4.4
ocena
graczy
Cena od:
124,99 zł
Dostępna

Tzolkin: Kalendarz Majów

Liczba graczy: 2 - 4
Czas gry: 60 - 90 minut
Wiek od: 14 lat
Trudność: Trudność Trudność Trudność
Autorzy: Simone Luciani, Daniele Tascini
Wydawca: Rebel
Dodruk: 16.11.2021
Gra niezależna językowo
Starożytna cywilizacja Majów była znana ze swej unikalnej sztuki, bogatej architektury, wysoko rozwiniętej wiedzy matematycznej oraz zaawansowanej znajomości świata widzialnego. Życie cywilizacji obracało się wokół tajemniczego kalendarza Tzolk’in przedstawiającego 260-dniowy cykl powiązany z ruchem planet.   To dzięki niemu Majowie wiedzieli, kiedy przypada najlepszy czas na sadzenie roślin, odpr... czytaj dalej
Zaloguj się aby dodać komentarz
Użytkownik
Ocena
Opinia
Liczba wystawionych
opinii: 1
brak
Liczba wystawionych
opinii: 66
05.10.2022 20:04
brak
Dla kogo? Dla fanów średniej trudności gier euro z ciekawą mechanika i totalnie bez jakiegokolwiek klimatu. Z uwagi na ilość móżdżenia myślę, że sprawdzi się raczej z starszymi graczami po 14 roku życia. W grze jest trochę interakcji między graczami, ale ciężko nazwać to negatywna interakcja ponieważ wydaje mi się, ze raczej każdy gra pod siebie. O co chodzi? Gra przenosi nas do starożytnego państwa Majów, które będąc w swoim rozkwicie znane jest jako miejsce pełne unikalnej sztuki, architektury, a także wysokiego poziomu wiedzy naukowej. Życie cywilizacji Majów toczy się natomiast wokół kalendarza Tzolkin, którego istnienie powiązane było z ruchem planet. Jako gracze wcielimy się w wodza jednego z wodzów plemienia, a naszym celem będzie doprowadzenie naszej cywilizacji do bogactwa, przychylności bogów oraz ogólnego dobrobytu. Tzolkin to gra worker placement w której w swojej turze, będziemy decydować o skierowaniu swoich robotników do pracy, bądź o ich powrocie. Po każdej rundzie nasi robotnicy umieszczeni na tarczach kalendarza będą się przemieszczać, a tym samym z każdą runda będą przynosić nam coraz bardziej lukratywne "nagrody" za pracę. Odczucia: Tzolkin to klasyka gier euro i drugi tytuł serii gier na literę "T" w który miałem okazję zagrać. Gra jest przyjemna, mechanika kół mi się podoba i po jednej rundzie stała się dla mnie absolutnie zrozumiała. Widzę tu dużo podobieństw względem Teotihuacan i widać, że Świątynią Bogów czerpała garściami z Teo. Czy jednak Tzolkin spełnił wysokie oczekiwania jakie w nim pokładałem? Tak, jednak zdecydowanie bardziej wolę jego starszego brata. Tzolkin miejscami niestety mnie nurzył i całą rozgrywkę szukałem w nim czegoś jeszcze. Mimo iż gra pali zwoje czuje jakby czegoś tu brakowało o być może po dodaniu dodatku pustka ta zniknęła by zupełnie. Wykonanie. Gra jest wykonana świetnie. koła chodzą płynnie. Plansza jest kolorowa i czytelna - to samo dotyczy pozostałych elementów gry. Nie było momentu żebym miał co do czegoś wątpliwości albo był niezadowolony, bo czegoś nie zauważyłem przez chaos na planszy. Jedyny zarzut to brak domyślnego pojemnika na monety. Pewnie, że można położyć je obok planszy i gra na tym nie wiele straci. Jednak fajny byłby jakiś pojemniczek pasujący do dużego koła gry.
Liczba wystawionych
opinii: 296
03.10.2022 11:11
4.5
ocena
Najlepsza gra! Tam jest tyle możliwości, tyle można zrobić, a czas ucieka i ucieka. Gra wygląda ślicznie i umożliwia wspaniałą rozgrywkę.
