4.5
ocena
graczy
Cena od:
414,00 zł
Dostępna

Star Wars: Rebelia

Liczba graczy: 2 - 4
Czas gry: 180 - 240 minut
Wiek od: 14 lat
Trudność: Trudność Trudność Trudność
Autorzy: Corey Konieczka
Wydawca: Galakta
Dodruk: 21.03.2022
Ostatnie szczątki Starej Republiki zniknęły, zaś Imperium wprowadziło w galaktyce rządy strachu. Nowa stacja bojowa, Gwiazda Śmierci, jest dość potężna, by stłumić każdy opór. Mimo to jest jeszcze nadzieja. Garstka śmiałków postanowiła stawić czoła wrogowi. Ze swojej tajnej bazy rebelianci planują zadać Imperium decydujący cios i przywrócić wolność w galaktyce. Gra planszowa Star Wars: R... czytaj dalej
Zaloguj się aby dodać komentarz
Użytkownik
Ocena
Opinia
Liczba wystawionych
opinii: 91
13.01.2023 13:11
5.0
ocena
Jesteśmy fanami Star Warsów, więc must have.. Nie wiem czy są minusy. Rozgrywka może się wydłużyć i mnogość komponentów sprawia, że set up nie jest błyskawiczny. Do tej pory grałam rebeliantami, więc każdej rozgrywce towarzyszył strach czy za chwilę nie zostanę zdemaskowana.. Tytuł genialny, idealny na długie zimowe wieczory!
Liczba wystawionych
opinii: 19
06.01.2023 23:38
5.0
ocena
gram 10-latkiem, gra wypas, dużo interakcji, dużo zasad, graliśmy 4 gry tzw. początkowe, żeby ogarnąć zasady. fajna jatka jest i kombinowanie. Czekam aż dodatek dodrukują. Gra ma dla mnie dwie wady (mam małe mieszkanie) zajmuje dużo miejsca i dosyć długo trwa, ale czas tak szybko leci, że nawet nie zauważyłem, że obiadu zapomniałem ugotować
Liczba wystawionych
opinii: 5
02.01.2023 19:18
5.0
ocena
Choć wygrałem dotychczas raz z synem to fun jest niesamowity. Z dodatkiem jeszcze lepszy. Polecam nie tylko fanom uniwersum, ale każdemu fanowi gier dwuosobowych/ strategicznych/wojennych/sci-fi.
Liczba wystawionych
opinii: 214
29.12.2022 14:02
5.0
ocena
Opinie swoją wystawiam po 2 partiach w tą grę. Super klimatyczna gra dla fanów Star Wars. Jest to najlepsza gra rywalizacyjna dla 2 osób. Jest to większy tytuł dla średniozaawansowanych osób i wymaga wiekszej ilości czasu od 3-6 h gry. Pod względem komponentów, jak najbardziej na plus figureczki i grafiki miodne. Gra zostaje na stałe w mojej kolekcji.
Liczba wystawionych
opinii: 80
20.12.2022 14:31
4.0
ocena
Dwuosobowy majstersztyk. Imersja jest bardzo duża i grając Imperium zaczynamy myśleć jak Imperium a Grając Rebelią autentycznie czujemy pościg na plecach i tą zaciskającą się pętlę na naszej szyi, że wróg jest tuż, tuż. Bardzo polecam. Zasady nie są zbyt skomplikowane, bo wszystko co robimy ma pewne logiczne uzasadnienia, ale jednak walka podbija do średniotrudnej. Walka bez dodatku jest dość skomplikowana i nieintuicyjna. Dlatego rekomenduję od razu zakup dodatku.
Liczba wystawionych
opinii: 18
15.12.2022 17:44
5.0
ocena
Top Gier dla dwóch graczy i mój osobisty Top10, Może nie podobać się i nie być zrozumiała dla graczy, którzy nie są wielkimi fanami Star Wars. Poziom mechaniki średni, ale całość gry oceniłbym jako trudny. Długość gry może się bardzo rozwlekać. Ale im dłużej tym ciekawiej i większe szanse dla gracza grającego rebelią.
