4.4
ocena
graczy
Cena od:
364,95 zł
Dostępna

Posiadłość Szaleństwa: Druga Edycja

Liczba graczy: 1 - 5
Czas gry: 120 - 180 minut
Wiek od: 14 lat
Trudność: Trudność Trudność Trudność
Autorzy: Nikki Valens
Wydawca: Galakta
Dodruk: 21.03.2022
  W brudnych alejkach i ponurych posiadłościach Arkham kryją się przedwieczne siły, straszliwe sekrety i niewyobrażalne monstra. Pośród tych starych budowli bełkoczący szaleńcy i kultyści wznoszą modły do Przedwiecznych, a bestie nieznane śmiertelnym mędrcom gromadzą się w złowrogim blasku księżyca. Tej nocy niewielka grupa badaczy odważy się sprawdzić, co czyha za zamkniętymi drzwiami Arkham, i s... czytaj dalej
Zaloguj się aby dodać komentarz
Użytkownik
Ocena
Opinia
Liczba wystawionych
opinii: 2
16.09.2022 13:39
4.5
ocena
Tutaj rządzi klimat, gra żyje i umiera w oparciu o ilość posiadanych scenariuszy. Rolę mistrza gry przejmuje aplikacja, więc sami gracze podejmują dość proste decyzje - i tutaj jedyny mój minus - 2 akcje podczas ruchu każdego gracze to zdecydowanie za mało, szczególnie w sytyuacji gdzi podniesienie i obejrzeniu długopisu jest traktowana jako akcja. Niestety to wpływa na trochę sztuczne wydłużenie rozgrywki. Co do plusów - jeszcze raz klimat, historie bywają ciekawe i mozna się wczuć w opowieści i podejmowane decyzje. Losowość jest wysoka ale nie przeszkadzało mi to. Ta gra długo z Tobą zostanie po odejściu od stołu.
Liczba wystawionych
opinii: 57
07.09.2022 09:05
4.5
ocena
Nie przepadam za grami, w których jest kampania ale obiektywnie rzecz biorąc gra jest naprawdę fajna. Pomieszczenia zrobione bardzo ładnie, rozwiązywanie zagadek logicznych, postacie gdzie kazda ma swoje umiejętności, i do tego przedmioty pomagające wygrać z potworami. Mroczny klimat oddany prawidłowo który naprawdę się udziela. Aplikacja jest tu bardzo pomocna w ogóle nie rozprasza, a przyspiesza i ułatwia rozgrywkę. Figurki niby ok ale podstawki tragedia, zasłaniają plansze a figurki wypadają.l Cena dość dużą ale gra godna polecenia.
Liczba wystawionych
opinii: 151
23.08.2022 13:54
4.5
ocena
Genialny i niesamowicie klimatyczny dungeon crawler. Dla wielu aplikacja moze byc przeszkoda, ale tak naprawde dodaje ona klimatu i poczucia grozy. Swietne scenariusze, emocjonujace rozgrywki, bardzo fajne i zroznicowane postaci. Jak na ten moment to na pewno najlepsza gra w klimacie Cthulhu w jaką grałem. Serio klimat wylewa się na te uliczki, do tych domów i omamia nas swoim szaleństwem
Liczba wystawionych
opinii: 272
16.08.2022 15:41
5.0
ocena
Gra, która ocieka klimatem i grozą. Niektórym może się nie podobać aplikacja, ja jednak uważam, że dodaje smaczków do samej rozgrywki. Właściwie czasem mi brakuje, żeby lektor przeczytał coś więcej niż sam wstęp. Oczywiście chciałoby się mieć więcej scenariuszy za taką cenę w podstawce, lepszą wypraskę i trzymadła na potwory, które się trzymają jak powinny.. a może to tylko zachłanność. Tak czy inaczej wracam do tej gry bardzo chętnie !
Liczba wystawionych
opinii: 14
21.07.2022 22:40
4.5
ocena
Super klimat, aplikacja bomba, jedyny minusik ze scenariuszy mało i koniecznie dokupić trzeba dodatki
Liczba wystawionych
opinii: 41
05.06.2022 18:59
4.5
ocena
Jak ktoś jest fanem Cthulhu to jest to tytuł obowiązkowy! Gra aż kipi klimatem! Najbardziej podoba mi się to, że do końca nie wiem co nas czeka, a nasz kompan, który grał z nami drużynowo, może w trakcie rozgrywki obrócić się przeciwko nam. Aplikacja świetnie prowadzi nas podczas gry, kompletnie mi nie przeszkadzała.