Liczba wystawionych
opinii: 109
13.09.2022 22:03
4.5
ocena
Bardzo fajna z dobra mechanika, jest wymagająca a jednoczenie ma niski próg wejścia . Sposobów na wygrana rozgrywkę mamy masę , co najważniejsze jest regrywalna. Nie mam jej w swojej kolekcji ze względu na posiadanie innych gier o podobnej mechanice ale serdecznie polecam, w tym przypadku liczyło się dla mnie znalezienie odpowiedniej gry w swoim stylu w danym stylu, co też polecam :)
Liczba wystawionych
opinii: 70
13.09.2022 18:03
4.5
ocena
Bajer mechanuczny, już może nie nowość, ale wart ceny. Minusem jest kwestia istnienia 1 strategii dającej najwięcej pkt., ale nie ma to większego znaczenia jeśli gramy z kimś kto ma tę wiedzę. Fajny tytuł
Liczba wystawionych
opinii: 85
22.08.2022 06:32
4.5
ocena
Klimat, estetyka i świetna, nietuzinkowa mechanika zazębiających się akcji, które trzeba przewidzieć najmniej kilka ruchów do przodu. Kiedy uruchomić, jak długo czekać, żeby zyskać optymalne rozwiązanie. Bardzo dobre wykonanie planszy i trochę słabsze surowców i mepli. Zegar działa fenomenalnie. Gdyby jeszcze nie to uciążliwe karmienie robotników kukurydzą. Po Agrykoli można się nabawić urazu do tego typu wymogów w zasadach gry.
Liczba wystawionych
opinii: 278
10.06.2022 20:36
5.0
ocena
Czy ktoś powiedział: Tzolkin?! A w ilu gramy? Niech tylko zadzwonię do żony, żeby nie czekała. Spoko, już tu jedzie😁 Workerzy na karuzeli czasu są całym sercem tej gry. Zębate koła majańskiego kalendarium zabierają znaczniki graczy na przejażdżkę po zasoby, akcje, bonusy, gdzie czas jest równie cennym surowcem co kukurydza. W Tzolkinie muszę sobie oszacować, jak bardzo opłacalne jest dla mnie pole przy konkretnym kole i jak szybko mogę tam dotrzeć. Tzolkin to wyścig, zimna kalkulacja, spekulacja czasem, rywalizacja o pozycję na torach, rozkminka w główkowaniu w ramach planowania. Można się nieźle wkręcić 😉
Liczba wystawionych
opinii: 5
25.04.2022 22:07
5.0
ocena
Bardzo ciekawy mechanizm gry, elegancko wydana i strategicznie trudna. Przyjemność i frajda z rozgrywki.
Liczba wystawionych
opinii: 19
11.04.2022 12:53
5.0
ocena
Bardzo fajny tytuł! Pokochałam od pierwszej gry! Po zobaczeniu planszy zawał... myślę no nie ma szans, nie ogarnę, ale okazało się, że zasad mimo, że jest dość sporo, to są naprawdę łatwe, ikonografia megaaaa ułatwia ogarnięcie całości. Mimo tych nieskomplikowanych zasad, jest naprawdę nad czym myśleć, super!
Liczba wystawionych
opinii: 47
04.04.2022 00:36
4.0
ocena
Świetne, kultowe już euro, które zasłynęło charakterystycznym ruchomym kołem zębatym odmierzającym czas gry. Genialne w swojej prostocie rozwiązanie idealnie wpasowuje się w klimat cywilizacji Majów. Ileż w tej grze jest główkowania! Wysłać robotników teraz czy w kolejnej rundzie? Wszystkich, czy zostawić sobie jednego na później? A może kilku już zdjąć z koła i pobrać korzyści? W co iść? Skąd wziąć surowce? Czemu tej kukurydzy jest ciągle tak mało?! Wydanie jest na bardzo wysokim poziomie. Oglądając grę na zdjęciach nie zakładałem, że komponenty są aż tak dobrej jakości. Plansza i płytki budynków z bardzo grubego, sztywnego, trwałego kartonu; kostki surowców stosunkowo duże, poręczne. Wszystko to wygląda bardzo solidnie. Polecam, musthave, a przynajmniej mustplay każdego euro gracza :)
Partner
Planszeo Planszeo
Liczba wystawionych
opinii: 16
29.03.2022 21:09
4.0
ocena
Po dojściu do tego jaka strategia jest dla nas najlepsza do wygrania, gra stała się powtarzalna i przestała trafiać na nasz stół. Przy właściwie zerowej losowości i graniu tylko we dwójkę i poznaniu na wylot ruchów przeciwnika, gra zaczęła nas nużyć. Szkoda bo ogólnie bardzo podoba mi się mechanika tej gry i sam wygląd.