Liczba wystawionych
opinii: 302
15.12.2022 16:26
5.0
ocena
Nie jestem wybitnym fanem gwiezdnych wojen- fakt filmy oglądałem, w gry grałem ale po prostu mi się podobały . Natomiast ta gra to bajka, nawet dla ludzi którzy są tacy jak ja. Zabawa jest przednia, gra jest bardzo asymetryczna co nadaje jej jeszcze większej głębi , siedząc nad stołem zastanawiałem się jak oszukać to wredne imperium ( w roli mojej pięknej Pani) . Zasady są przystępne, jedynie do czego można się przyczepić to słaba organizacja elementów w pudełku , ale miejsca jest na tyle że można samemu stworzyć organizer . Gorąco polecam :)
Liczba wystawionych
opinii: 2
15.12.2022 11:56
4.5
ocena
Świetna gra z uniwersum Star Wars. Uwielbiam grać Imperium.
Liczba wystawionych
opinii: 13
01.12.2022 20:23
5.0
ocena
Genialna gra dla dwóch osób. Epicki pojedynek w świecie Gwiezdnych Wojen. Rozgrywka jest długa, ale przy tym niesamowicie emocjonująca. Ogromna plansza, mnóstwo figurek, sporo kart i żetonów, a to wszystko bardzo dobrej jakości. Gra dla graczy zaawansowanych, zarówno jeżeli chodzi o mnogość zasad, jak i czas, jaki musimy poświęcić jednej partii. Pozycja nie tylko dla fanów Gwiezdnych Wojen, a dla wszystkich którzy szukają dużej, zaawansowanej i wciągającej gry dla dwóch graczy.
Liczba wystawionych
opinii: 59
29.11.2022 11:54
4.5
ocena
Jak mamy nieco więcej czasu czyli cały dzień to wyciągamy Rebelie. Nie jestem fanem tego uniwersum ale naczytałem się wiele, że to super gra. Mogę to tylko potwierdzić. Mechanicznie jest super, gra się zawsze fajnie. Nie ma złych ruchów, każdy niesie za sobą odpowiednie późniejsze akcje. Vader pojmał ci Hana Solo? trudno, uwolnisz go w kolejnych turach, będzie ciekawie! Pomimo całego groma znaczników, kart, pierdyliarda statków i ogromu planszy gra jest prosta w przyswojeniu. Prawdziwe wyzwanie otrzymujemy po kilku partiach gdzie zaczyna się możdżenie i strategie. Idealna gra pojedynkowa z nieasymetryczną rozgrywką dla osób które mają z 4h na partie, polecam
Liczba wystawionych
opinii: 23
21.11.2022 09:09
4.0
ocena
Pojedynek z wielkim rozmachem! Gra Star wars rebelia to gra w której wcielimy się w jedną z 2 stron: rebelię lub imperium. Zadaniem Rebeli jest zyskać poparcie w galaktyce, zadaniem imperium jest znaleźć tajną bazę rebeli i ją zniszczyć. Gra jest bogato wykonana - pełna różnych komponentów przedstawiających jednostki zarówno naziemne jak i kosmiczne. Rozgrywka jest dosyć długa - da się sprężyć i rozegrać w 2 godziny. Jeśli chodzi o odczucia to grając imperium gra bardzo mi się podobała - rozgrywka była przyjemna i nie czuć było mijającego czasu. Grając rebelią bardzo się męczyłam - pierwszy wykonany ruch (rozstawienie startowych jednostek) zaważył na niepowodzeniu w całej grze dlatego stronę rebeliancką polecam grać wprawionym graczom. Dla fanów uniwersum pozycja jest obowiązkowa.