Partner
Planszeo Planszeo
Liczba wystawionych
opinii: 15
16.05.2022 12:30
1.0
ocena
Bardzo monotonna i powtarzalna rozgrywka. Każdy scenariusz polega na odkrywaniu kolejnych żetonów i okazjonalnej rozmowie z postaciami, która polega na odhaczaniu kolejnych opcji dialogowych. Kolejne scenariusze rzadko wprowadzają urozmaicenia, a w większości to, czym się różnią to długością rozgrywki. Nienawidzę w tej grze losowości. Atakując potwora wiem ile ma życia, ale nie wiem czemu mimo atakowania w tej samej rundzie tym samym narzędziem, raz mam rzucać za zręczność, a innym razem za spostrzegawczość (!) Gdzie tu sen, gdzie logika? Jak mam cokolwiek zaplanować, gdy nie wiem jakie mam szanse nim zaatakuję potwora? Do tego cena za pełen komplet (z dodatkami) jest moim zdaniem nieadekwatna do poziomu satysfakcji z gry.
Liczba wystawionych
opinii: 8
03.04.2022 13:10
3.0
ocena
Posiadłość Szaleństwa to rozczarowanie i zachwyt w jednym. Gra ma swój klimat, ale z ekipą która nie podziela vibe'u może trochę popsuć zabawę. W wielu recenzjach polecana jest dla początkujących i to się zgadza. Jakość figurek jest smutna. To nie jest tania gra, okej? Jak widzisz figurki w Blood Rage czy Rising Sun to wiesz jak powinny te figurki wyglądać. Scenariusze są ciekawe! Bardzo duży plus za tempo, które gra nadaje. Albo zdążycie 'na czas' albo nie. W posiadłość lekko zagracie od 3h w górę ;D dla mnie to kolejny plus. Co nie jest okej dla mnie? Kostki. Losowość. To mi psuje fun. Jak kilka razy dostajesz wpierdziel, bo masz pechową rękę to chęci do ponownego zagrania spadają prawie do zera. Ogólnie polecam, ale nie uważam tego tytułu jako obowiązkowej pozycji na półce.
Liczba wystawionych
opinii: 39
02.11.2021 15:25
4.5
ocena
Lubię jej klimat i połączenie z aplikacją. Chociaż ostatnio przez nią nie zagraliśmy, bo zrobiła nam figle:)
Liczba wystawionych
opinii: 280
10.08.2021 13:01
4.5
ocena
jeszcze nie grałem czekam na okazję, z recenzji fajna gra i z tego co widziałęm gameplaye nie omieszkam sie kupić !!
Liczba wystawionych
opinii: 3
08.08.2021 08:26
4.0
ocena
Niesamowita gra. Nie sądziłem, że GM w postaci aplikacji komputerowej/telefonicznej będzie potrafił dobrze poprowadzić grę. Tak jak przedmówcy mówili - testy, testy i jeszcze raz testy. Wszystko się na nich opiera w grze. W moim przypadku część figurek miała uszkodzone "plug-in"-y do podstawek.
Liczba wystawionych
opinii: 13
07.08.2021 22:26
3.5
ocena
Lubię w to grać. Rozgrywka polega głównie na tym, aby zdać testy umiejętności i... to jest naprawdę fajne. Jeśli na przykład oblałeś test podczas sprawdzania czegoś, to to coś nie zniknie... Po prostu sprawdzasz to później lub wielokrotnie w kolejnych turach, aż zdasz. Jedynym minusem jest wyścig z czasem, jaki mają gry z bazami aplikacji, w którym nie można zbyt długo czekać, zanim losowe zdarzenia staną się nieco bardziej dotkliwe. Dla mnie dużym minusem tej gry są figurki. Dramat...po prostu się rozpadają. Za tą cenę oczekiwałem trochę lepszej jakości.
