelne" jak i przyjemne dla oka.
Liczba wystawionych
opinii: 3
14.03.2022 15:06
5.0
ocena
W swojej turze gracz może dobrać wszystkie płytki w jednym kolorze z jednego, z dostępnych pól. Niewybrane płytki umieszcza na środku tworząc nową pulę dobierania, a zebrane na jednej linii wzorów. Jeśli na danej linii wzorów znajdują się płytki jednego koloru, to można do niej dokładać płytki wyłącznie tego koloru. Wszystkie nadmiarowe płytki, których nie możemy umieścić na planszy lądują potłuczone na podłodze, dając graczowi ujemne punkty pod koniec rundy. Gracze wykonują akcje do momentu, gdy nie ma już płytek do dobierania. Pod koniec rundy płytki z wypełnionych linii wzorów przenoszone są na ścianę, gdzie układamy mozaikę, zdobywając punkty zwycięstwa. Punkty otrzymujemy za umieszczenie płytki na ścianie i wszystkie płytki w pionie i poziomie, z którymi dołożona płytka sąsiaduje. Po podliczeniu punktów i odjęciu punktów za rozbite płytki gracze zaczynają nową rundę. Gra kończy się w momencie, gdy dowolny gracz ułoży jeden kompletny rząd płytek. Azul jest lekkim, przyjemnym tytułem, który przyciąga wyglądem. Piękne bakelitowe płytki, porządnej jakości plansze graczy i warsztaty (z których dobiera się płytki) powodują że nie sposób przejść obojętnie obok tej gry.
Partner
Planszeo Planszeo
Liczba wystawionych
opinii: 8
24.02.2022 07:30
4.0
ocena
#LutyZLacertą Azul to świetna gra logiczna o układaniu ceramicznych płytek oraz kafli. Proste zasady, które dają sporo możliwości kombinowania, strategicznego rozmieszczania płytek oraz interakcji między graczami. Bo przecież nikt nie powiedział, że nie można wzajemnie sobie przeszkadzać 😉 wprost przeciwnie, oprócz nabijania jak największej ilości punktów, staramy się jednocześnie o to, by przeszkodzić naszemu współgraczowi w osiągnięciu celu i nie ułatwiać mu układania pasujacych elementów. Gra przenosi nas do Portugalii, do miasta Évora, gdzie wcielamy się w rolę artysty układającego płytki azulejos w pałacu króla. Każdy gracz dobiera je z ogólnodostępnych warsztatów i umieszcza w sposób określony na planszy. Wszystko jest tutaj na plus, od jakości wykonania, ciekawego pomysłu, innowacyjnej mechaniki, krótkiej i przejrzystej instrukcji, nie dłużącej się rozgrywki, po wrażenia wizualne. Jest nawet zalążek fabuły w postaci króla i jego cudownego, pełnego przepychu pałacu. To od nas zależy jak daleko poniesie nas fantazja 😉 może nie ma tu wylewającego się jak z gier ameri klimatu, ale jest to gra familijna, do której przyjemnie się wraca, a łatwe do przyswojenia zasady sprawiają, że można ją polecić każdemu. Jedyne czego Azulowi nie można zarzucić to cukierkowych, przepięknych wizualnie i cudownych w dotyku znaczników. To gra, która oprócz zasad i samej rozgrywki dostarcza niezwykłych doznań zmysłowych ( jakkolwiek to zabrzmi 🤣). Pochłaniamy ją wzrokiem, dotykiem i oprócz tego trenujemy strategiczne kombinowanie i logiczne myślenie.
Liczba wystawionych
opinii: 2
23.02.2022 13:20
5.0
ocena
#LutyzLacertą Azul jest jedną z nielicznych gier, które posiadam od początku Mojego hobby. Jako fanka tej gry mam także pozostałe Jej odsłony :) Pięknie wydana gra logiczna, która sprawdza się w każdym towarzystwie. Proste zasady sprawiają, że jest to gra międzypokoleniowa. Dobra pozycja na prezent. Idealna na wprowadzenie w świat gier planszowych. Osobiście polecam do rodzinnego grania :) .
Liczba wystawionych
opinii: 1
06.02.2022 01:23
4.0
ocena
Drogie Bravo. Zagralim z synem w Azula (mój pierwszy raz). Wywalczyłem zaszczytne drugie miejsce! Syn łamaga - przedostatnie. Ale i tak wszyscy śmiali się i cieszyli. Wygłupom nie było końca. #lutyZLacertą #Azul
Liczba wystawionych
opinii: 18
05.11.2021 08:51
4.5
ocena
Kolejna gra, którą lubię i ja i koi rodzice! Mamy za sobą dopiero kilak rozgrywek, ale urzekła nas prosta (ale nie prostacka!) formuła gry. Świetne w Azulu jest również to, że mimo że na początku się nie wydaje to daje on szanse na negatywną interakcję - zwłaszcza w ostatniej fazie dobierania kafelek z warsztatów! Estetyka gry również mi się podoba, azulowe kafelki są śliczne, ale obawiam się, że niestety po wielu rozgrywkach się porysują (ale cóż zużycie znaczy, że gra przypadła do gustu i wiele razy po nią sięgano xD). Polecam tym, którzy lubią gry logiczne, ale zaznaczam przy tym, że Azul nie jest szczególnie trudną grą, więc dla wprawionych graczy może być zbyt łatwa.
