4.3
145 ocen
199,90 zł
Dostępna

Brass: Lancashire

Liczba graczy: 2 - 4
Czas gry: 60 - 120 minut
Wiek od: 14 lat
Trudność: Trudność Trudność Trudność
Autorzy: Martin Wallace
Dodruk: 10.05.2024
Wydanie polskie: Rebel
Wydanie oryginalne: Roxley
Przenieś się w czasy angielskiej rewolucji przemysłowej i wciel się w jednego z przedsiębiorców, którzy rywalizują o dominację na rynku w Lancashire i okolicy. Rozwijaj swoje imperium przemysłowe poprzez budowę kanałów i kolei, a także a także uruchamianie i unowocześnianie rozmaitych zakładów: przędzalni bawełny, kopalni węgla, hut żelaza, stoczni i portów.  Brass: Lancashire to rozbudo... czytaj dalej
Zaloguj się aby dodać komentarz
Użytkownik
Ocena
Opinia
Liczba wystawionych
opinii: 386
04.06.2024 10:15
5.0
ocena
Brass: Lancashire traktowany jest trochę jako “ten gorszy Brass“. Dla mnie nie ma jednoznacznego zwycięzcy, bo obie gry błyszczą i bawią na swój sposób. Nieważne, czy będziecie mieli w swojej kolekcji Brass: Lancashire, czy Brass: Birmingham. I jedno i drugie da Wam olbrzymią frajdę z gry. Nie widzę też problemu, by mieć obie części na półce. Te gry, pomimo wielu podobieństw, różnią się na tyle mocno w swoich kluczowych aspektach, że bez problemu można je ugościć na wspólnym regale. Zwłaszcza że oba pudełka wspólnie zajmą tyle miejsca, co jedna standardowych rozmiarów gra planszowa. Brass: Lancashire to fenomenalna gra planszowa, która pomimo naprawdę wielu lat na karku (gra oryginalnie zadebiutowała w 2007 roku!) nadal daje ogromną frajdę. Jest to zdecydowanie jedna z najlepszych gier, w jakie przyszło mi zagrać i razem z Brass: Birmingham stanowią absolutną topkę gier euro. ~ Kryspin
Partner
Planszeo Planszeo
Liczba wystawionych
opinii: 106
28.05.2024 10:27
4.0
ocena
Osobiście tytuł nie gorszy od Birmingham, porty zamiast mechaniki beczułek równie zachęcają do gry. Niestety jak wiele starszych tytułów: frajda na 3-4 osoby, nie dla dwóch graczy.
Liczba wystawionych
opinii: 23
04.04.2024 20:29
5.0
ocena
Opinia grając wyłącznie na 2 osoby: Birmingham lepszy. Lancashire ma mapę odrobinę ciaśniejszą, to fakt - ale nie zawsze się to przekłada na więcej interakcji - to głównie zależy od strategii oraz preferencji grających. A same budowle B ma po prostu ciekawsze.
Liczba wystawionych
opinii: 219
27.01.2023 16:05
4.5
ocena
Świetna gra ekonomiczna. Czuć fajny klimat czasów wiktoriańskich i epoki industrialnej. Gra siadła bardzo i zostaje w kolekcji na stałe. Gorąco polecam ;).
Liczba wystawionych
opinii: 151
15.12.2022 15:31
4.0
ocena
Porty, bawełna, węgiel, stal, handel wewnętrzny i zamorski. Nie gorsza, nie lepsza, ciut inna, minimalnie lżejsza? Poza tym równie piękna i sprawnie działająca jak Brass Birmingham. Naprawdę trudno wybrać jedną z nich, zdania graczy są w tym przypadku bardzo podzielone. Najlepiej więc mieć je obydwie jeśli odpowiada nam ten typ gry, gdzie każda decyzja (dosłownie) jest na wagę złota.
Liczba wystawionych
opinii: 161
14.10.2022 15:53
4.0
ocena
Dla mnie jednak lepsza wersja Brassa. Kawał solidnego euro.
Liczba wystawionych
opinii: 330
13.09.2022 20:40
5.0
ocena
Bardzo fajna z dobra mechanika, jest wymagająca a jednoczenie ma niski próg wejścia . Sposobów na wygrana rozgrywkę mamy masę , co najważniejsze jest regrywalna. Nie mam jej w swojej kolekcji ze względu na posiadanie innych gier o podobnej mechanice ale serdecznie polecam, w tym przypadku liczyło się dla mnie znalezienie odpowiedniej gry w swoim stylu w danym stylu, co też polecam :)
Liczba wystawionych
opinii: 492
13.08.2022 14:52
4.5
ocena
Po zobaczeniu tej gry czułam, że nie będzie dla mnie. Po zagraniu wiedziałam, że muszę ją mieć (zdecydowałam się na Birmingham). Świetne euro, które nie wbija w ziemie nadmiarem zasad. Karty i grafiki są dla mnie bardzo klimatyczne. Bardzo udany tytuł !