Liczba wystawionych
opinii: 5
25.07.2021 10:44
4.5
ocena
To nie jest gra doskonała, ale ma w sobie coś, co sprawia, że bez zastanowienia umieszczam ją w moim Top 5 gier planszowych. Posiadłość Szaleństwa to gra przygodowa z aplikacją, jeśli więc stronisz od rozwiązań cyfrowych w grach... tutaj aplikacja wykonuje połowę roboty. Tyle tytułem wstępu. Posiadłość Szaleństwa to gra wykonana z rozmachem, jeżeli chodzi o aplikację i większość komponentów. Dużo dobra w pudełku (i drugie tyle powietrza, ale nie bez powodu), świetne grafiki (choć jeśli ktoś zna linię Arkham Files, to tylko przewróci oczami, bo recykling grafik FFG ma opanowany do perfekcji), średnie figurki i... beznadziejne podstawki pod nie, które zasłaniają piękne kafle pomieszczeń, z których układamy planszę. W aplikacji muzyka, dźwięki, sprawnie działające mechanizmy, zagadki, klimatyczne opisy... z kwadrylionem literówek, błędów stylistycznych, a czasem nawet brakujących słów (zresztą nawet tytułu nie udało się przetłumaczyć dobrze Galakcie, bo w oryginale są to Posiadłości Szaleństwa, co ma znacznie więcej sensu – w grze odwiedza się ich przecież wiele, choć to akurat detal). Do tego przy dłuższych rozgrywkach opisy te potrafią się powtarzać wielokrotnie (na przykład przy walkach z tym samym rodzajem przeciwnika). Warto też wspomnieć o świetnym lektorze, który czyta wprowadzenia do historii. Marzyłby mi się pełny dubbing kwestii mówionych przez postaci niezależne, ale to pewnie podbiłoby cenę egzemplarza do 500 złotych. Póki co z mroków Posiadłości Szaleństwa wyłania się obraz gry kontrastów, z jednej strony świetnej, z drugiej irytującej. I tak właśnie jest. Sztandarowym przykładem niech będzie to, że w podstawowym pudełku znajdziemy świetne scenariusze... w liczbie czterech, co oznacza, że zapłacisz ponad 300 złotych za cztery rozgrywki. Tak, za cztery, bo opowieści o regrywalności można włożyć między bajki – serio, kocham Posiadłość Szaleństwa, ale nie mógłbym spojrzeć komuś w oczy i powiedzieć "taaak, możesz zagrać każdy scenariusz kilka razy". Zmienić może się jedynie zestaw przedmiotów początkowych, ułożenie kafelków (zazwyczaj się nie zmienia) i żetonów postaci. Wygląda to jednak zwykle tak, że pani w kapeluszu, którą wcześniej mogłeś spotkać w parku, przy drugiej rozgrywce jest w bibliotece. Z kolei chłopak z biblioteki... pojawi się w parku. Oczywiście inaczej wygląda sytuacja, jeżeli przegrywacie w trakcie historii. Wtedy warto zagrać drugi raz, żeby doprowadzić sprawę do końca. Tak czy inaczej (i tu dochodzimy do wspomnianego wcześniej powietrza w pudełku) po rozegraniu czterech scenariuszy zaczyna się polowanie na dodatki... Ale to już zupełnie inna historia. Z całej tej mojej recenzji może wynikać, że Posiadłość Szaleństwa to wcale nie jest gra na 4.5 gwiazdki. Zachęcam jednak do wypróbowania, wypożyczenia skądś, zagrania u znajomego, albo – jeżeli masz stałą ekipę – zrzucenia się na egzemplarz i sprawdzenia, czy to typ rozgrywki, który do Ciebie przemawia. Tylko nie wpatruj się zbyt długo w mrok... bo mrok zacznie się wpatrywać w Ciebie.
Reklama
Najlepsze gry planszowe, Wsiąść do Pociągu, Catan, Osadnicy z Catanu, najlepsze planszówki, Carcassonne gra, gry planszowe dla 2 osób, gry planszowe sklep, Splendor, Arnak, Everdell, tanie planszówki, gry na imprezę, Brass: Birmingham, Root, Tajniacy, 5 sekund, Pociągi gra planszowa, top gier planszowych, gry planszowe na prezent, Gloomhaven, Monopoly, Terraformacja Marsa, Scrabble cena, Azul, ranking gier planszowych, gry planszowe na imprezę, gry planszowe dla dzieci, top lista, aktualności gier planszowych, zapowiedzi gier, przedsprzedaże planszówek, kalendarz premier, Wiedźmin.
Wykorzystujemy pliki cookies do celów statystycznych, analitycznych, personalizacji treści i reklam oraz celów związanych z bezpieczeństwem naszego serwisu. Korzystanie ze strony planszeo.pl bez zmiany ustawień przeglądarki lub zastosowania funkcjonalności rezygnacji opisanych w Polityce Prywatności oznacza, że pliki cookies będą zamieszczana na urządzeniu, z którego korzystasz. Więcej na temat cookies znajdziesz w Polityce Prywatności dostępnej pod linkiem Polityka prywatności