Liczba wystawionych
opinii: 5
21.09.2022 22:43
5.0
ocena
Ideał w swojej klasie. Czuć klimat to mało powiedziane. Gra to czysta przyjemność.
Liczba wystawionych
opinii: 4
16.09.2022 12:33
5.0
ocena
Zdecydowanie nasz numer jeden w kolekcji. Podczas rozgrywki poziom emocji i napięcia sięga zenitu. Moim zdaniem gra działa tylko na dwie osoby. Tryb czteroosobowy na siłę. Dla fanów Gwiezdnych Wojen idealna planszówka.
Liczba wystawionych
opinii: 293
02.09.2022 21:05
5.0
ocena
Zawsze miło, kiedy gra spontanicznie robi akurat tyle klimatu, ile trzeba, żeby poczuć nostalgiczną, gwiezdnowojenną magię. Imperialni szturmowcy w nic nie mogą trafić. Lea ucieka przed tatkiem Vaderem na pokładzie korwety. Wujek Ben poświęca się dla Rebelii. Ale chociaż raz rebelianckie szumowiny mogłyby zerwać z kanonem i przegrać. Nic złego by się nie stało.
Liczba wystawionych
opinii: 3
19.08.2022 23:28
5.0
ocena
Nie będę się rozpisywał, bo wszystko już zostało napisane. Ode mnie: + niepowtarzalny klimat, za każdym razem czuję się jakbym uczestniczył w świetnej przygodzie + piękne wykonanie + bardzo dobrze skonstruowane zasady gry + długa rozgrywka (kiedy mam na taką ochotę) - zbyt długa rozgrywka (gdy chciałbym zagrać a nie mam czasu) - zdecydowana przewaga graczy znających talie obu stron
Liczba wystawionych
opinii: 101
03.08.2022 06:56
4.5
ocena
Od lat w ścisłej czołówce gier na BGG, przeważnie znajduje się w prawie każdym zestawieniu najlepszych gier recenzentów top 10, 20, 30. Bardzo klimatyczna, świetnie wykonana, pomysłowa i z piękną oprawą graficzną. Co najważniejsze nie tylko dla fanów uniwersum Star Wars. Naprawdę trudno doszukać się w tej grze jakichkolwiek minusów, może poza mechaniką rozpatrywania bitew, (która została zmodyfikowana na plus w dodatku "Imperium u władzy") czy mnogości zasad i problemem w ich prawidłowym stosowaniu (mimo iż instrukcja jest w miarę przejrzysto napisana).
Liczba wystawionych
opinii: 27
31.07.2022 19:40
5.0
ocena
Wspaniała gra dwuosobowa (nie polecam na 3-4). Dobrze, aby przeciwnicy mieli podobny poziom doświadczenia z grą, gdyż znajomość kart jest dość ważna. Pierwsze partie mogą być dość długie (6 godzin). Gra jest pięknie wydana, ale to standard gier FFG.
Liczba wystawionych
opinii: 2
21.07.2022 22:03
5.0
ocena
Najlepsza gra w temacie Star Wars. Tylko dla 2 graczy, ale bardzo satysfakcjonujaca.
Liczba wystawionych
opinii: 1
15.06.2022 19:02
4.5
ocena
Super, szczególnie dla fanów Star wars
Liczba wystawionych
opinii: 43
04.06.2022 00:07
5.0
ocena
Dla mnie jest to najbardziej klimatyczna gra z tego uniwersum. Lubię grać zarówno Rebelią, jak i Imperium. Rozgrywka bywa dość długa, więc trzeba zapewnić sobie więcej wolnego czasu. Gra zawiera różne „smaczki”, które rozpoznają fani Star Warsów. Moim zdaniem tytuł obowiązkowy, zwłaszcza dla osób lubiących tę znaną trylogię George’a Lucasa. Najfajniejsze w tej grze jest to, że sama rozgrywka jest na tyle ciekawa i przemyślana, że może się spodobać nie tylko fanom tych filmów.