Liczba wystawionych
opinii: 39
02.11.2021 15:27
5.0
ocena
I tak zaczęła się miłość do Azula. Zaraziłam nią całą rodzinę i większość nabyła swój egzemplarz
Liczba wystawionych
opinii: 12
10.08.2021 20:58
3.5
ocena
Rodzinna, nie za trudna, nie nudzi się po wielu rozgrywkach. Działa zarówno z dziećmi jak i z dziadkami. Trochę droga, ale warto. Polecam.
Liczba wystawionych
opinii: 279
10.08.2021 12:32
4.5
ocena
klasyka gatunku nic dodać nic ując wspaniała gra. polecam grać w wiecej osób
Liczba wystawionych
opinii: 12
09.08.2021 00:03
4.5
ocena
Azul to gra strategiczno-logiczna podczas której układamy witraż z kafelków. Z jednej strony jest element losowości jednakże jeżeli nie ma się odpowiedniej strategii to nie jest wcale łatwo wygrać. Gra jest stosunkowo prosta z przejrzyście napisana instrukcja. Posiada dwie plansze dla mniej zaawansowanych graczy i tych bardziej dzięki czemu każdy będzie czerpał radość z grania w nią. W szuka gra się szybko, nie ma miejsca na nudę rozgrywka trwa do 30 min dzięki czemu się nie nudzi. Bardzo polecam! Plusy: + Gra jest bardzo fajna zarówno dla 2 jak i większej ilości graczy. + niski próg wejścia, prosta instrukcja + dla tych co lubią strategiczno-logiczne gry + szybka rozgrywka, gra się nie dłuży +dwie plansze zarówno dla mniej zaawansowany jak i tych bardziej
Liczba wystawionych
opinii: 13
07.08.2021 23:11
4.0
ocena
To świetna gra logiczna dla 2 lub więcej graczy. Przyzwoicie łatwa do nauczenia, a każdy z kimkolwiek kiedy grałem, chce co najmniej zagrać drugi raz, aby wynik był lepszy, To gra, w którą chcesz grać dalej, ponieważ zawsze myślisz, że następnym razem możesz być lepszy.
Liczba wystawionych
opinii: 276
06.08.2021 13:08
4.0
ocena
Drugi, zaraz po Letnim Pawilonie Azul wg mojej oceny. Klasyczna wersje, piękne kafelki i ogromna przyjemność z układania mozaik. Solidne 4/5.
Liczba wystawionych
opinii: 8
25.07.2021 14:11
4.0
ocena
Prosta i estetyczna gra abstrakcyjna, a przy tym niezwykle uniwersalna. Do pogrania w parze, z dziećmi czy rodzicami, w gronie znajomych; znajdzie swoje miejsce zarówno na domowym regale z grami, jak i w growym kąciku w jakiejś gastronomii ;)
Reklama
Najlepsze gry planszowe, Wsiąść do Pociągu, Catan, Osadnicy z Catanu, najlepsze planszówki, Carcassonne gra, gry planszowe dla 2 osób, gry planszowe sklep, Splendor, Arnak, Everdell, tanie planszówki, gry na imprezę, Brass: Birmingham, Root, Tajniacy, 5 sekund, Pociągi gra planszowa, top gier planszowych, gry planszowe na prezent, Gloomhaven, Monopoly, Terraformacja Marsa, Scrabble cena, Azul, ranking gier planszowych, gry planszowe na imprezę, gry planszowe dla dzieci, top lista, aktualności gier planszowych, zapowiedzi gier, przedsprzedaże planszówek, kalendarz premier, Wiedźmin.
Wykorzystujemy pliki cookies do celów statystycznych, analitycznych, personalizacji treści i reklam oraz celów związanych z bezpieczeństwem naszego serwisu. Korzystanie ze strony planszeo.pl bez zmiany ustawień przeglądarki lub zastosowania funkcjonalności rezygnacji opisanych w Polityce Prywatności oznacza, że pliki cookies będą zamieszczana na urządzeniu, z którego korzystasz. Więcej na temat cookies znajdziesz w Polityce Prywatności dostępnej pod linkiem Polityka prywatności