Partner
Planszeo Planszeo
Liczba wystawionych
opinii: 276
12.08.2021 10:13
4.5
ocena
Odświeżona wersja klasycznego Brassa. Różni się trochę od mocno popularnego obecnie Birmingham. Nie ma browarów, nie ma rynków do których się łączymy, są za to miejsca, gdzie stawia się port, do którego możemy sprzedać tylko raz, i się go obraca, zawsze można sprzedać do rynku zagranicznego. tylko ciągniemy karty i sprawdzamy zapotrzebowanie (więc mamy element losowości, który nie każdemu pasuje). Dwustronna mapa, gdzie na druga strona jest bardziej przystosowana do gry solo. Lepsza na dwie osoby od Birmingham, ale w ogólnym rozrachunku wybrał bym nowsze Birmingham.
Liczba wystawionych
opinii: 5
24.07.2021 15:08
4.5
ocena
Gdy usłyszałem o wznowieniu kultowego tytułu Wallace'a, akurat pochłaniałem któryś sezon Peaky Blinders na Netfliksie. Dzięki temu byłem jedną z nielicznych osób w moim planszowym towarzystwie, które potrafiły bezbłędnie wymówić podtytuł "Lancashire"... i jedyną, która napaliła się tak bardzo, że nie wytrzymała do polskiej premiery, tylko zakupiła grę w angielskiej wersji językowej. Długo biłem się z myślami, czy wybrać tę, czy może jednak Birmingham. W końcu jednak zdecydowałem i nie żałuję. Już po dwóch rozgrywkach wiedziałem, że do Lancashire nie trzeba mnie będzie namawiać i zawsze chętnie wyciągnę ją na stół. Po kilkunastu rozgrywkach i dwukrotnym zagraniu w Birmingham mogę potwierdzić – Brass: Lancashire to jedno z najlepszych euro, w jakie grałem. Wszystko pięknie działa, każdą decyzję trzeba przemyśleć, a stosunkowo niewielką losowość (dociąg kart) traktuję jak zarządzanie kryzysowe – chcesz rozwijać szlaki handlowe? Musisz więc wiedzieć, jak radzić sobie z utrudnieniami. Brass: Lancashire jest grą bardzo sprawną, downtime zdarza się sporadycznie nawet przy pełnym składzie, a satysfakcja ze zbudowania właściwych połączeń owocujących sprzedażą bawełny, postawieniem stoczni czy innego wysoko punktującego budynku jest wyjątkowo odczuwalna. Co więcej, Brass rewelacyjnie się skaluje. Odnoszę wrażenie, że często gry tego typu w dwie osoby oferują nieco okrojone wrażenia, tutaj takiego odczucia nie miałem. Gra w 2, 3 i 4 osoby jest tak samo satysfakcjonująca. Dwie rzeczy przeszkadzają mi w wystawieniu maksymalnej noty. Mniej ważną z nich jest brak możliwości zagrania w 5 osób (6 mogłoby już być przesadą, ale myślę, że 5 byłoby akurat). Istotną wadą dla mnie jest mocno losowa (to drugi losowy element w tej grze) sprzedaż bawełny na odległych rynkach ("distant cotton market" w angielskiej wersji). Możemy sobie wszystko pięknie przygotować tylko po to, by na końcu odwrócić nie ten kafelek, co trzeba, i... cały wysiłek jak krew w piach. Z jednej strony ten element każe zwracać uwagę na rynki (im więcej na nich handlujemy, tym większe ryzyko, że kolejna transakcja się nie uda), z drugiej jednak wystarczy mieć pecha i wyciągnąć kafelek -4, by zablokować rynek na wczesnym etapie gry. Jest to na szczęście jedynie szczypta dziegciu w całej miodosytni, jaką jest Brass. Polecam!
Reklama
Najlepsze gry planszowe, Wsiąść do Pociągu, Catan, Osadnicy z Catanu, najlepsze planszówki, Carcassonne gra, gry planszowe dla 2 osób, gry planszowe sklep, Splendor, Arnak, Everdell, tanie planszówki, gry na imprezę, Brass: Birmingham, Root, Tajniacy, 5 sekund, Pociągi gra planszowa, top gier planszowych, gry planszowe na prezent, Gloomhaven, Monopoly, Terraformacja Marsa, Scrabble cena, Azul, ranking gier planszowych, gry planszowe na imprezę, gry planszowe dla dzieci, top lista, aktualności gier planszowych, zapowiedzi gier, przedsprzedaże planszówek, kalendarz premier, Wiedźmin.
Wykorzystujemy pliki cookies do celów statystycznych, analitycznych, personalizacji treści i reklam oraz celów związanych z bezpieczeństwem naszego serwisu. Korzystanie ze strony planszeo.pl bez zmiany ustawień przeglądarki lub zastosowania funkcjonalności rezygnacji opisanych w Polityce Prywatności oznacza, że pliki cookies będą zamieszczana na urządzeniu, z którego korzystasz. Więcej na temat cookies znajdziesz w Polityce Prywatności dostępnej pod linkiem Polityka prywatności