Liczba wystawionych
opinii: 29
27.01.2022 18:51
5.0
ocena
Tzolkin to póki co jedyna gra która wróciła do mojej kolekcji i to z przytupem, bo dokupiłam jeszcze znaczniki wydrukowane w 3D. Tzolkin sprzedałam kiedyś i to był błąd. Gra ma oryginalną, innowacyjną mechanikę kół (wyjątkową jak na czasy, kiedy gra powstała), worker placement, którego uwielbiam, elementy strategii i ekonomii. To wszystko sprawia, że gra jest ciekawa i przyjemna. Najpierw oczywiście musimy poznać dobrze zasady, bo gra jest troszkę trudniejsza. Musimy na wiele rzeczy zwracać uwagę i obrać strategie. Jedyną, bardzo irytującą rzeczą w grze jest karmienie robotników. Podczas rozgrywki w dużej mierze musimy się skupiać na tym, żeby zawsze mieć wystarczającą ilość kukurydzy. Nie żałuję, że po raz drugi kupiłam Tzolkin, bo to jest klasyk z wyjątkową mechaniką kół dla zaawansowanych graczy
Liczba wystawionych
opinii: 31
10.08.2021 09:12
4.0
ocena
Mechanika obracających się kół, odliczających tury to coś co urzeka w tej grze. Gra jest tutułem bardzo wymagającym i mózgożernym, również ze sporym progiem wejścia - ale wynagradza gracza, który dobrze pozna mechaniki, które napędzają zdobywanie zasobów. Dla osób, które nie lubią wprost rywalizacji tytuł warty zainteresowania, ponieważ interakcja występuje jedynie w przypadku zajęcia miejsca na kole/wykupu budowli (w pierwszym przypadku nie jest to blokowanie uniemożliwiające realizacji strategii). Gra wymaga sporego planowania do przodu, bo ważne jest nie tylko lokowanie robotników na odpowiednich miejscach na kołach, ale również kontrola ich obrotu (aby nie spadli z koła), skoordynowanie tur zdjęcia i wyłożenia robotników (optymalizowanie ruchów). Bardzo dużym plusem gry jest mnogość strategii prowadzących do wygranej, nie ma tak, że jedna droga jest lepsza i jeśli jej nie realizowaliśmy to pod koniec gry okazuje się, że jesteśmy daleko za przeciwnikami.
Liczba wystawionych
opinii: 276
06.08.2021 08:47
4.5
ocena
Wyjątkowa w swojej złożoności i powiązaniach w decyzji. Im dłużej zostawimy swojego robotnika na tarczy tym większy dochód nam wygeneruje. Nie mniej mnogość opcji kusi by "wyciągać" robotników w odpowiednich momentach. Gorzej, jak ktoś nam popsuje szyki :) Świetna gra euro wymagająca myślenia :) Polecam wszystkim, za taką cenę dostajemy świetną grą !
Liczba wystawionych
opinii: 12
21.07.2021 08:46
5.0
ocena
Gra wyjątkowa w swojej mechanice. Trudna, wymagająca, zmusza do szczegółowego zaplanowania całej rozgrywki. Tylko dla lubiących wyzwania, z dodatkiem poziom trudności jeszcze wzrasta.
Liczba wystawionych
opinii: 7
19.07.2021 16:43
4.5
ocena
Moja ulubiona gra euro. Pozycja w mojej kolekcji przy której zawsze najwięcej się główkuje. Spora regrywalność, wiele różnych dróg do wygranej, oraz te cudowne czaszki. Polecam dla osób lubiących pomyśleć przy rozgrywkach i lubiących strategiczne gry.
Reklama
Najlepsze gry planszowe, Wsiąść do Pociągu, Catan, Osadnicy z Catanu, najlepsze planszówki, Carcassonne gra, gry planszowe dla 2 osób, gry planszowe sklep, Splendor, Arnak, Everdell, tanie planszówki, gry na imprezę, Brass: Birmingham, Root, Tajniacy, 5 sekund, Pociągi gra planszowa, top gier planszowych, gry planszowe na prezent, Gloomhaven, Monopoly, Terraformacja Marsa, Scrabble cena, Azul, ranking gier planszowych, gry planszowe na imprezę, gry planszowe dla dzieci, top lista, aktualności gier planszowych, zapowiedzi gier, przedsprzedaże planszówek, kalendarz premier, Wiedźmin.
Wykorzystujemy pliki cookies do celów statystycznych, analitycznych, personalizacji treści i reklam oraz celów związanych z bezpieczeństwem naszego serwisu. Korzystanie ze strony planszeo.pl bez zmiany ustawień przeglądarki lub zastosowania funkcjonalności rezygnacji opisanych w Polityce Prywatności oznacza, że pliki cookies będą zamieszczana na urządzeniu, z którego korzystasz. Więcej na temat cookies znajdziesz w Polityce Prywatności dostępnej pod linkiem Polityka prywatności