Partner
Planszeo Planszeo
Liczba wystawionych
opinii: 22
05.11.2021 07:57
5.0
ocena
Rebelia jest dla mnie grą, w której czuć klimat jak w rzadko, której planszówce. Interakcja, zabawa w kotka i myszkę pomiędzy imperium, różnica w strategii oraz sile militarnej imperium oraz rebelii, czy nawet zagrywane karty wszystko to niesamowicie jest wpasowane w uniwersum Gwiezdnych Wojen i czerpie garściami z oryginalnej trylogii. Jedynym mikro minusem jest faza budowania jednostek, trochę to spowalnia grę, takie przechodzenie raz po raz całą mapę i rozpatrywanie ile jednostek na jakim polu kolejki budowy mi się należy, za każdą planetę. Na szczęście w sklepie Play można znaleźć aplikacje pomagające uporać się z tym problemem i wspierające szybszą rozgrywkę. Pomijając ten drobny szczegół jest to jeden z moim TOP tytułów
Liczba wystawionych
opinii: 5
04.11.2021 13:40
5.0
ocena
Świetna, klimatyczna gra w moim ulubionym uniwersum, ale powinna się spodobać również graczom, którzy nie są fanami Star Wars, ale za to lubią np. Area Control. Różnorodność jednostek, asymetryczne strony konfliktu, ciekawa walka(ale grałem tylko z dodatkiem) - jest wszystko, co w takich grach szukam
Liczba wystawionych
opinii: 4
05.09.2021 19:30
5.0
ocena
Dla fana Star Wars must have. Wspaniała i na początku skomplikowana rozgrywka. Uwielbiam i gram kiedy tylko mam okazję.
Liczba wystawionych
opinii: 279
10.08.2021 12:56
5.0
ocena
grałem raz i sie zakochałęm, niestety nie mam tej gry ale może kiedyś uda się kupić. polecam kazdemu nie tylko fanom gwiezdnych wojen
Liczba wystawionych
opinii: 276
07.08.2021 00:05
5.0
ocena
Klasyk nie tylko dla fanów Gwiezdnych Wojen. Kto może sobie pozwolić - brać póki kolejny nakład nie zniknie ze sklepów. Jedna z niewielu tak rozbudowanych i dających frajdę gier dla dwóch osób. Klimat wylewa się ze stołu. Z minusów mogę zaznaczyć, że trzeba sobie robić przerwy od rozgrywki, bo grając kilka dni z rzędu potrafi się znudzić.
Reklama
Najlepsze gry planszowe, Wsiąść do Pociągu, Catan, Osadnicy z Catanu, najlepsze planszówki, Carcassonne gra, gry planszowe dla 2 osób, gry planszowe sklep, Splendor, Arnak, Everdell, tanie planszówki, gry na imprezę, Brass: Birmingham, Root, Tajniacy, 5 sekund, Pociągi gra planszowa, top gier planszowych, gry planszowe na prezent, Gloomhaven, Monopoly, Terraformacja Marsa, Scrabble cena, Azul, ranking gier planszowych, gry planszowe na imprezę, gry planszowe dla dzieci, top lista, aktualności gier planszowych, zapowiedzi gier, przedsprzedaże planszówek, kalendarz premier, Wiedźmin.
Wykorzystujemy pliki cookies do celów statystycznych, analitycznych, personalizacji treści i reklam oraz celów związanych z bezpieczeństwem naszego serwisu. Korzystanie ze strony planszeo.pl bez zmiany ustawień przeglądarki lub zastosowania funkcjonalności rezygnacji opisanych w Polityce Prywatności oznacza, że pliki cookies będą zamieszczana na urządzeniu, z którego korzystasz. Więcej na temat cookies znajdziesz w Polityce Prywatności dostępnej pod linkiem Polityka prywatności